Rundveehouderij

Nieuws 8 reacties

Fonterra wil leenfonds voor melkveehouders

Auckland – Fonterra overweegt de lancering van een leenfonds voor haar leden-melkveehouders ter waarde van 60 miljoen euro.

Melkleveranciers kunnen op deze manier voor investeringen op het boerenerf terecht bij externe investeerders, in plaats van bij de bank. Het plan kan in het licht van de dalende melkprijzen volgend jaar al gelanceerd worden. Voorwaarde is wel dat de leden hun zeggenschap behouden.

Topman Theo Spierings geeft aan dat werelds grootste zuivelexporteur mogelijkheden onderzoekt om haar 10.600 melkveehouders, en tevens aandeelhouders, toegang tot financiële middelen te verschaffen voor uitbreiding van hun activiteiten ondanks de recent sterk verlaagde melkprijs. Bij een lage melkprijs in combinatie met een stevige aandelenprijs is het volgens Spierings voor veehouders moeilijk geld lenen, zo laat hij persbureau Reuters weten. "We moeten ze niet dwingen veel geld te lenen bij de bank. We moeten het zelf beschikbaar maken."

Fonterra wil in 2025 wereldwijd 30 miljard kilo melk van de markt halen. Een groot deel daarvan moet uit Nieuw-Zeeland komen. Groei van de melkveebedrijven is daarom onontbeerlijk.

Als het plan doorgang vindt, gaat het om het tweede Fonterra-fonds waarmee geld van externe investeerders wordt aangetrokken. In 2012 werd met een nieuw investeringsfonds ter waarde van zo'n 250 miljoen euro opgericht om het zogenoemde Trading Among Farmers te faciliteren, een regeling voor het verhandelen van aandelen met de daaraan gekoppelde leveringsrechten. Door het aantrekken van externe financiers hoeft de coöperatie nu geen geld meer achter de hand te houden voor het geval leden hun lidmaatschap beëindigen of aandelen, die zijn gekoppeld aan hun melkaanvoer, inleveren.

Laatste reacties

 • .....

  Kijk dat is beter dan die melkfabrieken die maar nooit genoeg ledengeld in kas hebben

 • farmerbn

  Een slechte zaak. Fonterra wil extra melk maar er niet genoeg voor betalen waardoor de boerenleden geen lening kunnen krijgen bij een normale bank. Straks zitten ze aan een wurghypotheek en zijn ze knecht van fonterra.

 • w v gemert

  Verplichte nering later worden dit wurgcontracten. Schoenmaker blijf bij je leest en zorg voor een hogere melkprijs.

 • Fermer

  Fronterra, met 10.600 melkveehouders, is de grootste exporteur van zuivel ter wereld. Hoezo is dan de voorziene uitbreiding van de melkplas in Nederland, met zo'n 16.000 melkers, wat totaal ook op die wereldmarkt geloosd moet worden, slechts een druppel op die gloeiende plaat?
  W v. gemert en farmer, door de wankele toekomst zal straks elke melkveeboer aan een wurgcontract zitten, of bij de bank zoals in Nl meteen oplopende financiering, of bij de melkfabriek zoals in Fr. met een leveringsplicht. De grote jongens verzekeren zich van toelevering en betaling, de boer mag voortploeteren.

 • Zuperboer

  Boerenleenbank en Condensfabriek hadden we net na WOII en nu in het glasvezeltijdperk is daar ............... FONTERRA met hun ei van columbus. Hoe verzamel ik zo snel mogelijk areaal, accomodaties en medewerkers.... door mee te gaan financieren en het eigendom naar me toe te trekken. Mooi dat die dekselse Theo Spierings op 27 uur vliegen van ons vandaan zit anders zou het morgen bij FCDF al op de agenda staan.

 • joopi

  Fonterra wil in 2025 wereldwijd 30 miljard kilo melk van de markt halen. Een groot deel daarvan moet uit Nieuw-Zeeland komen. Groei van de melkveebedrijven is daarom onontbeerlijk.

  Als ze het van de markt af willen halen dan moet er toch juist minder geproduceerd worden ;) anders breng je het volgens mij op de markt :D

 • minasblunders1

  Ja, dat vond ik ook al zo'n gekke zin. Een vergissing zullen we maar denken.

 • geen boer

  In sommige (minder ontwikkelde) landen is deze situatie er al. Die boeren zitten met handen en voeten aan hun melkfabriek gebonden en kunnen niks als ja en amen zeggen, hun hele leven lang. Financieel niet sterk genoeg om zich er aan te onttrekken hebben ze na inhoudingen op melkgeld nét genoeg om in leven te blijven, én te blijven werken natuurlijk.
  Geen aanlokkelijk vooruitzicht...

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.