Rundveehouderij

Nieuws 8489 x bekeken 7 reactieslaatste update:19 sep 2014

Maisprijs start op lager niveau en is dalend

Doetinchem- De prijs van snijmais begint dit jaar op een lager niveau dan vorig jaar. Gemiddeld wordt er €1.850 per hectare gevraagd, €100 minder dan vorig jaar.

De prijs inclusief hakselen en thuisbrengen ligt tussen de €45 en €48 per ton bij een drogestof percentage van 30 procent. In het Noorden ligt de prijs hoger dan in het zuiden in verband met de te rijden afstanden.

Oorzaak van de lagere startprijs is divers. Het aanbod is groter dan verwacht door een gemiddeld hogere opbrengst per hectare. Daarnaast is de ruwvoerpositie van veel melkveehouders ruim dankzij de rijke grasoogst zodat zij ruimte hebben om van hun eigen mais wat te verkopen. De gemiddeld goede ruwvoerpositie zorgt er ook voor dat bij anderen de noodzaak om te kopen kleiner is dan gebruikelijk. Melkveehouders die wat moeten kopen wachten af tot het laatste moment in de hoop dat de prijs nog wat verder daalt. De prijs staat daardoor onder druk.

Lees meer over dit onderwerp in Boerderij Magazine dat dinsdag 23 september verschijnt.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  heel normaal dat de grasvoorraad hoger is als vorig jaar, is het niet dat in verband met de derogatie men van 70 naar 80% gras is gegaan, daar hoef je geen ing. voor te zijn om dan te snappen dat de voorraad groter is.
  Maar is ook meegenomen dat er van mais gemiddeld meer voederwaarde afkomt als van gras en dat er meer vee staat als in het verleden, dus je kunt gerust concluderen dat de verkoper geen haast hoeft te hebben

 • pieterfranken1

  misschien moet jij ook even over de grens kijken Duitsland veel meer mais . Mais zal ook bijna allemaal als snijmaïs geoogst worden. Mais als korrel is op dit moment erg laag geprijsd. Hierdoor duidelijk meer aanbod voor voer. Meer vee klopt dat zal volgend jaar zeker weer invloed hebben op de maisprijs maar dit jaar is ondanks meer vee toch een ruimer aanbod als nodig. Maar wees gerust als maisprijs nog een stuk zakt gaan boeren voorraden aanleggen voor seizoen 2015-2016. Dus er is wel een bodem. Zelf zie ik het ook zo. Mocht de maisprijs nog een stuk verder dalen koop ik ca 700-800 ton meer.

 • schoenmakers1

  stonden er links en rechts niet enkele vergisters stil omdat de grondstof te duur was???

 • John*

  die vergisters hebben komend seizoen weer werkgenoeg. ik heb liever dat er van het overschot aan voer gas wordt gemaakt i.p.v. melk vlees en eieren.

 • bert bert

  En toch maar inkuilen want de maiswortelboorder is gevonden .Wie weet hebben we volgend jaar geen mais zie boerderij deze week

 • josrodenburg

  lijkt me niet slim om een klein overschot aan mais te verkopen, je weet niet hoe het volgend jaar loopt. geen betere raad dan voorraad!!

 • drikhend

  Niemand weet hoe het volgend jaar is . Daar hebben Beste Bert Bert En Josrodenburg gelijk in . Maar denk dat aanbod mais ook niet zo groot is als menigeen denkt . En zeker de goede mais is waarschijnlijk al bijn allemaal verkocht . En dan kan wachten op lagere prijzen wel een lagere prijs betekenen maar de waarde van de aangekochte mais is dan ook stuk minder . Dus of dit altijd vergelijkbaar is in prijs vroeg kopen als keus groter is of laat kopen als aanbod en de keus minder is .

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.