Rundveehouderij

Nieuws 1743 x bekeken 11 reacties

Dijksma wil helpen nieuwe afzet te vinden

Heerenveen - De Nederlandse zuivelindustrie kan steun verwachten van het ministerie van Economische Zaken bij het vinden van nieuwe afzetmarkten.

Waar mogelijk zullen ook nog nadere steunmaatregelen voor Nederlandse zuivelbedrijven worden vastgesteld, om de schade van het Russische invoerverbod te beperken, maar het mag de interne concurrentie in de EU niet verstoren.

Dit zei staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken tijdens een werkbezoek aan de nieuwe kaasfabriek van A-ware in Heerenveen.

Dijksma maakte duidelijk dat ze de zuivelsector wel wil helpen, maar dat haar mogelijkheden beperkt zijn. Ze benadrukt dat het bedrijfsleven vooral zelf oplossingen moet vinden voor de stromen zuivelproduct die nu niet naar Rusland kunnen. Afgelopen woensdag heeft de Europese Commissie maatregelen vastgesteld, op grond waarvan boter, mageremelkpoeder en kaas tijdelijk uit de markt kunnen worden genomen, voor periodes tussen de twee en zeven maanden. Afgelopen vrijdag heeft de Europese Raad verder met de lidstaten gesproken over zowel extra sancties tegenover Rusland als over aanvullende steunmaatregelen voor de Europese landbouw, die is getroffen door het Russische exportverbod.

De Europese Commissie heeft daarbij het mandaat gekregen van de lidstaten om de steunmaatregelen verder uit te werken, aldus Dijksma. Daarnaast werkt Nederland aan nationale uitvoeringsregelingen. Die worden later deze week bekend gemaakt. Deze regelingen mogen echter niet leiden tot ongelijke concurrentieverhoudingen binnen de Europese Unie, zo benadrukt Dijksma.

Laatste reacties

 • bankivahoen

  Ook voor de tuinbouw , varkens en kippensector ?

 • groot boerdam

  Laat dat mens eerst de legpluimveehouders maar eens helpen!
  Ze moet achter die kooieieren aan die in de EU geproduceerd worden wat in Nederland niet mag!
  Als ze dit voorelkaar heeft mag ze de melkveeboeren helpen!!!!

 • producent

  Nee bankivahoen, weet je nu nog niet dat alleen de melkveehouderij wordt geholpen als het is ietsjes moeilijker gaat. Ze weten wel hoe ze het geld uit moeten geven als er goed verdiend wordt maar als het tegen zit weten ze het niet meer.

 • porky 1

  het is wel duidelijk welke sector in Nederland een streepje voor heeft de rest kan barsten

 • Mozes

  Vanuit het Nederlandse perspectief lijkt het alsof de sectoren ongelijk behandelt worden. Als je wat verder kijkt krijg je een ander beeld. De varkenshouderij en pluimveehouderij in Nederland staat het water aan de lippen terwijl deze sectoren in andere landen nog groeien. In andere landen is dus bij dezelfde prijs nog rendement. Het is dus vooral een Nederlands probleem.
  De Nederlandse zuivel realiseert een melkprijs die enkele centen per liter hoger ligt dan andere landen. Ze hebben afzet over de hele wereld waardoor ze bij een Russische blokkade vrij gemakkelijk met hun producten ergens anders heen kunnen. Heel anders is het in Polen, Estland en Finland die volledig afhankelijk zijn van afzet in Rusland en door de blokkade in grote problemen verkeren. Hoe succesvoller de Nederlandse zuivel elders in de wereld afzet weet te vinden hoe minder druk op de Europese markt waarmee Polen, Estland en Finland ook weer geholpen zijn.

 • koestal

  ze heeft gemakkelijk praten

 • koestal

  ze wil wel helpen,maar....................?

 • Elevage

  ophouden met boycotten, ze helpen het hele land naar de kl*ten.
  De fruitboeren, maar ook de timmerbedrijven van de bewaarkisten en de zagerijen van het hout, en de transportsector.
  Fijn dat het net wat beter ging met de crisis............

 • LUCTOR

  Het probleem zit hem niet in de boycot maar in het beleid van de afgelopen decennia. Wie kan mij vertellen waar dit eindigd?

 • trijnie

  Van alles te veel. En een mens kan nu eenmaal niet meer eten dan genoeg ook niet omdat de voedselproducenten er mee blijven zitten.

 • bankivahoen

  Luctor@ , heel simpel het gaat met de agrarische sector precies zo als met defensie de laatste 20 jaar , beetje bij beetje worden we terug gedrongen tot er nagenoeg niets meer overblijft. Alleen als het te laat is gaat men huilie huilie doen !
  Trijnie@, wat is teveel , er wordt nergens een overschot aan producten doorgedraaid of opgeslagen , wel is er voldoende om iedereen te voeden. Laat je niet gek maken door de vaak absurd lage prijzen die de primaire sector krijgt , deze zijn meestal niet het gevolg van teveel maar worden veroorzaakt door een hele zieke marktsituatie waarin producenten verzeild zijn geraakt . Inkopers ( een stuk of 4 grote ) maken de dienst uit. Ook boven Europese wetgeving doet NL er nog een schepje bovenop om hier de kostprijs te laten stijgen zodat er nog steeds dagelijks boeren genoodzaakt zijn hun bedrijf te moeten stoppen.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.