Rundveehouderij

Nieuws 10 reacties

Kalk belangrijker dan fosfaat en stikstof

Vredepeel - Het nadelig effect op gewassen van een te laag kaligehalte is groter dan bij een fosfaat- of stikstoftekort. De aanvoer van minder drijfmest met bovendien lagere kaligehaltes maakt bijbemesting met kali steeds noodzakelijker.

De meeste gewassen zijn gevoelig voor een kaliumtekort, vooral mais en gras vragen volop kalk. Zo heeft een hectare akker na de teelt van mais behoefte aan circa 300 kilogram kali. "In de praktijk is kalk een onderbelicht element, terwijl het juist een beperktere factor is dan stikstof of fosfaat. Bij een matige beschikbaarheid van kalium is de groei beperkt, groei na een kaliumtekort wordt in de regel niet meer ingehaald", verklaart Frank Jeurissen van Agrifirm Feed tijdens de graslanddagen op proefboerderij Vredepeel. Kaliumgebrek uit zich hoofdzakelijk in afgestorven bladranden. De keuze van kalkgift in de vorm van kalk of gips is afhankelijk van de pH-waarde van de grond. Bij een pH van 7 of meer lost kalk slecht op. Dan is het advies om kalk in de vorm van gips (CaSo4) aan te voeren. Deze lost wel goed op en heeft bovendien een positief effect op de structuur.

Laatste reacties

 • minasblunders1

  Weer sterk staaltje van kennis. WIE haalt nu WAT door elkaar heen?

 • simpel boerke

  Is het nu kali of kalk, is me niet helemaal duidelijk. Loop nogal door elkaar heen in het artikel.

 • slutter

  Guus ,waar blijf je ? Is het kali of kalk ???

 • richard3

  Sjongejonge wat laag bij de grond, wat een onkunde dit artikel, lachwekkend gewoon. Alsof kalk en kali hetzelfde is! Zie hier weer het amateurisme van 'boerderij'. Klaas van der H. wist deze week ook te vertellen dat Cono een eiwitprijs uitbetaalt van 3,61 euro!!!

 • Hoevink

  Guus what's the Question.....
  Ik denk dat er tijdens de grasdagen heel wat grass is gerookt.

 • vink

  Betalen we hier abonneegeld voor?

 • Heemskerkboerderij

  ik denk dat Guus heeeeeel lang op school gezeten heeft.

 • landboer

  Nog steeds geen rectificatie van dit artikel???

 • Hoevink

  nee... nog steeds geen rectificatie!

 • T@deler

  test

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.