Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Boycot kan Franse melkveehouders €700 miljoen kosten

Rennes - De Russische boycot op Europese landbouwproducten kan de melkveehouders in Frankrijk tot €700 miljoen gaan kosten. De Fédération nationale des producteurs du lait (FNPL) eist dan ook dat Brussel snel over de brug komt met steun, met name door hogere interventieprijzen.

De schade wordt volgens de FNPL niet zo zeer veroorzaakt door de export van Franse zuivelproducten naar Rusland zelf. Die waren vorig jaar goed voor niet meer dan €100 miljoen  en vertegenwoordigen dan ook slechts 0,7 procent van de melkproductie. Dat valt in het niet bij landen als Nederland of Polen, laat staan bij Finland en Letland waar de Russische invoer tot 18 procent van de melkplas vertegenwoordigt.

Het gevaar ziet hem volgens algemeen secretaris Marie-Therese Bonneau echter in de sterke druk op de melkprijzen. ''We hebben in de eerste drie kwartalen van dit jaar gemiddeld €368 per duizend liter melk kunnen vangen. De zuivelbedrijven moeten dat prijsniveau ook voor het vierde kwartaal handhaven. Het kan niet zo zijn dat ze de boycot nu opeens gebruiken om die melkprijs fors naar beneden te brengen.'' Volgens Bonneau zou Brussel een bedrag van €500 miljoen  uit moeten trekken om de sector uit de nood te helpen. Concreet gaat het daarbij onder meer om het verhogen van de interventieprijzen, die volgens Bonneau op dit moment te ver onder de marktprijs liggen om interessant te zijn. ''Als dat snel gebeurt, dan kan het bedrag misschien wel minder zijn. Maar als er niets gebeurt, dan loopt de rekening voor de melkveehouders in Frankrijk op tot rond de €700 miljoen.''

Laatste reacties

  • poldes

    De fransen kunnen goed rekenen ; en wij kunnen goed melken.

  • Vibank

    Laat lobbyen maar aan de fransen over
    Die weten hoe het moet
    Slimme mensen

Of registreer je om te kunnen reageren.