Rundveehouderij

Nieuws 9 reacties

Export fokvaarzen loopt goed

Zoetermeer – De export van fokvaarzen loopt zeer voorspoedig. Dat zegt Erik Gostelie, directeur van exportorganisatie Veepro.

Blauwtong en Schmallenberg vormen volgens hem geen exportbelemmering meer. Tot nu toe gingen een kleine dertigduizend fokvaarzen de grens over. Rusland is nog steeds de belangrijkste markt, maar ook steeds meer andere landen openen hun grenzen voor Nederlands vee. Meest recent opende Mongolië haar grenzen. Eerder al de Afrikaanse landen Oeganda, Mali en Senegal. Kenia en Pakistan staan op het punt Nederlands fokvee toe te laten. Met name laatstgenoemd land biedt veel potentie.

Vee-exporteur Cors den Engelsen Heemskerk exporteerde deze week 165 zeven maanden drachtige vaarzen naar Oman. Ook volgens hem verloopt de export prima. Op het moment liggen de marktprijzen tussen de €1.100 en €1.175 per vaars. Voor de betere en hoogdrachtige vaarzen liggen de prijzen nog boven de €1.200. Vanwege de dalende melkprijzen is het wat gemakkelijk geworden om vaarzen geschikt voor export te vinden.

Laatste reacties

 • henky++

  Prijzen zijn veel te laag. Over een half jaar krijg voor dezelfde vaarzen €2000

 • Weerkundige

  ben beleger moet nu kopen over half jaar verkopen de rente =laag voer prijs dalende HENKY+++

 • cocoma

  En voor die 1.100,- maar vaarzen opfokken, O O wat loopt de handel goed!

 • joannes

  Ik ben benieuwd wat zijn prijzen zijn voor zijn klanten. Koopprijzen noteren zonder de verkoopprijzen is half werk! Ik vrees voor hem dat de voorraad vaarsen voor die prijs gauw op is. Voor die Prijzen een vaars voeren tot 2 mnd voor kalven is niet rendabel!

 • LUCTOR

  Dit soort handel dreigt ook uit te sterven het zijn meestal meestal boeren die gestopt zijn met de melkerij of zoogkoeien houders die hun heil zoeken in het opfokken van vaarzen met de huidige pacht en grondprijzen en vaak ook nog een dure nuka of starter en voor dit soort prijzen kan ik begrijpen dat de handel voor deze meneer goed loopt en de koper uit Oman of welk land ook kan uit zoeken wat hem past en als er €750 bij komt als ze op de plaats van bestemming zijn, zijn ze nog goedkoop. In de jaren 70 van de vorige eeuw gingen onze overtollige vaarzen voor 3000 gulden en de goeie zware brachten soms nog iets meer op van de hand.

 • bono

  2 maanden dracht 1200 net slecht toch

 • joannes

  Goed lezen @bono, ¨------ exporteerde deze week 165 zeven maanden drachtige vaarzen naar Oman----¨ 5 maanden of 152 dagen meer!

 • Khalid en zijn maten

  Wat een gemopper weer,wees blij dat er nog wat wordt geëxporteerd!

 • Jan van het Zand

  Die geëxporteerde vaarzen hebben in ieder geval geen koppijn als het fosfaatplafond in 2015 naar beneden komt donderen in Nederland.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.