Rundveehouderij

Nieuws 10921 x bekeken 62 reacties

Landbouwministers vrezen zuivelcrisis

Brussel - Diverse landbouwministers in de EU vrezen voor een zuivelcrisis.

Dat bleek tijdens de ingelaste landbouwraadvergadering in Brussel, in verband met de boycot van Rusland voor Europese landbouwproducten.

Vertegenwoordigers van Ierland, Griekenland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland vrezen dat het exportverbod in combinatie met het beëindigen van het melkquotum zal leiden tot een crisis in de zuivelsector. In de Baltische staten, Finland en Polen, waar de zuivelsector zwaar wordt getroffen door de Russische maatregelen, zijn al serieuze prijsdalingen op de zuivelmarkt zichtbaar. Deze landen pleiten ook voor extra maatregelen. Duitsland, Groot-Brittannië en Denemarken vinden wel dat de afspraken binnen het Europees landbouwbeleid (GLB) wel gerespecteerd moeten worden. Verschillende lidstaten willen het verhoogde budget voor promotie inzetten om nieuwe markten voor zuivel te vinden buiten de EU en Rusland. Lidstaten vrezen dat het terugkomen op de Russische markt na de boycot van een jaar moeilijk zal zijn, omdat andere landen uit de wereld het gat dat ontstaat op de Russische markt zullen opvullen.

Laatste reacties

 • pinkeltje

  De oplossing is als vanouds weer heel simpel. 10 procent van de koeien niet meer insemineren en het probleem verdwijnt als sneeuw voor de zon. Zoals de akkerbouwers er ook verstandig aan zouden doen om 10 procent van hun aardappelen en uien niet te oogsten. En de fruittelers beter 10 procent van de opbrengst kunnen laten hangen. Maar dat gaan we natuurlijk niet doen. Boeren zijn niet verenigd net zo min als Europa verenigd is. Mooier kan Poetin het zich eigenlijk ook niet wensen.

 • Vibank

  Wanneer gaan boeren beseffen dat ze al het voedsel produceren
  En ze met deze macht absoluut niets maar dan ook niets doen
  Wanneer staat onze poetin op

 • koestal

  er komt zeer zeker weer een crisis,vroeg of laat !

 • Barneveldsei

  Kijk maar naar de pluimveehouders, door de regelgeving staat het water ons bijna in onze longen. Bedankt kabinet, jullie salaris wordt gewoon maandelijks over gemaakt, terwijl jullie ons laten stikken.

 • joohoo

  De crisis word veroorzaakt door het EU beleid, niet door de russen !

 • Schraar

  Pinkeltje, je hebt helemaal gelijk, maar op vrijwillige bassis gaat niemand dit doen. Heeft ook geen zin om 10 koeien minder gaan te melken als de buurman in zijn grote nieuwe stal er 100 meer gaat melken.
  Daarom hebben we een flexibele melkquotering nodig die continu de productie aan de vraag aanpast. Allemaal meer produceren als het kan, allemaal een beetje minder produceren als het vanwege een tegenvallende vraag moet.
  Deze boycot bewijst nog maar eens hoe nuttig zo'n instument kan zijn, maar ja de politiek heeft anders beslist. (Of gaan ze er toch nog op terug komen???)

 • bouwmeester

  Wij leren onze kinderen niet te pesten.
  En wat doet de EU en Rusland?
  Dat is ook pesten.

 • Mozes

  @schaar, heb jij enig idee welke complexiteit en problemen een dergelijke regeling met zich mee brengt? Wat ga jij doen als het aanbod elders in de wereld te hoog is? In Europa inkrimpen omdat de VS te veel produceert?
  En wat te doen als de prijs zakt doordat de vraag in Azië naar beneden gaat? Moeten dan alle landen in Europa inkrimpen, ook de landen die niet exporteren of alleen de landen die naar Azië exporteren zoals Nederland?

 • farmerbn

  Als er andere landen zijn die de Russische markt gaat overnemen dan laten die landen ergens anders markten liggen. Die kunnen wij dan weer oppikken. Als je de markt wil kapotpraten is de boycot naar Rusland wel een hele (te) gemakkelijke. Die andere landen kunnen hun producten ook maar één keer verkopen.

 • gubbe

  Ooit eens nagedacht wat we nog meer met melk, kunnen doen ?
  We hebben meer dan 10.000 ' wetenschappers. !!
  Kom met ideeën !
  Geef ze opdracht jouw idee te onderzoeken.
  Doe dit niet via de grote ondernemingen.
  Doe dit zelf, en wordt ( samen met anderen ) 'innovatieve ondernemer'
  Voor een goed idee/product is voldoende geld aanwezig !

 • h.j

  de melk prijs ging toch wel richting de 20 cent door de ongeremde stallen bouw
  nu kunnen we mooi de russen en de eu de schuld geven hoefen we niet de hand in eigen boesem te steken

 • abjongeneel

  Precies Mozes, dat wordt continu achter de markt aanlopen.
  DBB maakt het in deze wel heel erg bont.
  Zo schrijven ze dat door schuld van o.m. de Nederlandse overheid er niet meer gemolken mag worden in Nederland.
  Want door die hun houding kon de vetcorrectie niet worden aangepast.
  En in het zelfde stuk van 12 augustus maakt DBB tevens het verwijt dat er nu geen crisismaatregelen zijn om juist minder te melken.
  Verder is flexibel e productie alleen mogelijk met doorgaande quotering.
  Met daarbij de hoge leas en quotumprijzen in Nederland, en weinig quotumkosten in veel andere landen.
  Zie http://www.ddb.nu/nieuws/persberichten/russische-boycot-toont-zware-risico-s-door-liberalisering-aan/

 • steenbok1

  melkprijs richting 20 cent, dit slaat nergens op. Wij moeten ons realiseren dat we echt de melkprijs niet bepalen, Nederland produceert volgens mij ongeveer 1,5% van de melk op de wereld, maakt echt niet uit als wij 20% meer gaan melken. DBB tja , wat zal ik ervan zegen. De melkprijs zal best wel een keer zakken, komt echt niet door ons hier in Nederland

 • alco1

  Ja @Mozes en abjongeneel. Hoe vaak hebben we dat al niet uitgelegd hier op dit forum en steeds maar weer nieuwe mensen met ondoordachte kreten.
  Eigenlijk zou het eens een keer duidelijk voor iedereen in grote dagbladen uitgelegd moeten worden.
  Hier wordt je er zo langzamerhand zo moe van.

 • agratax2

  Een oplossing ter voorkoming van de dreigende crisis zou kunnen zijn het opschorten van het Quotum vrij maken van de productie. Hoe lullig ook voor de boeren en verwerkers, beter minder melk met WINST dan veel meer melk met VERLIES produceren. Deze uitbreidngsdrang zullen we eens moeten indammen en meer moeten gaan denken aan 'Hoe produceren we met WINST marge' en niet denken; 'Hoe kan ik nog meer omzet maken en hopen dat er een beetje geld overblijft voor mijn gezin'. We beginnen aardig te lijken op de Russen, als zij hun omzet niet halen uit 1000 koeien nemen ze eenvoudig 2000 dieren en ontdekken dan dat de omzet wel stijgt en het verlies ook stijgt. Dit is economie van de wel erg koude grond.

 • info48

  We moeten niet janken voor we geslagen worden, de export van Agrarische producten naar b.v. Kazachstan en Wit Rusland neemt hard toe, de Russen halen onze producten via een omweg wel op, ze gaan echt niet op een houtje bijten, heeft nog wat meer tijd nodig en dan zal het mij niet verbazen dat de prijzen beter zijn dan een maand geleden.

 • Fermer

  @steenbok1, hoeveel % van de wereldmelkproductie wordt verhandeld op de spotmarkt? Misschien 0,1 %? Toch volgt de melkprijs vaak de spotmarktprijs. Wordt die 0,1 % nu 1 % of nog meer, mede door de uitbreiding van Europees volume (na 32 jaar stilzitten, niet alleen in Nederland), dan zal die melk moeilijker te slijten zijn. De teveel melk bepaalt de prijs van alle melk.

 • alco1

  Juist emmerei: 'Teveel melk bepaald de prijs en dat te veel wordt veroorzaakt door landen die buiten de quotering vallen en die plas zal stijgen bij goede prijzen, waar wij niet mee van kunnen profiteren en dat teveel melk zal zakken bij slechte prijzen waar wij wel mee door moeten, omdat we immers geinvesteerd hebben in die leveringsrechten.

 • Fermer

  Alco, ik heb het over de periode na de quotering, wanneer de hoeveelheid teveel melk niet zal zakken bij slechte prijzen, omdat Europa eindelijk volop vrij mag of moet melken.

 • alco1

  Daar zal je van opkijken hoe snel de productie zal zakken bij slechte prijzen.
  Ik begin steeds meer te denken dat je de belangen van buiten de quoterings werelddelen behartigd, want die hopen ook dat hier de quotering blijft in hunner belang.

 • gjcamps

  De meeste melkveehouders vonden het maar wat fijn dat de quota er volgend jaar af gaan. Nu moet je ook niet zielig gaan doen als de melkprijs gaat dalen, daar ben je ondernemer voor. De 'stoelendans' gaat beginnen.

 • Piet, Midden-Europa

  Tsja @info48 #16 u bent een optimist !!!... Op korte termijn zult U gelijk krijgen, op lange termijn NIET !!!... Om de doodeenvoudige rede dat op lange termijn het aanbod te groot wordt !!!... Bovendien stilstand in de Economie en het Doel van China zichzelf te gaan verzorgen, desnoods in oostelijk Afrika !!!... Verder heeft '' tsaar'' Poetin ook geld klaarliggen om de Melk-produktie in Rusland te bevorderen !!!... Dat betekent het Fenomeen van overproduktie niet alleen in NEDERLAND wordt veroorzaakt !!!!!.....

 • Fermer

  Alco, wat is het belang van de overige producenten van melk buiten Europa dat hier de quotering blijft? Onze qoutering heeft immers geen invloed op de mondiale melkprijs. Hebben niet alle melkproducenten hetzelfde belang, een kostendekkende melkprijs?
  Gjcamps, ik denk niet dat 'de meeste melkveehouders' het quotum eraf wilden, hier spelen andere belangen. Was er ruimte voor meer melk, waarom zou Europa dat tegenhouden? De quotums konden toch gewoon verruimt worden ?

 • alco1

  Sorry. @emmerei. Ik krijg de indruk dat je iets niet wilt begrijpen.
  Als er ergens in de wereld een tekort is kunnen wij daar niet volop van profiteren en zij wel. Het is immers een wereld handel.
  Quotering heeft bij ons geen invloed op de prijs, omdat aanbod elders in de wereld bij betere prijzen toeneemt, waardoor dus weer over aanbod.
  Zie het als een bak met water met gaten. Als je niet alle gaten dicht kunt maken, zal de bak leeglopen.

 • Fermer

  Alco, waarom wil je van het quotum af? Om meer te kunnen, en met de benodigde investeringen dus moeten produceren. Punt is dat heel Europa zo denkt en doet, vooral de landen waar dit zonder milieuproblemen of hoge kosten zal kunnen. De rest van de wereld heeft z'n volume enigzins gevonden, Europa zal na 32 jaar vast te hebben gezeten aan het quotum nu, opgehitst door belanghebbende derden, alle remmen losgooien en tegen wil en dank, ongeacht de prijs of de afzetmogelijkheden, melken. Ergens is wel eens een tekort, maar nu drijgt de overstroming.

 • Koen Franken

  De melkprijs is gewoon te lang aan de hoge kant geweest met als gevolg dat de productie word opgevoerd en dan niet alleen hier , want hier, dat is maar een druppeltje vergeleken met wat er in de VS gebeurt . En hier krijgt men dus echt last door de overproductie welke alleen nog maar aan het toenemen is , met als gevolg lagere prijzen

 • LUCTOR

  De scheepsbouwer met een goed gevulde order portefeuille gaat failliet door niet betalende opdracht gevers in de tak van sport waar ik actief in ben zie je het aantal bedrijven jaarlijks afnemen waarom al die drukte en politieke bemoeienis en voorspellingen rond het melk gebeuren zitten al jaren te schreeuwen dat er voor wereld markt prijzen geproduceerd dient te worden nu hier in NL de melk een aantal jaren een redelijke prijs heeft opgeleverd wordt de ene luxe investering na de andere gedaan luxe stallen voor meer dan€7000 per koe grond voor €60000 of meer als dit verantwoord onder nemen is verdiend de failliete scheeps bouwer ook steun en niet zo als nu dat hem zijn bedrijf onder de kont verkocht wordt met het motto dat is het risico van ondernemen.

 • alco1

  @Emmerei. Ga eens kijken naar de Europese grenzen. Volgens mij denk je dat er gaas omheen staat.

 • agratax2

  Hoe we het ook wenden of keren Nederland is in principe te duur voor voedselproductie als we de investeringen in grond, machines, mensen gebouwen, controle instanties etc. in ogenschouw nemen. Dit betekent dat we bij een volkomen vrije wereldhandel vroeg of laat het loodje moeten leggen. Gebeurt dit niet dan worden voedselproducenten elders op de aarde schatrijk en gaan in volkomen onrendabele gebieden landbouw opzetten met als gevolg lagere prijzen . Ik ben dan ook van mening dat de huidge weg niet tot voedselzekerheid zal leiden eerder tot meer afhankelijkheid van goedkope productie landen, die net als leveranciers van andere essentiele producten (energie) politiek minder stabiel zijn dan wenselijk. Ik zou het dan ook niet vreemd vinden als de wereld zou worden verdeeld in dure en minder dure gebieden die ieder en eigen voedselmarkt bedienen om zo de honger de wereld uit te werken en te voorkomen dat wij als rijk land niet het voedsel van de armen kopen of/en zelf afhankelijk worden van de grollen van dictators en geloofs fanatisie.

 • Fermer

  Alco, ik praat niet over Europese grenzen. Jij wilt produceren. Zgn. voor nieuwe markten, waar ook ter wereld, maar gezien de investeringen die de Ned. en overige Europese melkboeren reeds gedaan hebben wordt er zowiezo geproduceerd. Dat is mijn punt, je zegt dat boeren van elders nieuwe markten kunnen bedienen, wij niet vanwege productiebeperking. Nu die beperking hier wegvalt gaan we produceren,ongeacht te bezien of er een (on)mogelijkheid van afzet is. Is die afzet er niet, dan gaat de meerproductie op de spotmarkt, en hier een overvloed zal alle melkprijzen, waar ook ter wereld doen ineenstorten. Overigens, waarom zouden we niet nu al met ons quotum, nieuwe markten niet kunnen beleveren? Mits die nieuwe markten meer betalen dan de reeds bestaande natuurlijk, zou het ook voor bijv. AH wel eens goed zijn te moeten zoeken naar leveranciers

 • gjcamps

  Agratax, zo'n vaart zal het niet lopen, verse melk en melkproducten blijven voor de locale consumptie altijd lokaal concurrerent. De logistieke kosten voor transport worden op een gegeven moment te hoog. Dit betekend wel dat in landen zoals bv NL en DK op termijn de export weg valt. We zien dit ook in bv Eieren die voor export naar Duitsland gingen.
  Ik zie nog niet zo snel yoghurt de wereld over gaan.

 • alco1

  emmerei. Ik stop ermee. Je schijnt niet te willen begrijpen wat ik bedoel.

 • no-profile-image

  Ik heb het idee dat er soms niet goed begrepen wordt waarom het melkquotum is ingevoerd, het woord subsidiequotum zou een duidelijker benaming geweest zijn.
  Nu dit er af gaat geeft het de europese boeren de kans te concureren op de wereldmarkt, (in principe) zonder subsidie dus.

 • W Geverink

  Het melkquotum is ingevoerd omdat er te veel melk werd geproduceerd die met behulp van subsidie (gemeenschapsgeld) op de wereldmarkt gedumpt moest worden. De melkveehouderij heeft door de bescherming van het quotum stilletjes veel eigen vermogen op kunnen bouwen. De makkelijkste manier om de melkveehouderij van hun vermogen te ontdoen is door het quotum af te schaffen.

 • Mels

  Het vrezen voor een zuivel crisis klinkt wel erg stom na het luidkeels roepen om afschaffing van het quotum en,nog erger, het vol overtuiging roepen dat we die extra melk wel even exporteren naar waar dan ook.....Rusland of ergens anders naar toe dat scheen niet uit te maken. Nu valt er een markt weg en klagen ze steen en been terwijl men zo overtuigd was van zichzelf.....Wie verteld mij dat ik ver naast de waarheid zit?????

 • alco1

  @Mels. Iedereen zou voor regulering zijn met een quotum, als dit de hele wereld zou beslaan.
  Hier regulering alleen doet niets aan de melkprijs, want die wordt bepaald door de werelddelen die vrij kunnen leveren.

 • japke33

  allemaal een beetje minder melken, niet moeilijk, levert veel geld op.

 • Fermer

  Alco, in #20 zeg je dat de melkproductie snel zal zakken bij slechte prijzen. Wij gaan meer produceren, zie onze investeringen. De behoefte aan melk zal niet ineens toenemen. Dus lagere prijzen en gaan wij de prijsconcurentie met de rest van de wereld aan. Onze kostprijs is één van de hoogste ter wereld. Echter door onze hypotheek kunnen wij niet stoppen of in productie zakken. Wie zal de productie dan verminderen volgens jou?
  Dan nieuwe markten beleveren, toevallig gelijk met het wegvallen van ons melkquotum dreigt overeenstemming over het TIPP accoord met USA. Dus ipv. concureren om nieuwe markten te beleveren, zal de eeste slag bestaan uit het behouden van onze markt alhier, want reken maar dat Amerikaanse producten hier aangeboden worden. Hun prijs en kwaliteit zal ons geld en markt kosten.

 • alco1

  @emmerei. Lees #37 nou eens goed!!
  @japke33 Je bent net zo naïef als Jehova getuigen die langs de deur komen met de boodschap dat als iedereen gaat leven naar hun Leer alle geloofsoorlogen verleden tijd zouden worden.
  Ze hebben ook nog gelijk ook, maar die gedachte is utopie.

 • W Geverink

  Kijk naar de varkenshouders. Het maakt niet uit hoe slecht de prijs is, ze gaan altijd vol gas door. De angst is veel groter om met het gas terug nemen een goeie tijd niet optimaal te benutten dan om veel varkens te verkopen onder de kostprijs in een slechte tijd. Daarom zijn de goeie tijden kort en slechte tijden lang op de vrije markt.

 • A.B.Vink

  Zuivel crisis? Ik zie geen zuivelcrisis... Een zuivelcrisis ontstaat als er een tekort is... Een overschot is geen crisis, dat is gewoon een probleem.

 • Ties S

  boeren hebben een kleine 30 jaar kapot gewerkt voor de bank om het quotum te kunnen betalen..... en de melkveehouderij heeft dankzij de melkquotering hele goede jaren gehad.....
  de komende jaren wordt een strijd om grond met idioot hoge prijzen per hectare.....maar of de prijzen zo goed zullen zijn om alles te (kunnen) betalen..... wellicht zal menige melkveehouder met weemoed terug denken aan het melkquotum..... de tijd zal het leren..... groot ,groter, grootst.... is niet altijd beter....

 • joannes

  @A.B. Vink, de pendulum slingert van tekort naar overproductie. Wanneer je dat niet als een crisis ziet weet je niet waar je je geld mee verdient! Dankzij inflatie en goedkoop kapitaal zijn we in een periode van overproductie geraakt! Nu de eet behoeftes zijn beperkt (en dat zeker in een ouder wordende gemeenschap zoals in het Westen) , en de centen raken op bij de consument. Is het je niet opgevallen dat de snelst groeiende bedrijven de laatste tijd, die zijn, die maar een fractie achter de komma verdienen bij een transactie?

 • alco1

  @Ties. Met 30 jaar kapot werken zeg je in principe dat quotum een zware last is.
  Dat de melkveehouderij dankzij melkquotum goede jaren heeft gehad is gezien de nu gemiddelde zeer hoge hypotheek lasten, vergeleken met die van 30 jaar geleden, maar zeer de vraag.

 • koestal

  Er zijn net weer veel nieuwe stallen gebouwd ,die moeten ook weer afgelost worden,ben je wel een goede melkprijs nodig

 • zon

  Kijk naar legpluimveesector.
  De laatste jaren veel nieuwe stallen vw het gedwongen kooiverbod.
  (meer ruimte nodig voor hetzelfde aantal kippen)

  Die moeten ook afgelost worden.
  Je hebt dus ook een goede eierprijs nodig.
  Alleen die is er al lange tijd niet meer.

  Dit scenario kan ook voor de melk opgaan.
  Mindere produktie van melk kan niet meer per bedrijf want de vaste kosten gaan gewoon door,hierdoor blijft er constant druk op de prijs.


 • M. Sonsbeek

  ? Vraag is wie kan in welk land het goedkoops. Melk produceren

 • alco1

  Nee. De vraag is: Wie kan kwalitatief een hoogwaardig product afleveren, waar vertrouwen in is. Kijk naar de afname voor de Chinese babyvoeding markt.

 • Fermer

  Inderdaad Alco, voor een gelimiteerd gedeelte van onze kwalitatief hoogwaardige melkplas is er een speciale markt. Echter, als je de zaak reeel bekijkt gaat toch heel veel melk, ook bij ons, in poeder, boter en kaas, dus gewone bulkproductie, en daar is de opmerking van M Sonsbeek dan ook de terechte vraag. Voor onze toekomst 'de vraag', wie kan voor welke prijs produceren en hoelang houd je dit vol?

 • japke33

  @alco, geloof niet dat ik naief ben. Ik ben gewoon geen meeloper, en weet dat er een heel goed plan klaar ligt, dat makkelijk ingezet kan worden. Maar zolang LTO, verkeerde informatie verstrekt, omdat ze geen gezichtsverlies willen leiden, zal het niet lukken in Nederland.

 • alco1

  Wat is jouw reactie dan als ik zeg dat ik 100 % voorstander ben van quotering als het de hele wereld bestrijkt. Maar dat quotering geen enkele zin heeft omdat de prijs gemaakt wordt door het aanbod van de landen waar geen quotering toegepast wordt.

 • japke33

  Ik ben voor quotering van heel Europa. Landen als Amerika, Australie en Nieuw Zeeland, zijn veel te veel afhankelijk van het weer. Met de hele melkplas van Europa, kan je heel goed een goede prijs zetten in de wereld.

 • alco1

  Ben je vergeten waardoor de melkprijs 2008-2010 zo fluctueerde.
  Juist door die landen. We konden niet profiteren van de hoge prijs vanwege onze beperking, maar kregen de klappen wel toen het daar goed ging.

 • Fermer

  Heel juist, Japke. Europa produceert bijna de dubbele hoeveelheid melk van de USA, en bijna tien keer zoveel dan NZ en Aus samen. Ook exporteert Europa al het allermeest, zodat wij hier duidelijk een prijs zetten, geheel vergelijkbaar met de OPEC. Daarbij komt dat er een productie-explosie kan/zal komen, na 30 jaar beperkt te zijn. Allemaal niet erg, wanneer er al een koopkrachtige afzetmarkt zou zijn, maar dat is nou net het probleem. Alco zegt dat een prijsval een aanbodreductie zal geven, maar wie moet minderen met melkproductie? In andere landen zal een productie-uitbreiding nog een kostprijsverlaging betekenen, zoals hier steeds wordt gezegd. In Nederland zal productie uitbreiding met dure stalplaatsen, voeraankoop en mestafzet slechts een schijnoplossing blijken waardoor een vrije productie van melk ons wereldwijd slechts geld gaat kosten.

 • alco1

  Melkprijs wordt bepaald door slechts enkele procenten teveel of te weinig!!!

 • Vibank

  Speculatie bepaalt alles niet teveel of te weinig

 • PieterNZ

  @Alco1, toen werden de klappen opgevangen door de overheid, na het subsidiequotem mag je dan meedoen zoveel als je wild, maar de klappen moet je dan wel zelf opvangen, net als de meeste boeren op de wereld.

 • alco1

  Hoe werden de klappen dan opgevangen door de overheid??? Pieter.

 • PieterNZ

  interventie! de melk van de boeren opkopen als het de prijs niet krijgt, opslaan en later dumpen op de wereldmarkt.
  Zijn we volgend jaar van verlost !

 • alco1

  Uit welk land is die regeling Pieter?

 • wmeulemanjr1

  De stallen moeten toch wel afbetaald worden????

 • koestal

  Dijksma hoor je nu niet,die gaat voor de natuur !

Laad alle reacties (58)

Of registreer je om te kunnen reageren.