Rundveehouderij

Nieuws

Rusland en rechter geven Valio enige rust

Helsinki - De Finse zuivelonderneming Valio is blij met de versoepeling van de Russische importban.

Het wil zo spoedig mogelijk weer beginnen met de export van lactosevrije melk en yoghurt naar Rusland. In normale tijden is deze export goed voor zo'n 10 procent van de totale verkopen van Valio naar Rusland, dus zo'n 20 tot 30 miljoen euro. Valio denkt dat de hervatting van de export misschien ook het ontslag van een grote groep werknemers kan voorkomen.

Ander goed nieuws voor Valio is dat het de boete van €70 miljoen voor vermeend marktmisbruik in Finland voorlopig niet hoeft te betalen. Het mag eerst de uitspraak in hoger beroep afwachten.

De versoepeling van de Russische importbeperkingen betekenen ook goed nieuws voor andere zuivelbedrijven met een belangrijke export naar Rusland. De verwachting is dat de export van lactosevrije producten drastisch zal stijgen.

Vee-exporteurs lijken vooral baat te hebben bij het opheffen van de Wit-Russische importbeperkingen. Wit-Rusland verwacht sterk te kunnen profiteren van de Russische importbeperkingen voor westerse zuivel en andere landbouwproducten, maar heeft wel extra vee nodig voor een verhoging van de melkproductie.

Of registreer je om te kunnen reageren.