Rundveehouderij

Nieuws 10 reacties

Relatie clostridium en chronische botulisme niet aangetoond

Hannover - Onderzoekers van de Tierärztliche Hochschule Hannover (TiHo) hebben geen relatie tussen de bacterie clostridium botulinum en de als 'chronisch botulisme' aangeduide gezondheidsproblematiek in de melkveehouderij kunnen vinden.

Dat bleek afgelopen vrijdag uit de afsluitende presentatie van het onderzoek naar de problematiek. Chronisch botulisme is al diverse jaren een probleem in delen van de Duitse en Deense melkveehouderij zonder dat een plausibele oorzaak en oplossing konden worden gevonden.

De Duitsers deden tegen deze achtergrond hun onderzoek op 139 Noord-Duitse bedrijven en keken daarbij in de veestapels naar zaken als de loophouding, de hygiënische toestand en de status van de gewrichten. Van een kleine 1.400 koeien werden diverse tests uitgevoerd op het bloed, de pens, de mest, urine en de haren. Verder werden proeven genomen van het voer en het drinkwater. Daarnaast werd bekeken in hoeverre duiven en de inzet van bierbostel risicofactoren voor het optreden van clostridium botulinum zijn.

Bij een klein deel van de dieren en bedrijven kon inderdaad worden vastgesteld dat er soms clostridium botulinum in het spel was. Volgens de onderzoekers werden de chronische ziekteverschijnselen vooral veroorzaakt door slechter management en huisvesting, klauwproblemen en de voerkwaliteit. Ook is er geen verband gevonden met biovergisters, iets waar een sterk vermoeden voor was. Projectleider Martina Hoedemaker stelt echter dat er niet geheel afscheid genomen moet worden van clostridium als oorzaak omdat er ook andere clostridium-types zijn gevonden, waaronder drie nog onbekende. "Clostridium kan best acute ziektegevallen veroorzaken, zeker die onbekende types waarvan we nog helemaal niets weten. Maar chronisch botulisme is niet te bevestigen." Maar omdat er toch clostridium is gevonden is het als oorzaak dus ook niet uit te sluiten bekritiseerden andere onderzoekers.

Getroffen veehouders en dierenartsen willen dat er vervolgonderzoek komt naar de hoeveelheid toxinen die een koe moet opnemen voordat ze symptomen laat zien en het in het bloed aan te tonen is. Hoedemaker staat open voor verder onderzoek.

Laatste reacties

 • snip

  ik dacht dat het te maken had met mycotoxines ?

 • Burnetti

  Ik dacht dat het te maken had met uitrijden van besmet vergistingsdigestaat ?

 • Anne-Marie van der Linde

  @burnetti: Er is geen direct verband gevonden met vergistingsdigestaat. In vergisters met een hoog aandeel plantaardig materiaal is wel clostridium sporogenes aangetroffen, maar geen botulinum (en dat zou de boosdoener zijn) Onderzoeksleidster Hoedemaker van de TiHo stelde wel dat veehouders voorzichtig moeten blijven met digestaat, ook al is er niets aan gevonden.
  @ snip: nadruk lag niet op myxotoxines maar op de neurotoxinen die door de sporen van clostridium botulinum worden aangemaakt. Ook daar was volgens de onderzoekers onvoldoende bewijs voor.

 • cocoma

  Ik heb ook wel eens het idee dat men niet wil vinden i.v.m. eventuele claims of ongerustheid onder de bevolking e.d.

 • Burnetti

  Anne-Marie van der Linde
  Dank voor je reactie. De vraag is of je met wetenschappelijk onderzoek zorgen wegneemt. Dit lees je ook in de reactie van Cocoma. Op Boerderij lees je regelmatig verweer tegen ongewenste uitkomst van onderzoeken tegen. Er wordt dan weer ijverig gezocht naar tegenbewijs. Dat kost teveel onnodige energie dus houd ik het maar bij het verstandige advies van de onderzoekers voorzichtig te zijn met digestaat.
  Overigens is niet het plantaardig materiaal Botulinumverdacht maar de bijgemende pluimveekadavers!

 • bankivahoen

  En wat als tegenbewijs het nou wel eens bij het rechte eind heeft en niet dat wat het jou het leukste lijkt de waarheid blijkt te zijn Burnetti@ ? Selectieve verontwaardigheid ?

 • Anne-Marie van der Linde

  @ Burnetti; klopt, maar vrijdag zaten andere onderzoekers die wél clostridium botulinum op bedrijven hebben aangetroffen aardig hoog in de gordijnen. TiHo schoof het vooral op managementproblemen, terwijl deze problemen ook voorkomen op bedrijven die hun management top in orde hebben. Een van de student-onderzoekers liet tussen de regels door vallen dat botulinum lastig in mest en voer aan te treffen is, het is maar net waar je een monster neemt. Op de ene plek vind je niets, een paar meter verder op stikt het van die bacterie. Dat is ook al uit eerder onderzoek naar voren gekomen.

 • abtje

  @Anne-Marie van der Linde Maakt het ook niet uit hoe je je mest aanwent? Als je het injecteert komt de zon er niet bij en kan haar dodelijke zuivering niet plaatsvinden. Bij sleepvoeten kan de zon wel haar werk doen. Heb je logischer wijs ook minder problemen?

 • T@deler

  @Anne-Marie van der Linde

  'Bij een klein deel van de dieren en bedrijven kon inderdaad worden vastgesteld dat er soms clostridium botulinum in het spel was.'

  DEZE onderzoekers hebben dus ook wél clostridium botulinum op bedrijven aangetroffen.
  Namelijk op 18 procent van de bedrijven en 6,19 procent van de dieren.

  Dat is echter niet genoeg om clostridium botulinum de schuld te geven van de problemen die alle probleembedrijven hebben.


  @ Burnetti
  Wanneer je twijfelt aan de uitkomsten:
  Het was geen flut-onderzoek maar heeft 2,2 miljoen gekost.

 • koestal

  ik denk dat het eerder met restanten van kadavers te maken had die door het voer zaten

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.