Rundveehouderij

Nieuws 11 reactieslaatste update:8 aug 2014

Rusland belangrijkste kaasmarkt buiten EU

Zoetermeer - Rusland is Nederlands belangrijkste kaasmarkt buiten de EU, zo blijkt uit cijfers van ketenorganisatie Zuivel NL. De Russische importstop kan daarom behoorlijke gevolgen krijgen.

In 2013 was de zuivelexport, met name kaas, wat betreft uitvoerwaarde goed voor €264 miljoen. Het gaat om 12 procent van de totale uitvoerwaarde naar derde landen (€2,2 miljard). De EU is nog steeds de belangrijkste bestemmingsregio voor Nederlandse zuivelproducten, goed voor €4,5 miljard van de totale uitvoerwaarde.

Een woordvoerder van FrieslandCampina laat weten dat de zuivelonderneming in Rusland €320 miljoen aan omzet realiseert. Daarvan wordt €120 miljoen  gerealiseerd vanuit de eigen vestiging in Stupino, gelegen een kleine honderd kilometer onder Moskou. In deze vestiging worden yoghurts en yoghurtdranken geproduceerd. De overige €200 miljoen is afkomstig van export, van met name kaas, vanuit Nederland en voor een klein deel uit Duitsland. Volgens FrieslandCampina ligt de totale exportwaarde van Nederlandse zuivel naar Rusland op €300 miljoen.

DOC Kaas, de tweede kaasproducent in Nederland, wil niet aangeven welk deel van de omzet in Rusland wordt gedraaid. Wel laat de zuivelonderneming weten ook direct hinder van de sancties te ondervinden, al zij het in veel mindere mate dan FrieslandCampina.

Extra zuur voor de kaasexporteurs is dat er juist afgelopen periode miljoenen zijn geïnvesteerd om te voldoen aan Russische importeisen.

Laatste reacties

 • Ceas

  Ook de ieren beginnen te 'janken'
  Dat wordt wat over enkele maanden in Brussel..'zwartepieten'

  Irish cheesemongers might lose millions of euros on Russian sanctions — minister

 • BO(skabout)ER

  er staat in het artikel dat DOC Kaas in mindere mate last heeft van de sancties maar persoonlijk denk ik dat er een overschot aan kaas komt hierdoor gaan alle kaasprijzen omlaag waardoor de echte kaasfabrieken de meeste hinder hiervan gaan vinden. FrieslandCampina heeft ook nog andere producten.

  Natuurlijk had niemand dit 2 jaar geleden kunnen voorspellen! Enige wat zo ongeveer zeker is dat de melkprijs het komende jaar wat lager zal zijn;)

 • Mozes

  De prijsontwikkeling zal in hoge mate afhangen van de snelheid en omvang waarmee alternatieve afzetmarkten worden gevonden.

 • veldzicht

  !% teveel geeft 10% prijsverlaging,het blijft toch link om je zo te richten op zulke onvoorspelbare handelspartners,gelukkig is de zuivel er niet zo afhankelijk van en kan je het meeste een poosje opslaan.

 • koestal

  De Russen zijn hun kaas zelf wel nodig

 • ed12345

  Wat willen we nu eigenlijk ? Zijn we het met de Russen eens ?
  Oh nee! Nu dan zullen we toch de gevolgen er van moeten aanvaarden. Het is voorspelbaar en logisch dat Rusland tegen zetten doet na sancties. En zoals ik al eerder heb geschreven sommige spullen gaan toch naar Rusland maar dan met een omweg ,EN tegen een lagere prijs,want de markt wordt altijd meer beinvloed door wat er gezegd wordt dan door wat er gedaan wordt

 • joannes

  @ed12345, wanneer je produceert voor export kan je daar niet aan toevoegen dat de importeurs altijd je vrienden moeten zijn. Dan had je die overproductie niet moeten provoceren! Precies dat is wat de EU ervaart en weet, maar de US niet! Bij de US moesten het altijd vrienden zijn vooral op militair gebied voordat er geexporteerd werd. De autoriteiten geven wel of geen export vergunning. Dat is de verklaring waarom de US zo makkelijk boycotten afkondigd en iedereen militair tot vriend wil verklaren. Ze streven naar dominatie wat in deze tijd natuurlijk absurd is. Met een China, India, Brazilië, Rusland, en Indonesië samen ongeveer 3 biljoen mensen! Hoe kan een land van 300 mlj inwoners de rest de wet voorschrijven? Alleen als ze militair dominant zijn en als zodanig geaccepteerd worden. Nu dat laatste, geaccepteerd worden, is wat er steeds meer aan schort. Die landen kunnen inmiddels ook tellen en de Amerikanen zijn behoorlijk in de minderheid. Veel te grote mond om alle andere de wetten voor te schrijven. Dat de EU dat niet inziet!

 • pinkeltje

  Je kunt militaire dominantie ter discussie stellen. Wat mij betreft akkoord. Maar als er wat aan de hand is in de wereld dan kijkt iedereen naar Amerika: Kunnen de Amerikanen dan niet ingrijpen? Van Europa hoef je niks te verwachten, dat is bekend. Al zou Europa - voor zover dat bestaat - iets willen dan hebben we er het materiaal niet voor en we krijgen het ook niet georganiseerd. Bij het Pentagon werkt dat net even anders. Maar of het altijd zo terecht is om er maar vanuit te gaan dat Amerika wel militair ingrijpt als de nood aan de man komt geeft natuurlijk ook te denken. Vervolgens willen we als Europese landen als je het aan de mensen op straat vraagt ook niet al te sterk georganiseerd zijn en een centrale overheid natuurlijk al helemaal niet. Maar dan ook niet janken als je militair niks hebt in te brengen en afhankelijk bent van de VS. Zoals Kissinger destijds al zei: Het probleem met Europa is dat ze geen telefoonnummer hebben. Je kunt ze niet bellen... Inderdaad, dat is nog steeds zo,. als er wat aan de hand is dan is er niemand thuis. Het maximale dat je kunt bereiken is dat een paar regeringsleiders een onderonsje houden of dat na weken van gesteggel de EU met een verklaring komt dat ze wel erg bezorgd zijn en oproepen tot kalmte.

 • veldzicht

  Zo is het Pinkeltje,en als er een stemming komt over Europa gaat het
  er alleen maar hoe kunnen we Europa en de regering(Balkenende) zoveel mogelijk dwarszitten

 • daan1908

  Klopt helemaal #8 , Europa kijkt altijd de andere kant op . Er worden discussies gevoerd tot je een ons weegt en er gebeurt nooit iets.
  Amerika moet altijd de rotzooi in de wereld opknappen , kijk nu maar weer naar Iraq en Europa komt pas in actie als het kwaad al geschied is . Europa neemt sancties tegen Rusland prima , maar de gevolgen moeten niet bij een kleine groep , meestal de landbouw gevoeld worden . DUS HEREN COMPENSEREN !

 • info48

  Wilders hoor je niet...........zou hij het 'varkentje' zelf niet kunnen wassen?

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.