Rundveehouderij

Nieuws 6877 x bekeken 58 reacties

FrieslandCampina legt lat hoger in vernieuwd Foqus Planet

Amersfoort - FrieslandCampina wil in het vernieuwde Foqus Planet meer nadruk leggen op voerkwaliteit, voldoen aan mest- en milieuregels en op weidegang. Dit blijkt uit een bericht in ledenblad Melk.

Komend najaar worden de plannen met de leden besproken. Het vernieuwde programma zal uit drie onderdelen bestaan: 1: de basiseisen - geldend voor melkkwaliteit, diergezondheid en voerkwaliteit. 2: duurzame ontwikkeling - hierbij ondersteunt FrieslandCampina de veehouders om de sectordoelen voor 2020 te behalen. 3: weidegang - de coöperatie blijft mikken op behoud van weidegang.

De opzet is om in het nieuwe programma de lat weer iets hoger te leggen. Dit geldt onder meer voor diergezondheid en -kwaliteit en veiligheid van veevoer. Aan dit laatste is in de voorbije jaren veel aandacht besteed, vanwege diverse schandaaltjes bij de voerindustrie. FrieslandCampina wil de lat structureel hoger leggen. Ook wil de coöperatie af van problemen met het mestbeleid. Behoud van de weidegang is belangrijk, maar stabilisatie lukt nog niet, zoals ook blijkt uit het laatste halfjaarbericht.

Laatste reacties

 • mvedder

  mag een boer dan niet meer zeuren over een slecht mestbeleid? of komt er een goed mestbeleid?

 • niet

  Nee iedereen beslist over jou en jij moet het uitvoeren democratie heet dat hier in het land!!!

 • polsbroek

  Het wel zo gebracht worden dat je alleen ja kan zeggen of ja kan knikken

 • tinus888

  Het blijft wel stil over de uitslag van de (half)ingevulde enquetes

 • Trot

  Een huwelijk van F C en Dijksma dan is er echt stront aan de knikker

 • Ishtar

  @niet, idd niet leuk als je minder ruimte krijgt om te rommelen etc.
  Je ben gewoon je vrijheid in wezen kwijt.

 • koestal

  mestbeleid moet eenvoudiger,zoveel koeien per ha en een kringloopwijzer

 • minasblunders1

  De coöperatie wil af van de problemen met het mestbeleid? Hoezo? Dat klopt toch allemaal als een bus????

 • neo1966@live.nl

  Staat er ook een hogere melkprijs tegen over?

 • theoamt1

  waarom de lat weer hoger hebben we al geen regels genoeg

 • koestal

  hoger,hoger,hoger

 • boerderij12

  @ koestal behalve de melkprijs

 • .....

  Overleg eerst maar eens met je afnemers Friesland campina wat zij voor deze hogere eisen over hebben

 • koekalf8

  Als de lat maar hoog genoeg wordt gelegd, kun je er gewoon onder door lopen, heb je er ook geen last van.

 • Schoen

  Betaal eerst maar eens een fatsoenlijke weidetoeslag en een korting op de stalmelk. Anders blijft er geen koe meer in de wei.

 • joannes

  @theoamt1, wanneer je jouw opmerking spiegelt heb je het antwoord! ¨waarom de lat weer hoger hebben we al geen regels genoeg¨ De Melkende Boeren klagen toch óók over een dalende melk opbrengstprijs! Er is geen gebrek aan melk, er wordt voor volgend jaar zelfs overproductie gevreest ! Daarbij, de vraag is met de boycot gedaald en heeft moeite op niveau te blijven. Dan is er geen beter moment voor FC de grondstof eisen op te krikken en naar een unieke product kwaliteit te sturen en te streven. Ongebreidelde productie leidt tot prijsbederf, óók voor FC en haar boeren!

 • schilder771

  het is nl zo dat anno 2014 de koeien los lopen, de boeren staan vast bij de bank, en nu komt campina de boeren voorzien van een extra touw of halster om de boeren goed vast te zetten, want ze mogen vooral niet weglopen. maar een hogere melkprijs zit er niet in, met de handelsboycot tegen rusland wisten ze daar bij campina niet hoe snel ze moesten zeggen dat, dat wel eens geld ging kosten, en dat ze minder gingen uitbetalen, de managers moesten eens wat minder geld binnen krijgen, van die hard werkende boeren brrr wat een hufterig gedrag van zon onderneming, nooit genoeg.

 • japke33

  En de lat wordt weer hoger gelegd! Wanneer is het genoeg? Een hoogspringer komt toch ook op een punt, dat ie echt niet hoger kan. Waarom moeten de boeren toch altijd weer aan meer regels voldoen, terwijl het hier al hartstikke goed is.
  Maar gelukkig is FC een cooperatie, dus de boeren kunnen dit vast tegenhouden, als ze mogen stemmen.........!??????

 • wmeulemanjr1

  Bij alleen maar ja - knikkers kan de lat nog wel veel hoger lijkt mij.

 • joannes

  @schilder771, en de boeren........ die stemmen met hun ambitie! Uitbreiding, Uitbreiding en Uitbreiding! Wie maakt zich onder de Boeren zorgen over de verkoop van al die Melk? En....of er wel voldoende klanten zijn voor een redelijke prijs? Ze gaan er zelfs voor naar de Bank en verpanden hun laatste Familie kapitaal om maar méér te produceren. We leven in een tijd dat de Verkoop niet meer gegarandeerd is! De Boycot heeft dat duidelijk gemaakt! Voor Verkoop moet gewerkt worden, in het vinden van markten en producten! En daarvoor is jezelf onderscheiden met een grondstof kwaliteitsgarantie misschien wel dé manier om in al die melk over de Wereld, die speciale Nederlandse Melk te worden die onder voorwaarden is geproduceerd en daarom een hogere prijs verdient.

 • abtje

  @Joannes Dat dat niet werkt bleek wel met de weidemelk. Fc dacht dat dat ook meerwaarde opleverde. Helaas niet, het bleef even duur/goedkoop. Wel wisten de afnemers te vertellen dat als het weidemelk certificaat onbrak er dus nog minder voor betaald hoefde te worden. Een averechts effect dus...

 • joannes

  @abtje, weidemelk was nodig om de etiket/reclame fraude te verbloemen. Melk is altijd verkocht als weidemelk! De consument was in de veronderstelling en geïnformeerd alsof alle melk, weidemelk is/was! En hoe denk je dat Uitbreiding van volume/capaciteit werkt bij bulkmelk? Het argument druppel op een gloeiende plaat gaat niet meer op bij Boycots. Om steun voor de Prijs te krijgen moet je je Positief kunnen gaan onderscheiden. Uniek in plaats van Bulk! En voor FC betekent dat Uniek als groep met haar exclusieve leveranciers: de FC Boeren!

 • simpel boerke

  Abtje, je hebt gelijk met je verhaal. Alleen worden we de laatste jaren op zoveel fronten geconfronteerd met 'de lat moet hoger' ( mestbeleid, antibiotica, vergunningbeleid, dierwelzijn, ammoniakbeleid) dat de rek er op een gegeven moment eruit is.

 • abtje

  @Joannes Alleen zijn de Fc boeren totaal niet onderscheidend van hun Nederlandse collega's. Iedere unieke stunt die de Fc bedenkt moeten de andere verwerkers in meegaan. Gelukkig zijn de meeste wel zo slim om een afgezwakte versie door te voeren. Zoals weidegang OF een diervriendelijke stal.
  Nee, hoog tijd dat Fc eens echte concurrentie krijgt van een grote speler.
  @Toon23 Is ook zo, maar een keuze is er nauwelijks. Staan we stil, dan doen andere landen ons bijhalen.

 • Mozes

  Het gaat er niet om @abtje om onderscheidend te zijn tegenover onze Nederlandse collega's maar om onderscheidend te zijn tegenover de rest van de wereld. Dat andere zuivelcoöperaties in Nederland FC volgen is alleen maar goed.

 • haam

  wat zei de MP Rutte deze week nog er moeten niet meer verstikkende regels op onze boeren worden losgelaten die zijn al zwaar genoeg.Kan dit ook even aan de directie doorgegeven worden van FC dan kunnen ze er eerst een paar van die groene beleidsbepalers uitgooien scheelt zo weer een paar cent melkgeld.

 • abtje

  @Mozes Dat onderscheid in Nederland beweer ik ook niet, beter lezen.
  En als andere verwerkers, dus ook particulieren, volgen hebben ze dan wel een keuze?
  Of worden ze gedwongen om met de waan van Fc mee te doen om geen marktaandeel te verliezen?
  Zo lijkt het een Nederlandse beslissing, maar alleen Fc bepaalt.
  Daarom is het veel beter als Fc eens een keer echte concurrentie krijgt.
  Dat ze met haar 80 procent van de leveranciers ook eens mag vechten om leveranciers te dienen ipv andersom. Je kunt niet altijd naar onderen trappen om onderscheidend te zijn.

 • poldes

  de melkveehouders te weinig voor de melk uitbetalen, en dan nog maar weer een paar verplichtingen voor de veehouder er bovenop.
  in de VS is de uitbetaalprijs aan de melkveehouders hoger als hier.
  maar er is steeds een voordeel voor de Nederlandse melkveehouders; als je het goedkoopste van de wereld bent ,ben je kampioen en kun je door produceren.
  Dit is bij de grootste zuivelverwerkers van de wereld ook bekent.
  en daarom strijken die ook in Nederland neer voor deze gedeeltelijke makkelijke prooi.

 • joohoo

  Is de melkprijs dan echt zo slecht ? Of is onze kostprijs te hoog?. De daling werd al aangekondigd voordat MH 17 naar beneden kwam.

 • joannes

  @poldes, zijn de boeren zelf naar de bank, of waar dan ook, gegaan voor die capaciteits uitbreiding. Er zijn sprongen van 70 naar 450 gerapporteerd, maar een verdubbeling is héél normaal. Wanneer zij zich daarmee Prooi voelen, ligt dat niet aan FC of haar melkprijs. Iedere boer weet dat wanneer de stal vol is er geen koe bij kan, datzelfde geld voor melk, wanneer er een overschot is wordt er geen liter meer gedronken, zelfs niet wanneer je het weg geeft voor onder de de prijs van gebotteld water.

 • afm

  wie is de baas bij f c de boer of het personeel ? en de leedden blijven maar ja knikken

 • joannes

  De consument is de Baas@afm! Zonder verkoop geen marge, en geen goede prijs voor de Grondstof Melk!

 • veenboer

  Maar gewoon na 1-4-2015 Vol gas.......Stomme boeren op school niets geleerd.....minder is soms beter....

 • koestal

  toren van Babel

 • remi123

  @joannes stilstand is achteruitgang. Lopen we straks achter op nieuw zeeland en wellicht op de Europese unie. We moeten er geen grote speeltuin van maken, de landbouw is een essentieel onderdeel van de export en de landbouw moet dan ook minder in de weg gelegd worden om te kunnen blijven produceren. Voor de stoppers komen minder, maar grotere bedrijven in de plaats. Een heel natuurlijk :-) proces in de zakenwereld. En als je dat wilt dat de consument de baas is, heb je straks de hele dag consumenten op de stoep die koetjes kunnen aaien en appels kunnen plukken. En meer voor die nl melkkoeien geven nee ho maar, liever toch de buitenlandse melk, die goedkoper is in de supermarkt. Dan wil ik ook elke dag het productieproces van supermarktketens, banken, bouwbedrijven, oliemaatschappijen en energiemaatschappijen zien. Wil ook wel eens weten of dat állemaal verantwoord is. Nou..... Groningen is nog net niet weggebeefd. En waarvoor? Omdat de consument er warmpjes bij wil zitten en niet wil sjouwen met hout en kolen. Kunnen we dat als eerste ook weer in gaan voeren of niet?

 • farmer135

  ja, extra regels kosten ook extra tijd en geld, wie gaat dat betalen ?

 • joannes

  @remi123, je bent te gefocussed op produceren! Zonder verkoop levert produceren Niets op! Export is een gunst en geen recht! Elk importerend land moet het je toestaan; Rusland gaf je het bewijs hiervoor! En .... de Nederlanders kunnen de NL zuivel niet opeten, ze krijgen er zelfs een aversie tegen met de Mest, en Productiemethoden. Kortom Consumenten laten zich niet koeioneren, hoe harder jij ruimte claimt voor Productie (methoden) hoe vervelender de Democratie je zal proberen in te teugelen!

 • remi123

  @joannes ik ben ook niet tegen imago en weidemelk, duurzaamheid etc. Maar niet ten koste van onze landelijke productie en rendement/behapbare kostprijs. Laat de ondernemer de kans krijgen om te mogen produceren voor de export, zonder dat de nl consument gaat regelen hoe wij exporteren. Boeren die hun bedrijf graag laten zien aan consument of toeristen, prima, maar boeren die een andere koers varen, ook prima. De exporteerbare melk moet wel ergens in grote getallen geproduceerd worden. En dat levert inter in nl ook weer banen en werk op. Blijven vernieuwen en vergroten.

 • aarthamstra1

  Hoe weet Friesland Campina dat de melk vrij is van Furazolidon die zo maar in sojavoer kan zitten.

 • alco1

  Meer regels worden weer neergelegd bij de boer, hoewel de echte fouten gemaakt worden door de veevoeder handel, mestzwendel waar de boer part nog deel hebben en dierenmishandeling bij mensen die je geen boer kunt noemen.

 • remi123

  @alco1 klopt! FC wordt ook te groot en begint wat arrogant te worden. Zeker vergeten wie zij groot hebben gemaakt. Juist o.a. mijn opa. Meer regels, meer geld. We moeten minstens 5 cent hoger zitter per kg. Want er wordt topkwaliteit geleverd. En dan de taak voor FC om deze supermelk aan de man te brengen.

 • Fermer

  @alco en remi, is het niet zo dat bij melkveehouders buiten Nederland de kans op fouten-fraude veel kleiner is? Veevoeder wordt veel meer uit eigen productie gemaakt en mestafvoer speelt al helemaal niet. Koeien buiten is ook geen issue. Melkkwaliteit vwb. celgetal, kiemgetal, boterzuur ed. is ook nagenoeg gelijk. Wat is het verschil met die topkwaliteit melk uit Nederland dan, met een kleinere kans op afwijkingen door meer zelfvoorziendheid?

 • alco1

  @Emmerei. Ga maar eens na waarom Nederland babyvoeding kon leveren aan China en vele andere landen niet! Dit is mede door het goede kwaliteitsvertrouwen.
  Om dit te behouden is er steeds controle nodig, Echter hoeft er geen nadruk te liggen bij de boeren, dit is al voor de volle 100 % voor elkaar, maar bij de secundaire bedrijven.

 • Fermer

  Alco, is het niet zo dat Nederland bijna het enige Europese land is dat zuivelproducten buiten de EU exporteerd? Bijv Frankrijk, waar de Chinezen nu ook in een melkfabriek investeren, levert al z'n melk binnenlands en enigermate Europees. Nu, na het quotumtjdperk kan meer geproduceerd worden en kan men ook verderop exporteren, niet dat er geen kwaliteit zou zijn, maar gewoon melktekort voor meer export. Nederland moest altijd al exporteren, want naast overproductie voor eigen land, importeerde men ook nog veel zuivel, vaak goedkoop met andere productie-omstandigheden. De Nederlander koopt niet op kwaliteit, maar op prijs. Daarom moest Nederland altijd al exportmarkten vinden voor hun productie. Niet vanwege betere kwaliteit, maar vanwege noodzaak heeft Nederland nu een voorsprongetje vwb export naar verderweg. Er hoeft maar iets te gebeuren, zie Nieuw Zeeland, en de voorsprong is al weg.

 • alco1

  emmerei. Ik praat niet voor mijzelf, of als individuele boer, maar voor BV. Nederland. En dat is een groot verschil.
  Met auto's, olieproducten importen en ga zo maar door. Gaat er ontzettend veel valuta over de grens. Dit moet terug verdiend worden, anders zakt ons Nederland steeds verder weg. Met als gevolg steeds minder geld voor sociale zorg beschikbaar.

 • Fermer

  @Alco, de BV Nederland heeft ook wat aan de varkenshouders gehad, maar die laten ze nu ook verdrinken. Als het erop aankomt loop je altijd als boer het risico, want dan geeft de BV Nederland niet thuis. Dan kunnen we de minimumlonen ook wel afschaffen zodat Philips ed ook niet naar derde landen hoeven voor de productie. Door op te komen voor BV Nederland zal je toch eerst voor de Nederlandse boer moeten opkomen en daar gaat het hier over.

 • alco1

  Als het met de melkveehouderij over jaren t.o.v. andere landen slecht zal gaan zullen ze ook de melkveehouderij laten verdrinken. Dat is de keiharde waarheid. Maar zoals nu alles lijkt wordt er op een goed paard gewed.
  Wat de minimum lonen betreft zag ik afgelopen wel een heel duidelijk voorbeeld in Griekenland. Meer dan gehalveerd waren de lonen daar. Laten we hopen dat dit ons niet overkomt. Daarom moet BV Nederland verdienen.
  En op het item terug te komen. Kwaliteitsgaranties zijn een must voor export, maar dus waar de laatste jaren misstanden voorkwamen en niet alleen voor de vorm bij de boer.

 • John*

  tja de rundveehouderij is ook niets anders kunstmest en krachtvoer omzetten in melk. het wordt alleen eerst over het land gestrooid of rechtstreeks aan de koeien gevoerd.

 • Ferm

  @alco1, je zegt zelf 'lijkt erop het goede paard te worden gewed'. Wedden doe je volgens mij met geld dat je over hebt, niet met je basis. Als je het doet voor BV Nederland, zoals je zegt, is dat wel nobel van je, maar wat doet BV Nederland met jouw inzet? Het aardgas is dadelijk op, het geld daarvan wat voor de generaties na ons vastgelegd zou worden ook. Ondanks groeiende export holt het achteruit in het onderwijs en de zorg. Als boer worden we bovendien bijna als paria van de samenleving gezien als het gaat om dierenwelzijn en milieu. Ondanks onze goede inzet. De multinationals kunnen nog steeds een gunstig belastingklimaat elders vinden. Philips BV verplaatst zijn productie naar andere landen vanwege de lage lonen daar. Scania stoot ook werk af naar derde landen daarom. Nog minder werkgelegenheid. Een boer mag wel veel uren draaien, maar als daar dan wat geld door over blijft, kan die dit niet als buffer wegzetten voor krappere tijden, want eerst moet er belasting betaalt worden, ongeacht of je meer dan 36 uren werkt per week.
  Het is mooi als je zo'n vertrouwen hebt en ondernemerszin, maar het blijft gewaagd.

 • alco1

  Je moet als land om geld binnen te halen toch inzetten op je beste kaarten?

 • Fermer

  @alco, naast dat bv Nederland steeds verder het moeras in zakt, de max 3% begrotingstekort kon slechts behaald worden door een rekenkundige foef, vind je het dan normaal dat er geld binnengehaald wordt door 1 bevolkingsgroep, de boeren, volledig op te offeren? Trouwens, geld werd en wordt er genoeg binnengehaald met aardgas, hiervan zou elke Nederlandse familie miljonair kunnen zijn. Het waardeloze is dat alles via grote bedrijven zonder belastingafdracht in de zakken van enkelen beland, en die stallen dit in Zwitserland of op Guersey of zo, geheel legaal. Dus niet de boer zou Nederland er bovenop moeten helpen, maar het graaiende gedeelte van onze samenleving, door normaal, en als bedrijf, en als burger hier mee te betalen en het land er door te trekken.

 • Ferm

  Heb je gelijk in @alco1. Alleen spelen ze met jou geld het kaartspel. En blijft de vraag: is de boer de troef of de joker? De politiek heeft zelf ook troefkaarten die ze niet inzet. Zou ze dit wel doen en beleid voeren dat nodig is, dan kost ze dit kiezers. Daar telt BV Nederland zeker niet, maar eigenbelang.

 • alco1

  Er wordt nu teveel gesuggereerd en van het onderwerp afgeweken.
  Punt blijft dat wij met een goed kwaliteitsproduct iets op de internationale markt kunnen betekenen.
  Maar dat secundaire bedrijven controleren meer effect zal hebben dan de boer nog meer onzinnige regels op te leggen.

 • Fermer

  @alco, dus kunnen we vanaf # 44 verdergaan.

 • poldes

  uit bovenstaande blijkt dat wij goedkoop melk produceren.
  maar het is onterecht ons als melkveehouders nog meer regels op te leggen ;met als doel de melk steeds goedkoper in te kopen, oftewel de kosten bij de boer te leggen. voor gefantaseerde spelregels van de Nederlandse zuivelverwerkers.

 • Ferm

  @alco1, ik ging in op wat je in #47 zei. Maar goed, wat @remi123 in #41 aangeeft klopt ook. Als ik het artikel van 25 september lees, DFA haalt meeste melk van de markt, dan kun je ook vragen stellen aan de FC kant of ze bij het verwaarden van de melk niet wat laat liggen. Waarom is de omzet waarde per kilo melk bij FC $1.1, terwijl andere grote spelers, maar ook kleinere, een hogere waarde bereiken? Verder ben ik het met je eens dat de controle bij boeren, zoals je zegt in #43, al 100% goed is en zou de nadruk in de secundaire bedrijven moeten liggen. Bij de boeren is de rek er ook een keer uit.

 • remi123

  @emmerei Ik bedoelde mijn laatste opmerking cynisch. De meerwaarde van de Nederlandse melk is het imago. Maar ja, ook weer een bubbel/wassen neus als blijkt dat melk uit Duitsland ook op de dezelfde melkprijs uitkomt.

 • alco1

  Nou @remi. Onze meerwaarde is ook nog wel iets anders.
  Ierland kan van hun melk bv. geen babymelk maken vanwege te weinig vitamines in de melk door zon gebrek.
  Zo zijn er ook landen waar het gras de smaak door verdroging verliest.
  Nederland is het centrum van gezonde melk en dat moet je dan ten opzichte van de andere landen volledig benutten.

Laad alle reacties (54)

Of registreer je om te kunnen reageren.