Rundveehouderij

Nieuws 3603 x bekeken 23 reacties

Wederom flinke prijsdalingen op Fonterra-veiling

Auckland (NZ)- De opbrengsten van zuivelproducten op de internetveiling van de Nieuw-Zeelandse coöperatie Fonterra zijn op dinsdagmiddag 5 augustus flink gedaald. De beursindex daalde met 8,4 procent.

Het belangrijkste en tevens in volume grootste product vollemelkpoeder daalde met maar liefst 11,8 procent naar een gemiddelde prijs van 2.725 dollar (€2.030) per ton. Mageremelkpoeder daalde 7,2 procent in prijs en brengt 3.264 dollar (€2.432) per ton op. Vorig jaar bracht vollemelkpoeder nog 2.296 dollar (€1.751) meer per ton op. Voor mageremelkpoeder is er een minderopbrengst van 1.187 dollar (€920) ten opzichte van vorig jaar.

Het enige product op de veiling dat een stijging liet zien is boterolie. Het product werd voor 6,4 procent meer verkocht dan op de vorige veiling. Het product brengt gemiddeld 3.457 dollar op, dit is €2.567 per ton. Hoewel het product in prijs stijgt, is het verschil met vorig jaar groot, toen werd er 4.612 dollar (€3.473) per ton betaald.

Laatste reacties

 • Ishtar

  Gewoon een incident.

 • niet

  Ben bang van niet Ishtar!! Als we de leghouderij maar niet nagaan!!!

 • producent

  gewoon nog verder uitbreiden, dat helpt het beste. Gelukkig dat het quotum eraf gaat dan gaat de productie naar boven en de melkprijs zal waarschijnlijk mee stijgen tenminste zo denken heel veel boeren.
  Volgens mij zo meteen een hoop werk meer voor een lagere opbrengst prijs. Te kort op de wereld markt wordt wel gezegd door de markt profeten maar dat is maar tijdelijk en het te kort wordt een overschot.

 • afm

  over 8 maanden kan de wetstrijd beginnen wie het langst voor 25 sent kan melk ken

 • agratax2

  @producent. Krijgen de 'groei profeten' toch gelijk. Wil je overleven moet je de productie op schroeven. Dat zij zelf schuldig zijn aan deze wetmatige groei zoi als zij dit problem benaderen. De lachende derde is de handel inclusief de geldhandel (bank).

 • alco1

  We kregen ook al eens 23 cent toen er nog quotum was!!!

 • Fermer

  Maar toen was 'groei' niet de oplossing, nu wel vlgs. de geleerden en zal de prijs alleen maar verder dalen, want ieder na de boer heeft belang bij een lage prijs en die weten ook dat overvloed aan melk de primaire markt verpest en hun marge vergroten kan. Groei geeft prijsdruk geeft meer groei geeft nog meer prijsdruk enz. Succes.

 • joannes

  @emmerei, je interpretatie van groei is de oplossing is de halve waarheid! Je moet je afvragen wat je persoonlijke doel is! Wanneer het antwoord hierop is: Boer blijven! Heb je gelijk! Omdat er zo´n groot verschil in kostprijzen is in de melkvee houderij, vaak ivm mechanisatie, informatisering, en schaalgrootte, kan een reductie in productie alleen plaatsvinden met opbrengstprijzen onder de gemiddelde kostprijs. Die wassen de - met een hogere kostprijs geproduceerde melk - melkvee bedrijven uit, waarmee er weer ruimte komt voor een prijsstijging. Alles los van de vraag. Want als die ook grillig gaat worden kan het weleens gaan spoken in melkproductieland. Voorlopig lijkt de abrupte prijsdaling met de vraag te maken te hebben! Met de geopolitieke onrust en mogelijk China.

 • Fermer

  @joannes, elkaar eruit proberen te boeren is jou oplossing, niet de mijne. Zoveel goede boeren zijn al gestopt, het plezier verloren, gewoon omdat de periferie grote boeren bevoordeeld en hier voor hen het meest aan te verdienen is. Hoeveel boeren zullen vlgs. jou in Nl. overblijven ? Ook al halveer je het aantal boeren, de melkplas zal (mede door toedoen van diezelfde periferie) niet afnemen. Dus die door jou voorziene prijsstijging kun je wel vergeten. De vraagkant zal altijd blijven, behoeftigen genoeg, alleen voor welke prijs?

 • alco1

  Er zullen veel melkveehouders denken: Ga ik voor een lage prijs melken of ga ik mijn duurdere voeder producten verkopen. Kortom marktwerking!
  Nogmaals Quotering heeft alleen zin als dit de hele wereld bestrijkt.
  Quotering in een gedeelte van de wereld heeft alleen maar tot gevolg dat men niet kan profiteren als tijdelijk de prijzen hoog zijn, door welke omstandigheden dan ook.

 • Ferm

  Als de quotering eraf gaat met in Nederland schaalvergroting als gevolg dan profiteer je van de melkprijs als die hoog is, maar de langere tijden van lagere prijzen moet je maar zien door te komen.

 • joannes

  Kleine correctie op je constatering @emmerei, ¨het is niet mijn oplossing¨ , het is wat er gebeurt wanneer op kostprijs geconcurreerd wordt. Ik vind het net zo jammer als jij dat diversiteit verdwijnt en het boeren ambacht verindustrialiseert. Maar het is niet anders: Zonder bescherming zal de markt altijd naar de laagste productie kosten sturen. Dus als je als Boer boer wil blijven, moet je jezelf beschermen met de laagste kostprijs!

 • Fermer

  @joannes, de markt zal slechts dan naar de laagste productiekosten sturen wanneer er een overaanbod is, dus in een aanbodmarkt. Dat is nu juist waar onze 'geleerden', in opdracht van staat en periferie, ons op aan sturen, groeien, veel produceren voor weinig en de bv Nederland vaart er wel bij. Creeer je een vraagmarkt, dus geen groei maar volumeaanbod naar koopkrachtige vraag met als uitgangspunt een inkomen voor alle boeren, dan kun je nog wel normaal boeren. Het is slechts welk verhaal de boer voorgehouden wordt, en hierbij worden we door de voorlichters en adviseurs andermaal voor hun karretje gespannen.

 • Piet, Midden-Europa

  Zo is het @joannes !!!... Het gaat om Management !!!... De Gouden middenweg zoeken, tussen lage kosten en een goede melkprouktie, zelf meedenken en niet alles aan adviseurs overlaten !!!... Dat is ondernemen, de rest is bijzaak !!!...

 • Fermer

  Tuurlijk @Piet, dat weet ik ook wel, maar als je ziet dat veel van je 'collega's' wel achter die adviseurs aanlopen, wel groot willen doen en bang zijn 'achter te blijven', dus met hun aangeprate 'klaar voor de toekomst bedrijf' ook jou melkprijs naar beneden melken ? Tuurlijk hou je het met goed management nog wel een tijd vol, maar het plezier ?

 • alco1

  @Emmerei. Iedereen vindt dat je groot gelijk hebt, maar wat doe je eraan.
  Het zelfde zie je bij kleine middenstanders die weggedrukt worden door multinationals. Zelfs tijden bij schaatsen e.d.worden steeds maar aangescherpt. Is het dan nog leuk is overal de grote vraag.
  Het beste is om je er maar bij neer te leggen, anders is het dat wat je plezier vergald.

 • Bertens

  De kunst is een melkveebedrijf zo goed mogelijk te managen. Voor ieder bedrijf afzonderlijk is dit anders. Je zult echter wel met de tijd mee moeten. Die dat in het verleden niet hebben gedaan zijn al lang geen boer meer. Het is overigens maar de vraag of dat zo erg is. De oudere generatie kijkt daar anders tegenaan dan de jongeren.
  Desalniettemin: de kostprijs laag houden, de opbrengstprijs wordt door derden bepaald. Als de hele wereld de productie laag zou houden zou de prijs hoog kunnen zijn. Alles overziende is dat niet het geval. Het is gewoon een kwestie van vraag en aanbod. Eigenlijk heb je als boer geen keus als je boer wilt blijven. De echte vakman zal waarschijnlijk eens over de grens kijken waar de productiekosten beduidend lager liggen (grondprijs, regeldruk en arbeid). Ook daar zal het wel wat zijn.
  Boer zijn is geen beroep om veel geld mee te verdienen, het is een roeping c.q uitdaging waarbij toch met veel plezier gewerkt kan worden. 's-Morgens met je broodtrommeltje naar de werk is ook wat. Hopelijk zijn er toch nog jongelui de het boer zijn als een uitdaging zien. Zij zorgen er immers voor dat er eten wordt geproduceerd en bij een ieder op tafel komt. Succes echte ondernemer (boer).

 • Ferm

  @Alco1, vindt iederéén wel dat @emmerei gelijk heeft? Ik hoor die geluiden in de minderheid. De praktijk laat ook wat anders zien. Ik vind ook dat @emmerei gelijk heeft.
  De melkveesector is een weg is ingeslagen die onomkeerbaar lijkt en of ik dat nu leuk vindt of niet maakt inderdaad niet meer uit. Maar het is goed de tegengeluiden te laten horen van deze trend die de boeren ZELF hebben ingezet.

 • joannes

  @Paysanne, iedereen streeft naar de veiligheid van onbedreigd doen waar je zin in hebt! Dat is de natuur! Maar de werkelijkheid is dat er altijd zijn die je (markt) positie bedreigen. Hetzij collectief, hetzij individueel! Daarom is er altijd aandacht voor argumenten om de huidige situatie te verdedigen, die de oppositie weer uitlokt argumenten voor vrijheid te ventileren. Denk aan de taxi wereld die lokaal met vergunningen geregeld kan worden en nog steeds wordt. Melkquota leek daar een beetje op! De prijs voor vergunningen loopt op naarmate er verdient kan worden! Met Melkquota is hetzelfde gebeurt. Geld wat beter besteed kan worden aan productieve zaken dan aan achterblijvers is nu de stelling.

 • gjcamps

  De melkprijzen voor de boer zullen alleen maar gaan dalen. Om toch een inkomen te behouden zal elke melkveehouder toch moeten gaan werken aan kostprijsverlaging en groei. De vraag is of Nederland dan nog wel de juiste locatie is, ja het gras groeit hier als een gek. Maar we hebben ook nog veel andere extra kosten die men elders in de EU of wereld niet heeft. Ook betekend groei voor de sector minder grondgebonden produceren en een meer industrieel karakter en omvang van de bedrijven. In Nederland heb je dan ook meteen de maatschappelijke discussies en eisen tegen je, zie voorbeeld plofkip. De enigste hoop ligt bij de verwerkers die moeten concurren tegen bv Danone. Die hoop hadden ook veel boeren bij Vion............

 • steenbok1

  collega s, komt allemaal goed, einde van quotum zal geen invloed hebben op de prijs, wil echter niet zeggen dat de melkprijs een keer flink onderuit zal gaan, gemiddeld genomen zal het met in de melkveehouderij goed zijn

 • Mozes

  Het verdwijnen van het melkquotum zal geen invloed hebben op de prijs omdat het melkquotum al 8 tot 9 jaar geen invloed meer heeft op de melkprijs. Denk maar aan 2009 toen het keiharde bewijs is geleverd dat het melkquotum geen invloed meer heeft op de prijs.

 • landboer

  Maar het verdwijnen van het melkquotum heeft wel invloed op andere prijzen! Toen ik begon te boeren (had geen bedrijf) was alleen quotum belangrijk,kocht dus alleen quotum, huurgrond mais en krachtvoer kostte de helft van nu.Dus toen kostte uitbreiden geld maar het quotum was relatief vrij snel terugverdiend. De laatste 10 jaar alleen grond gekocht maar dat duurt veel langer! Het is dus echt niet zo dat zonder quotum het veel makkelijker gaat,wat toen bijna voor niks was kost nu veel geld

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.