Rundveehouderij

Nieuws 2978 x bekeken 3 reacties

Melkaanvoer FrieslandCampina procent hoger

Amersfoort – De melkaanvoer bij FrieslandCampina ligt tot en met augustus 1 procent boven het niveau van vorig melkseizoen.

Dat blijkt uit recente aanvoercijfers. Vorig jaar werd het totale Nederlandse quotum, na de verruiming met 1 procent, uiteindelijk met bijna 4 procent overschreden wat resulteerde in een superheffing van 132 miljoen euro.

In seizoen 2014-2015 wordt het quotum niet met 1 procent verruimd zoals in de afgelopen jaren wel het geval was. Deze verruiming is volgens LTO vakgroepvoorzitter melkveehouderij Kees Romijn gesneuveld in de onderhandelingen met landen als Frankrijk en Italië. Als de huidige productie doorzet stevenen de Nederlandse melkveehouders, met een overschrijding van 5 procent, opnieuw af op een recordbedrag aan superheffing tussen de €140 en €180 miljoen. Romijn gaat er echter vanuit dat het niet zover gaat komen. De uitstoot van melkkoeien is de laatste weken flink toegenomen. Ook de weersomstandigheden van de afgelopen weken maken dat de productie op veel bedrijven is gedaald. Een dalende melkprijs en een pittige superheffingsrekening betreffende seizoen 2013/2014, die rond deze tijd bij veel melkveehouders op de mat ploft, laat de melkproductie mogelijk verder dalen. Ook het feit dat de overheid koerst op 2013 als referentiejaar voor de fosfaatproductie, maakt volgens Romijn dat veehouders gemakkelijker afstand doen van melkkoeien.

Laatste reacties

 • Ishtar

  Ik lees niets over een fosfaat plafond in NL?
  Hoe zit dat, kan LTO dat uitleggen?
  Graag in detail aub.
  Dank!

 • Sjakkie

  Ze zijn er niet uit. Want ze moeten kiezen. En dat lukt niet, want er is altijd een groep die zich benadeeld voelt.
  Maar hoe langer je uitstelt hoe groter de schade.

 • Koen Franken

  Nog even en de melkveehouderij gaat met de billen bloot

Of registreer je om te kunnen reageren.