Rundveehouderij

Nieuws 1646 x bekeken

Melkprijs Fonterra onder druk na recordjaar

Auckland – Fonterra betaalt haar leden over seizoen 2013/2014 een recordmelkprijs van, omgerekend naar Nederlandse omstandigheden, €0,40 per kilo melk bij 4,4 procent vet en 3,2 eiwit.

De melkprijs bestaat uit een voorschot van NZD 8,40 per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit) en een dividend van NZD 0,10 per aandeel. Coöperatievoorzitter John Wilson spreekt van de hoogste melkprijs in de geschiedenis van de 10.500 leden tellende onderneming die in 2001 werd opgericht.

Het contrast met de voorschotmelkprijs dit seizoen is groot. De Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming verlaagde haar melkprijsverwachting (gerekend met dagkoersen) van €0,29 vorige maand naar €0,25 per kilo melk nu. Het gaat in Nieuw-Zeelandse dollars om een verschil van 37 procent ten opzichte van de uiteindelijke voorschotmelkprijs afgelopen seizoen.

De melkprijsdaling is een gevolg van de gedaalde prijzen van bulkzuivel op Fonterra's internetveiling. Wereldwijd ligt de melkaanvoer op een hoog niveau. Daarbij speelt de Russische importban voor onder meer Europese en Amerikaanse zuivel, en zijn de melkpoedervoorraden in China bovengemiddeld. Gezien de huidige marktomstandigheden staat de melkprijs volgens coöperatievoorzitter John Wilson nog steeds onder druk, maar tegelijk is de verwachting dat de situatie zich op de middellange termijn verbetert. Geluk bij een ongeluk is dat de verwachte nabetaling van dividend mogelijk een halve cent hoger uit gaat vallen. Een lagere melkprijs heeft simpelweg een gunstige invloed op de te realiseren marges op de verkoop van zuivelproducten. Dat is ook goed zichtbaar in de resultaten van afgelopen boekjaar.

De netto-winst van de zuivelonderneming afgelopen boekjaar (einde 31 juli) daalde met maar liefst 76 procent naar 179 miljoen dollar (€110 miljoen). De omzet steeg met 19 procent naar 22 miljard dollar. (€13,5 miljard).

Of registreer je om te kunnen reageren.