Rundveehouderij

Nieuws 23 reactieslaatste update:28 sep 2014

Geen verdere daling aantal koeien in de wei

Voorburg - In de laatste tien jaar was er een duidelijke trend naar minder weidegang. Dat lijkt voorbij.

In 2013 kon 70 procent van de Nederlandse koeien genieten van weidegang. Het percentage van 2013 is gelijk aan dat van 2012. Dat betekent dat er een einde lijkt te zijn gekomen aan de jarenlange daling van het aantal melkkoeien dat weidegang krijgt. Dat blijkt uit cijfers van Centraal Bureau voor Statistiek in Voorburg.

In 2001 kreeg nog 90 procent van de koeien weidegang, maar dat liep in een periode van 10 jaar terug tot 71 procent in 2011.

Toon van Hoof van LTO melkveehouderij, reageert verheugd op de stilstand. "Laten we hopen dat de bewustwording over het belang van weidegang een stimulans is om koeien weidegang te blijven bieden en de trend van opstallen om te kunnen buigen naar een trend naar meer weidegang."

Het convenant weidegang, dat door een zeer groot aantal sectorpartijen is afgesloten, moet daar ook toe bijdragen. Ook helpt het dat de weidegangpremie van melkverwerkers is gestegen. Volgens Van Hoof is het een combinatie van factoren: "Zo is er ook een saldovoordeel, omdat er bij weidegang minder mest uitgereden hoeft te worden en ook minder gras moet worden ingekuild."

Terwijl het percentage koeien met weidegang volgens CBS gelijk is gebleven, ziet het bureau wel een zeer kleine verschuiving van type beweiding. Het percentage koeien dat dag en nacht buiten loopt, is met 1 procent afgenomen tot 23 procent. Dit procentje is er bijgekomen voor het aandeel koeien dat alleen overdag weidegang krijgt.

Het gemiddeld aantal beweidingsuren per koe per dag is 8.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Je kunt ook stellen dat 70% van de koeien verplicht door de boer naar buiten wordt gestuurd. Er zijn zeker vele dagen geweest dat ze liever binnen waren gebleven. Maw het woord -genieten- dat gebruikt is in het artikel, is op persoonlijke titel van de schrijver.

 • T@deler

  'Geen verdere daling aantal koeien op stal'

  Zo dekt de kop de strekking van het artikel niet...

 • 7

  We kijken over 5 jaar wel weer hoe het met de weidegang ervoor staat.

 • koestal

  Het zijn cijfers van de statistieken.

 • koestal

  In augustus was het vaak slecht weer ,de koeien van de buren stonden direct na de middag vaak in stromende regen al weer bij het hek te wachten om weer na binnen te mogen,hoezo genieten ?

 • maatje 1904

  hier zet ik iedere dag de deur open en ik hoef er geen een buiten te jagen en als er echt bui regent komen ze maar lekker binnen schuilen en als de bui over is gewaaid gaan ze gelijk weer terug de wei in.

 • 344412

  Wijnand, pas de kop ff aan..

 • PieterXT

  Leest de redacteur en dan toch in ieder de eindredacteur berichten ook wel eens ná? De kop van dit artikel is m.i. tegenstrijdig aan de inhoud ervan.

 • veurinkh

  Idd de kop dekt de inhoud niet,dat is redactioneel bekeken een domme fout.

 • frl

  Is het 70% koeien of 70% van de bedrijven die weidegang geeft??
  Koeien lopen bij mij dag en nacht buiten,heb de draad nooit dicht,met melken moet ik ze haast naar huis duwen.Kalveren 5 maand buiten pinken 7 maand ,Is maar net wat je ze leert.

 • cornelis 22

  Geloof er niets van ,ik zie steeds meer nepweidegang paar koeien buitenen de rest klem achter de robot.

 • alco1

  Het gaat er ook niet om dat alle koeien buiten lopen. Voor de decoratie is het zelfs beter dan bomvolle weides.
  Echter heeft o.a. de FC zich in de vinger gesneden door weidegang in de welzijnseisen op te nemen, wat de grootste miskleun is van de laatste jaren en dan kun je er bureaucratisch op af gerekend worden.

 • Frans-Jan

  Ik durf de weddenschaap wel aan dat bij iedereen zeker drie kwart van de koeien naar buiten gaat als je de staldeur open zet. Er zijn zat redenen om ze binnen te houden maar daar horen die kul argumenten van farmerbn en koestal niet bij want fiets maar eens een rondje dan kan je zien hoe de koeien het naar hun zin hebben buiten!

 • alco1

  Daar gaat het ook niet om @Frans Jan.
  Niets is er mooier dan grazend vee in de wei en vooral als je fiets is het voor de koe zeker qua welzijn niet voor verbetering vatbaar. Echter zijn er ook slechte dagen dat wij ook als mensen liever binnen verblijven. Om dan de koeien naar buiten te jagen omdat men anders niet aan de bureaucratische eisen voldoet is voor mij een brug te ver.

 • joannes

  De onderliggende argumentatie in bijna alle discussies is het groeiende wantrouwen in menselijk ingrijpen in natuurlijke processen. Met een Kunstmatig geproduceerde Hamburger <> kan je verwachten dat het publiek, de leken, met die vooruitgang in menselijk ingrijpen in natuurlijke processen wantrouwend worden. De technologie, ook in de veehouderij, vaak voor economische motieven, voor iets belangrijks als dagelijks eten, nb maar 13,2 % van het gezinsbudget <>
  <>
  Eigenlijk zegt de consument; niet verder! Maar boeren worden gesqueezed door de Retail omdat deze voeding met aanbieding als klanten trekkers misbruiken.

 • frl

  Waarom zou een koe een ruwe tong hebben ??

 • W Geverink

  Om de zelfde reden als dat de boer ruwe handen heeft beste hcsob.

 • farmerbn

  Het ging mij alleen om het woord -genieten-. De schrijver van het artikel geeft hiermee indirect aan dat hij voorstander is van weidegang. Dat mag van mij maar zeg dat dan in het artikel en gebruik dan niet het woord genieten want dat is niet elke dag het geval.

 • Mfb

  farmerbn heeft zelf de koeien niet buiten en nu geniet hij zelf niet meer van die mooie momenten als zijn koeien buiten lopen te genieten

 • veldzicht

  Hoe groter het koppel koeien des te moeilijker het bewijden gaat,met mooi droog weer gaat het nog wel,als het nat is worden ze ontevreden
  lopen een paar keer op en neer en weg lekker vers weidje en staan
  ze om 12 uur weer aan het hek te blerren met gevolg zeer grote beweidings verliezen.wel opmerkelijk bij de ene boer zij ze altijd rustig
  ,n andere boer kan zijn kop niet laten zien of ze komen al naar voren
  draven.

 • farmerbn

  Als je in de winter nog vee buiten hebt lopen , krijg je veel commentaar van voorbijgaande burgers dat het zielig is dat ze nog niet binnen staan. Dus de burgers gaan straks bepalen wanneer de koeien buiten moeten en wanneer binnen. Die bemoeienis moet je niet wensen en dus meteen niet toelaten. Als burgers een koe willen die buiten loopt ,moeten ze die koe maar kopen alsmede een stukje land.

 • schoenmakers1

  het is hetzelfde, de mening van de burger over koeien in de wei en wat ik gisteren zag in een pretpark, er zat een gezin te eten op een bankje, daar kwam een kat op af die het voorzien had op hun eten, na een paar keer een schijnbeweging gemaakt te hebben om de kat weg te jagen, wat de kat niks deed, trapte de man zacht tegen de kat aan, toen ging deze toch wel een stukje weg.
  Je had de idiote burgers toen een moeten horen, het was toch niet normaal om het poesje te trappen, maar geen van die burger bood hun eten aan het poesje aan, moraal van het verhaal, het is makkelijk om te wijzen naar iemand ander dat die het niet goed doet, maar als je als onwetende buitenstander er niks mee te maken hebt bemoei je er dan ook niet mee op los het zelf op

 • haam

  helaas word het hier mooier voorgesteld dan dat het is want wie het halfjaar verslag van FC goed doorleest en doorrekend kan zien dat vorig jaar 64 % van de aangevoerde melk onder de weidepremie viel en dat dit jaar naar 60 % is gezakt (aandeel in de melkprijs is nu 0,30 en was vorig jaar nog 0,32 )

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.