Rundveehouderij

Nieuws

Mais rijpt nu vlot af

Doetinchem - De afrijping van de mais is afgelopen week in een versnelling gekomen. Stond er begin vorige week nog veel groene mais, aan het eind van de week werden de onderste bladeren duidelijk bruin. Dit blijkt ook uit de cijfers van DLV en Agrifirm van de proefvelden in Zeijen en De Rips.

Het totale droge stofpercentage nam in een week met zo'n 3 procent toe. De middenvroege rassen Torres iSeed en Vemstar iSeed op de proefvelden van DLV/Agrfirm behaalden vorige week een ds-percentage in de kolf van 45 tot 50. De zeer vroege DKC3333 en LG 30.209 iSeed kwamen tot 50 tot bijna 56 procent, waarbij het perceel in Zeijen wat achterblijft bij De Rips.

Nu steeds meer percelen de oogstrijpheid bereiken beginnen de eerste hakselaars voorzichtig aan hun werk. Niet overal gaat dat soepel, er zijn nog veel percelen die na een paar rondjes toch nog niet rijp genoeg blijken of waar de draagkracht van de bodem onvoldoende van de natte augustusmaand is hersteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.