Rundveehouderij

Nieuws 2435 x bekeken

Kaasexport VS naar China groeit hard

Washington/Brussel - De kaasexport vanuit de Verenigde Staten en Europa is nog klein, maar groeit hard. Met name vanuit de Verenigde Staten is de export sterk gegroeid.

De Amerikanen verkochten in 2013 ruim 11.000 ton kaas naar China, zo geeft de US Dairy Export Council aan. Dat is 6,5 maal zoveel als vier jaar daarvoor.

Vanuit de EU wordt vooralsnog veel minder kaas naar China verkocht. Vorig jaar stond de teller op nog geen 5.000 ton. De export neem echter wel toe. De voornaamste Europese exporteur naar China is Frankrijk. Dat verkocht vorig jaar ruim 1.630 ton kaas naar China. Daarna volgende Italië met bijna 1.200 ton. Derde exporteur was Denemarken met 660 ton. Nederland kwam pas op de vierde plaats met 550 ton.

Chinese consumenten zijn vanouds niet gewend aan kaas. Wanneer ze voor het eerst kaas gaan eten, beginnen ze meestal met de zachte (zowel qua smaak als textuur) soorten, zoals roomkaas en mozzarella. Cheddar, dat de VS veel naar China verkopen, is echter niet zacht.

De Amerikanen hebben ontdekt dat de Chinese consument bereid is snel stappen te zetten, maar blauw- rood-, of groengeaderde kaas, en dan ook nog met een sterke smaak, is meestal nog te veel voor de Chinese consument. Het zijn vooral de jonge Chinezen, die veel reizen en die nieuwe dingen willen ontdekken, die kaas gaan eten, zo wordt duidelijk uit onderzoek. De Amerikanen hebben vertrouwen in de smaak van deze mensen. De export van Cheddar naar China trok afgelopen voorjaar zo hard aan dat er krapte ontstond op de binnenlandse markt in de VS en de kaasprijs flink omhoog schoot. De Europese kaasexport naar China is nog te klein voor zo'n effect.

Of registreer je om te kunnen reageren.