Rundveehouderij

Nieuws 2894 x bekeken 16 reacties

€65 miljoen extra voor weidegang en voorlopers

Werl - FrieslandCampina wil €30 miljoen extra uittrekken voor de stimulering van weidegang en, door herverdeling van melkgeld, nog eens €35 miljoen voor voorlopers op gebied van duurzaamheid.

Dit heeft voorzitter van de coöperatie Frieslandcampina Piet Boer gezegd op een bijeenkomst van het Landesverband Milch in Noord-Rijn Westfalen, zo meldt het blad Zuivelzicht.

Aanleiding voor de voorstellen is volgens Boer dat veel leden hun productie willen uitbreiden nu volgend jaar de quotering vervalt. Die uitbreiding moet in de visie van FrieslandCampina wel gepaard blijven gaan met behoud van weidegang. Weidegang is heel belangrijk voor het imago van de Nederlandse melkveehouderij, in binnen-, en buitenland. Om ook op andere gebieden te blijven vasthouden aan een duurzame ontwikkeling, wil FrieslandCampina ook leden extra belonen die aantoonbare resultaten behalen bij het verder sluiten van de kringloop op hun bedrijven.

De voorstellen zijn onder voorbehoud van instemming door de ledenraad. Die gaat doorgaans echter akkoord met dit soort voorstellen.

Laatste reacties

 • haam

  wat is de waarde van een ledenraad als op voorhand bekend is dat ze toch overal mee instemmen , en ik zou de bedragen optellen en de weide melktoeslag groter mee maken want de koe in de wei is waar het omdraait ( IMAGO ) en niet de duurzaamheid want dat is veel te veel bla bla

 • japke33

  herverdeling van het melkgeld!!!??? En idd Haam, die ledenraad daar schiet je helemaal niks mee op. Is gewoon een verlengde van hogerhand, dus gaan nooit tegen zulke beslissingen in stemmen.

 • koestal

  de leden hebben allemaal eerst een cursus gehad om te leren dat ze altijd het bestuur moeten volgen ,het is dus een hamerstuk

 • koestal

  ik heb tientallen jaren weidegang toegepast,maar er nooit een premie voor gekregen,nu houd ik ze binnen en nu komen ze met premies aan

 • alco1

  Daarom juist @koestal

 • schoenmakers1

  als de fc teveel van dergelijke onzin erbij sleept om de melkprijs te betalen blijft er maar een ding over, overstappen

 • Edje2

  zeer goede zaak die extra weidepremie anders staat straks bijna alles op stal!!!!!!

 • kleine boer

  okej schoenmakers1 houdoe

 • .....

  Laat FC de weidepremie uit de markt halen en niet door herverdeling van melkgeld. Een prachtig verkoopargument als weidegang wordt door die sukkels gratis weggegeven, en de retail lacht zich dood om die stomme boeren.........................

 • remi123

  Dat is dus voor weidegang een ca. 0,005 euro erbij? Als je het omrekent met de aangeleverde kg's in 2013 bij FC dan zit het daar op?

 • Gijs Gans

  Sigaar uit eigen doos

 • remi123

  @Gijs dat zou maar zo eens kunnen uiteindelijk betalen we het indirect toch. Dus ik stel voor: of structureel 5 cent erbij, iedereen blij! of gewoon ouderwets met de trekker op naar ..... Maken we er een mooie dag van!

 • Ishtar

  Als bedrijf zijnde is het niet per definitie, of je iets goed of fout doet.
  Het blijft een balans en kritische observatie.
  Ook dien je dingen goed uit te kunnen leggen.
  Ik zou nooit iemand veel melk aanraden.
  Wel denk ik dat dit bestuur wel redelijk goed observeert.
  Kijk naar oude Vion bestuur, als boeren dat willen......

  Of het CDA syndroom, die denken dat boeren belangenbehartiging is, boeren vertellen wat ze willen horen.
  Nee, klagers hou je altijd, en de boeren sector ben ik achtergekomen extreem veel.
  Ik snap werkelijk waar niet dat boeren denken dat ze uit willekeur kunnen doen en laten wat ze willen en dat een RFC dan een afname plicht heeft.
  Als sector, en dus RFC dien je keihard een mening en visie te hebben,en vinger in de pap hebben op alles wat met melk te maken heeft.
  Dus zeker over voer oa of weidegang, en hoe boeren hun bedrijf beheren.
  En keihard optreden naar boeren die de boel vernaggelen.
  En blijven uitleggen waarom je iets doet,niet omdat je denkt dat je gelijk hebt, maar omdat het per definitie uitlegbaar moet zijn.

 • wmeulemanjr1

  Ben je op deze manier nog wel echt alleen een melkfabriek? Bestuur denkt wel veel uit, en heel breed. Gaan we zo wel de juiste koers volgen als RFC ?

 • abtje

  Dit wilt het bestuur waarschijnlijk zelf ook niet , maar zijn gedwongen doordat ze met Dijksma afspraken hebben moeten maken om een en 't ander te ritselen.
  Weidegang mag daarom niet verder afnemen en zelfs de aanfluiting, sorry, ledenraad kan daar niets tegen in brengen.

 • Sjakkie

  De deal met Dijksma is door de ledenraad ondersteund. Ze hebben A gezegd en moeten nu ook B zeggen in grote lijnen. Zo werkt dat.
  Al die mensen die denken dat een ledenraad op elk detail ja of nee kan zeggen snappen niet hoe een groot bedrijf werkt. Thuis kunnen we van de hak op de tak springen als we dat willen. Maar niet als je met een ministerie afspraken maakt om een sector probleem aan te pakken.
  We wilden geen dierrechten. Prima zei Sharon, maar je zorgt er wel voor dat er geen mestprobleem van komt en je moet een duurzaamheids slag maken. Ledenraad ging akkoord.
  Gaan we regelen zei Piet Boer.
  Deal zei Sharon
  Nu zien we de uitwerking.
  Ledenraad gaat het nu niet meer afschieten, alllen op detail bijsturen.
  Anders hoeft RFC nooit meer iets af te dealen in Den Haag.
  Mag LTO het weer proberen. Maar daar kan je geen afspraken mee maken weten ze in DenHaag want die kunnen niet afdwingen.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.