Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Een hectare klaver vervangt 750 kilo soja

Vredepeel - Een hectare klaver vervangt circa 750 kilo sojaschroot in het voerrantsoen. Financieel betekent dit een voordeel van circa €350. Dit samen met de andere voordelen maakt de teelt van klaver ook voor gangbare melkveebedrijven een steeds interessanter gewas, betoogt Jan de Wit van het Louis Bolk Instituut op de graslanddagen op proefboerderij Vredepeel.

Bij de onderbouwing van zijn stelling verwijst Jan de Wit naar recente proeven op praktijkbedrijven. Daar werd met klaver tussen de 1,5 en 2,2 ton meer droge stof (DS) van een hectare gehaald dan met puur gras. Bij een productiestijging van 1,5 ton DS per hectare betekent dit dat circa 770 kVEM en 180 kDVE meer wordt geproduceerd per hectare. "Dit staat gelijk aan 750 à 800 kilo soja, oftewel circa €350 per hectare", rekent De Wit zijn gehoor voor. Overigens kan het hogere ruw-eiwitgehalte voor bedrijven met een mestoverschot tot hogere mestafvoerkosten leiden. Rekening houdend met extra kosten, zoals zaaien en mogelijk mestafzet en lagere kunstmestkosten is voor een gemiddeld bedrijf een jaarlijks voordeel haalbaar van circa €240 per hectare ten opzichte van puur gras wat maximaal bemest wordt.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Jan de Wit kan leuk rekenen maar is het wel juist? Grasklaver geeft meer opbrengst en hoger eiwit dan gewoon grasand bij dezelfde mestgift. Als je gewoon grasland extra bemesting geeft dan krijg je ook een hogere opbrengst en een hoger eiwit. Die extra bemesting gaat je geen 350 euro per ha kosten dus daar gaat Jans berekening.

 • lammerink

  Die extra gift kan niet worden gegeven ivm mestwetgeving.
  klaver vangt die stikstof uit de lucht.

  klaver brengt een andere eiwit die niet direck te vergelijken is met soja .
  soja is veel bestendiger
  het verhaal van de wit gaat dan ook maar voor een deel op.

 • J@gertje

  Meer klaver betekend meer ganzen in je wei.

 • farmerbn

  Heb je extra en gratis mest!

Of registreer je om te kunnen reageren.