Rundveehouderij

Nieuws 9634 x bekeken 10 reacties

FrieslandCampina verlaagt met €2,13

Amersfoort - De leden van FrieslandCampina ontvangen per september €2,13 per 100 kilo minder voor hun melk. Leden met een jaarleverantie van 700.000 kilo ontvangen €37,52 tegenover €39,65 vorige maand.

Oorzaak is een verlaging van de garantieprijs met €1,75 per 100 kilo naar €38. Die volgt op de inschatting dat de melkprijzen van referentiebedrijven de komende tijd stevig zullen dalen. Dit is het gevolg van een achterblijvende vraag op de wereldmarkt en de boycot van zuivelproducten uit de EU door Rusland.

Met de nieuwe melkprijs is FrieslandCampina het eerste Nederlandse zuivelbedrijf dat reageert op de veranderde zuivelmarkt. Eerder kwam wel concurrent Arla met een lagere melkprijs, maar die liet de uitbetaalprijs voor september met 'slechts' €1,50 per 100 kilo zakken. FrieslandCampina gaat verder. Hierbij moet wel worden aangetekend dat FrieslandCampina qua absoluut uitbetaalniveau nog steeds boven Arla blijft zitten.

De biologische melkprijs bij FrieslandCampina maakt juist een tegengestelde beweging. Die gaat met €1 omhoog naar €49 per 100 kilo. Leden met een jaarleverantie van 500.000 kilo ontvangen in september €49,19 per 100 kilo, exclusief btw en na aftrek van 5 cent contributie voor Zuivel NL.

Hoe ver de zuivelprijzen in de komende maanden zullen dalen, is nog koffiedik kijken. In de meest sombere prognoses wordt uitgegaan van een daling van de melkprijs in de komende maanden tot rond de 30 cent. Hoogste directeur van FrieslandCampina, Cees 't Hart, heeft eind vorige week echter gezegd dat hij voor 2014 als geheel nog steeds een 'historisch hoge' melkprijs verwacht.

Voor FrieslandCampina zijn er nog maar drie maandelijkse melkprijzen te gaan in dit jaar. Zou de uitbetaalde prijs elke maand met €1 dalen, dan wordt nog steeds een hogere gemiddelde voorschotprijs uitbetaald dan in 2013.

 

De prijsinformatie vindt u ook in Boerderij op Maat via de volgende links:

voorschotmelkprijs

biologische melkprijs

Laatste reacties

 • cornelis 22

  1,75 omlaag en 2,13 cent minder ??

 • klaas.van.der.horst1

  Lijkt gek, maar toch waar. De prijs die contant per maand in het handje komt (-2,13) is niet dezelfde als de garantieprijs.

 • haam

  wat is het % kaas van de referentie bedrijven want hier zal toch de grootste daling komen en verder moeten we allemaal niet te negatief gaan doen dan daalt het nog meer

 • groot boerdam

  Ze geven nu vast een voorzet de klapper komt nog.

 • slutter

  De klapper komt nog.........????

 • weetikveel

  Klaas.van.der.horst1 verklaar je redenatie nader.
  welke prijzen wil je nu eigenlijk met elkaar vergelijken??

 • Peerke1

  Boven op deze melkprijs komt echter nog wel de toeslag compensatie vanuit Brussel . Dan is er toch ook niets aan de hand en gewoon gas erop.

 • afm

  de klapper komt 1 april 2015 dan kan de strijd los barste

 • wmeulemanjr1

  Geleidelijk elke maand de melkprijs iets laten lijkt geen probleem, maar als hij blijft zakken tot volgend september is het minder rooskleurig, maar dat zal wel niet, want niemand wil de opgebouwde 'buffer' heel graag inleveren toch?

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.