RundveeNieuws

Dijksma wil helpen nieuwe afzet te vinden

Heerenveen – De Nederlandse zuivelindustrie kan steun verwachten van het ministerie van Economische Zaken bij het vinden van nieuwe afzetmarkten.

Waar mogelijk zullen ook nog nadere steunmaatregelen voor Nederlandse zuivelbedrijven worden vastgesteld, om de schade van het Russische invoerverbod te beperken, maar het mag de interne concurrentie in de EU niet verstoren.

Dit zei staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken tijdens een werkbezoek aan de nieuwe kaasfabriek van A-ware in Heerenveen.

Dijksma maakte duidelijk dat ze de zuivelsector wel wil helpen, maar dat haar mogelijkheden beperkt zijn. Ze benadrukt dat het bedrijfsleven vooral zelf oplossingen moet vinden voor de stromen zuivelproduct die nu niet naar Rusland kunnen. Afgelopen woensdag heeft de Europese Commissie maatregelen vastgesteld, op grond waarvan boter, mageremelkpoeder en kaas tijdelijk uit de markt kunnen worden genomen, voor periodes tussen de twee en zeven maanden. Afgelopen vrijdag heeft de Europese Raad verder met de lidstaten gesproken over zowel extra sancties tegenover Rusland als over aanvullende steunmaatregelen voor de Europese landbouw, die is getroffen door het Russische exportverbod.

De Europese Commissie heeft daarbij het mandaat gekregen van de lidstaten om de steunmaatregelen verder uit te werken, aldus Dijksma. Daarnaast werkt Nederland aan nationale uitvoeringsregelingen. Die worden later deze week bekend gemaakt. Deze regelingen mogen echter niet leiden tot ongelijke concurrentieverhoudingen binnen de Europese Unie, zo benadrukt Dijksma.

Beheer
WP Admin