Rundveehouderij

Nieuws

Europarlement: boycot reden voor verruiming quota

Brussel - Het Europees parlement heeft donderdag in de landbouwcommissie sterk gepleit voor de versoepeling van de superheffing over 2014, in verband met de Russische boycot.

Onder meer CDA'er Annie Schreijer-Pierik en VVD'er Jan Huitema pleitten daarvoor in een overleg tussen de landbouwcommissie van het Europees Parlement met de Europese Commissie. De Europese Commissie is daar niet voor.

Europees landbouwcommissaris Dacian Ciolos ontbrak bij het overleg, hetgeen hem op kritische opmerkingen kwam te staan van verschillende Europarlementariërs. De maatregelen van de landbouwcommissaris werden toegelicht door directeur-generaal Joost Korte van het directoraat voor landbouw en plattelandsontwikkelng.

Huitema voerde aan dat   Europees landbouwcommissaris zelfstandig de superheffing kan versoepelen.  "Met zo'n maatregel komt de  steun direct op het boerenerf terecht", aldus Huitema.

Joost Korte  gaf namens de Europese Commissie aan dat de door Huitema voorgestelde vetgehaltecorrectie in feite neerkomt op een verruiming van de quota.  "Is dat de juiste reactie? Je creëert dan een overaanbod in een markt waar de consumptie daalt en de uitvoer daalt."

De Europese Commissie voert daarbij verder aan dat er heel lang over is gediscussieerd met de lidstaten, maar dat er uiteindelijk te weinig politieke steun was om de melkquotering te verruimen in het laatste jaar van haar bestaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.