Rundveehouderij

Nieuws

SKV verbiedt nuka-invoer Roemenië

Zeist - De opzet van kalveren uit Roemenië is per 28 augustus verboden door de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV).

De maatregel is ingegeven door het feit dat blauwtong rondwaart in het land. Nog niet bekend is om welk type blauwtong het gaat.

Viroloog Piet van Rijn, van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van Wageningen UR in Lelystad, vindt het verstandig dat dit soort maatregelen worden getroffen. Gezien de vervangingspercentages in de rund- en schapenhouderij is een groot deel van de Nederlandse veestapel weer ontvankelijk voor een blauwtonginfectie, ongeacht het type. Van Rijn signaleert, los van de situatie in Roemenië, dat het blauwtongvirus zich na een aantal relatief rustige jaren weer wat nadrukkelijker manifesteert in Zuid-Europa. Mogelijk dat de weerstand van vee in Zuid-Europa na een aantal 'rustige' jaren dusdanig is verminderd dat het virus meer kans ziet zich opnieuw te verspreiden.De verwachting is dat het virus zich op termijn verder noordwaarts gaat verspreiden.  Welke type virus in Roemenië rondwaart is nog de vraag. Wel is bekend dat in buurland Bulgarije blauwtong type 4 voor komt.

De SKV-maatregel geldt alleen voor bij de organisatie aangesloten bedrijven, maar dat zijn vrijwel alle Nederlandse vleeskalverbedrijven. Aangeslotenen die zich niet houden aan de voorwaarden, krijgen van de SKV geen kwaliteitscertificaat voor het koppel vleeskalveren met daarin 'verboden' kalveren. Dat maakt de dieren vrijwel onverkoopbaar. De SKV meldt dat ze indringend zal controleren op de naleving van het verbod.

De maatregel komt bovenop een reeks importbeperkende maatregelen voor delen van Polen, Litouwen en Letland. Daar geleden beperkingen in verband met het voorkomen van Afrikaanse Varkenspest en Klassieke Varkenspest.

Of registreer je om te kunnen reageren.