Rundveehouderij

Nieuws 23 reacties

Spotmelk verliest bijna kwart waarde

Doetinchem - De spotmarkt voor rauwe melk heeft in de voorbije week een diepe val meegemaakt, waarbij de prijs bijna een kwart van de waarde verloor.

Franco geleverd noteert Nederlandse spotmelk franco geleverd nog maar een kleine 30 cent, of minder. Vorige week woensdag/donderdag werd nog een cent of 9 meer betaald.

Rauwe melk en melkconcentraat zijn de producten waarvan de prijzen in geval van calamiteiten het snelst en sterkst schommelen. De prijs van magere melkconcentraat is deze week dus ook fors gekelderd. Wat de notering daarvan precies is, valt moeilijk te zeggen. Voor Nederland lijkt die nog tussen de 1.700 en 1.800 per ton te liggen, elders in Europa wordt er soms nog maar €1.500 tot €1.600 voor betaald. Het is nog te veel voor interventieproductie, want magere melkpoeder kan bij €1.690 per  ton worden aangeboden voor de interventie, maar de harde daling zegt veel over de chaos in de markt.

Laatste reacties

 • poldes

  de spotmarkt heeft in 2013 lang boven de uitbetaalprijs van sommige zuivelinnemers gestaan.

 • daantje

  flut er gaan koppen rollen
  wie is er overbeleend

 • joannes

  Tel ook de dagen dat die prijs zo laag is en breng dat in verhouding. Een jaar heeft 365 dagen!

 • spits761

  Ik denk dat er al een paar wat zweetdruppeltjes op hun voorhoofd beginnen te krijgen.....

 • afm

  en het ergste moet nog kommen naar 1 april 2015

 • John*

  er is teveel voer, dan wordt er niets verdiend..

 • info58

  termijnmarkt DCA 39 euro

 • Ishtar

  Wat zeggen de professionals van LTO hiervan?

 • steenbok1

  geen paniek

 • Mtstermors1

  afgelopen jaren was de melkprijs toch goed. heb je mooi een buffer op kunnen bouwen. een jaar onder de kostprijs moet je vol kunnen houden.

 • Koen Franken

  Zo is dat , dit moet makkelijk op te vangen zijn voor de melkveehouderij om 1 jaar onder de kostprijs te moeten werken , enigste probleem zal zijn dat men dit niet gewent is om dit te moeten doen en de paniek zal al vlug gaan toeslaan dan

 • g.g

  melkveehouderij is de verwendste tak in de landbouw.....zo gauw de prijs iets zakt schreeuwen ze al moord en brand.

 • jfvanbruchem1

  B.este GW
  Wie schreeuwt er?
  Volgen mij ,alleen jij

 • Peerke1

  Toch zullen enkel en alleen de grote bedrijven overleven. Dus vol gas doorgaan en winst of verlies is bijzaak.

 • Peerke1

  Toch zullen enkel en alleen de grote bedrijven overleven. Dus vol gas doorgaan en winst of verlies is bijzaak.

 • drikhend

  Vol gas de intensieve veehouderij achterna . Proberen de kostprijs voor te blijven . Meer voor minder geld . En dan klagen dat niets opbrengt . Groot zal overleven . Bij deze grond prijzen zal feest niet lang duren als prijzen dalen . Want bedrijven die groeien zullen grond nodig hebben voor teelt van voer en afzet van mest . De vraag is waar is de grens ? . Deze is voor elke veehouder anders en zal het dus uitmonden in een afval race .

 • steenbok1

  wat zeuren jullie collega s?, wij hebben echt niets te klagen en ja de melkprijs zal best wel ( tijdelijk ) naar beneden gaan, hoort erbij hoor, vraag maar aan de akkerbouw, fruittellers, varkenshouders, enz. Voor de toekomst zie ik het voor de melkveehouderij zonnig in Nederland

 • joannes

  @Dirkend, creatieve destructie wordt het genoemd! Nieuwe vindingen voor lagere kosten. Boeren zijn daar toch altijd mee bezig geweest? Bij de koeien zelf om ze meer te laten produceren, in de stal om met minder werk meer koeien te houden en op het land met productievere gewassen voor meer opbrengst per ha! Je verwijt een eeuwenoud proces! Dat het nu in een stroom versnelling gaat, met Melk en Voerrobots, die relatief meer kosten en alleen op voldoende koeien kunnen renderen is een gegeven. Dit staat los van de vraagmarkt die met product, transport en conservatie innovaties ook veel ruimer geworden is. Het is die vraagmarkt die nu struikelt! En struikelt op het meest en snelst beïnvloedbare: Afspraken en Afspraken Politiek!

 • Mozes

  @joannes, we moeten nog even afwachten in hoeverre het wegvallen van de Russische vraag elders nieuwe vraag kan creëren. Niet houdbare producten zoals in de tuinbouw krijgen direct een grote klap. Voor de langer houdbare producten zoals melkpoeder en kaas zien wij pas over langere tijd de gevolgen voor de markt.

 • drikhend

  Beste Joannes deze politiek die er nu is blijft niet . Dat is een zeker iets . Maar elders zullen er wel weer andere politiek of dierziekten zijn die invloed hebben . Maar structureel overschot net zoals in de varkenshouderij eigenlijk het geval is . En dus de koper de prijs bepaald .Zou zomaar in de zuivel ook kunnen gebeuren als aanbod ruim voldoende is . De merk producten zullen de prijs wel blijven opbrengen maar of deze omzetten toenemen met gelijke trend met melkproductie toename . dat betwijfel ik want niet iedereen koopt de duurdere merkproducten . Dus er zal melk afgezet moeten worden tegen lagere prijs . Dus de creatieve destructie die u noemt zal blijven bestaan . En zoals varkensboeren klagen dat varkens niks opbrengen . Zal uiteindelijk de melkveeboer gaan klagen dat de melk niks opbrengt . Want de rek is er een keer uit . En we hebben zelf aan dit markt model meegedaan . En weten diep in ons hard dat dit een verloren zaak is . Anderen dan boeren krijgen veel te veel macht bij de boer op het erf .

 • joannes

  @dirkend, struktureel overschot is er niet! Er is wel een continue afhankelijkheid in betrouwbaren gezonde, groeiende exportmarkten! Of een veel grotere afhankelijk van excelente handelaren die voordurend een plan B ontwikkeld hebben voor het geval plan A faalt. Als je dat bedoeld met ¨anderen¨ die teveel macht krijgen, heb je gelijk. Maar boeren zelf, als collectief, willen te graag en dan is dit de consequentie! De verloren zaak is voor diegene die de te hoge kostprijs heeft en zijn hypotheek niet heeft afgelost!

 • W Geverink

  Het feit dat de russen varkensvlees gaan halen in China zegt genoeg. Het is een onbetrouwbare handelspartner die continu smerige spelletjes speelt. Daar wil je jezelf niet te afhankelijk van maken. Joannes als de prijs maar laag genoeg is is er altijd wel een koper te vinden maar omdat de Brusselse knip ook niet zo dik meer is is het afwachten hoeveel exportsubsidie ze er nog tegenaan kunnen smijten.

 • drikhend

  Beste Joannes met macht bedoel ik iedereen die bij de boer op het erf komt om een boodschap te brengen die de boer meer werk ,kosten ,beperkingen, enz. bezorgd die de boer niks opleveren . U moet hier aan voldoen en producten van andere landen hoeven dat niet omdat daar andere regels gelden . Meestal minder . Afnemers hebben de macht bepaalde zaken te eisen anders niet leveren . Terwijl er producten uit landen ingevoerd worden die hier niet aan hoeven te voldoen . Indirect hebben afnemers heel veel macht op bedrijven . En denk aan overheid die onder publieke druk ook meer macht gaat uitoefenen . Groeien om kosten per eenheid proberen te drukken die door al deze erf bezoekers worden veroorzaakt . Maar door meer aanbod zal prijs melk zakken en moet weer meer groei plaats hebben . Zie intensieve veehouderij . Ondanks dat deze nu niet meer groeit in Nederland wil de prijsvorming niet vlotten . De melkveehouderij moet hier voor waken dat hen niet hetzelfde overkomt .

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.