RundveeNieuws

Geen verdere daling aantal koeien in de wei

Voorburg – In de laatste tien jaar was er een duidelijke trend naar minder weidegang. Dat lijkt voorbij.

In 2013 kon 70 procent van de Nederlandse koeien genieten van weidegang. Het percentage van 2013 is gelijk aan dat van 2012. Dat betekent dat er een einde lijkt te zijn gekomen aan de jarenlange daling van het aantal melkkoeien dat weidegang krijgt. Dat blijkt uit cijfers van Centraal Bureau voor Statistiek in Voorburg.

In 2001 kreeg nog 90 procent van de koeien weidegang, maar dat liep in een periode van 10 jaar terug tot 71 procent in 2011.

Toon van Hoof van LTO melkveehouderij, reageert verheugd op de stilstand. “Laten we hopen dat de bewustwording over het belang van weidegang een stimulans is om koeien weidegang te blijven bieden en de trend van opstallen om te kunnen buigen naar een trend naar meer weidegang.”

Het convenant weidegang, dat door een zeer groot aantal sectorpartijen is afgesloten, moet daar ook toe bijdragen. Ook helpt het dat de weidegangpremie van melkverwerkers is gestegen. Volgens Van Hoof is het een combinatie van factoren: “Zo is er ook een saldovoordeel, omdat er bij weidegang minder mest uitgereden hoeft te worden en ook minder gras moet worden ingekuild.”

Terwijl het percentage koeien met weidegang volgens CBS gelijk is gebleven, ziet het bureau wel een zeer kleine verschuiving van type beweiding. Het percentage koeien dat dag en nacht buiten loopt, is met 1 procent afgenomen tot 23 procent. Dit procentje is er bijgekomen voor het aandeel koeien dat alleen overdag weidegang krijgt.

Het gemiddeld aantal beweidingsuren per koe per dag is 8.

Beheer
WP Admin