Rundveehouderij

Nieuws 2154 x bekeken 8 reacties

Russische zuivel kwaad over versoepeling sancties

Moskou - De uitzondering voor lactosevrije producten in het Russische importverbod voor zuivel zet de deur weer wagenwijd open voor westers product.

Hierover klaagt de Russische 'Melkunie' (de Russische NZO).

Deze organisatie en andere agrarische organisaties in Rusland willen de regeling opnieuw aangepast zien, met alleen een uitzondering op het importverbod voor speciaalproducten, zoals kindervoeding.

De Russische zuivelsector moppert dat het Finse Valio dankzij de vrijstelling voor lactosevrij product inmiddels weer 70 procent van de oorspronkelijke export naar Rusland kan voortzetten. Harde kazen, yoghurts en vele soorten melk mogen weer naar Rusland. Ook andere zuivelexporteurs hebben snel ingezien welke kansen het vorige week door president Medvedev ondertekende vrijstellingsdecreet hen biedt.

De teleurgestelde en boze Russische zuivelindustrie moppert dat ze liever hadden gezien dat de regering hen eerst even had geconsulteerd. Ook Russische zuivelondernemingen kunnen lactosevrije melk maken. De technologie daarvoor is niet zo ingewikkeld. Een goede reden voor een importvrijstelling is er volgens haar dan ook niet.

Intussen heeft Rusland nieuwe afspraken gemaakt met Wit-Rusland, om de aanvoer van melk daarvandaan te vergemakkelijken. Onderdeel van deze afspraken is dat Rusland de controle op Wit-Russische zuivel versoepelt. Ook daar is niet iedereen in Rusland blij mee, want dan kunnen de Wit-Russen hun zuivelexport wel heel gemakkelijk vergroten, zo is de vrees. Bijvoorbeeld door kaas te maken met plantaardige toevoegingen.

Laatste reacties

 • MEESTER

  lees ik het nu goed. Mogen wij weer exporteren naar rusland

 • klaas.van.der.horst1

  Midden vorige week voerden de Russen een versoepeling door.

 • alco1

  Eigenlijk een kinderlijke politiek daar in Rusland.

 • abtje

  Kinderlijk zou ik het niet willen noemen, eerder spitsroedenlopen. Aan de ene kant wel het westen pijn willen doen, aan de andere kant wel de bevolking tevreden zien te houden.

 • joannes

  Als je gaat roeren in een emmer str.......t gaat het stinken!

 • koestal

  witte melk uit Wit-Rusland

 • koestal

  De prijzen stijgen snel in Rusland,dan krijg je onrust

 • koestal

  De Russen produceren elk jaar minder melk ,dus laat ze eens meer produceren

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.