RundveeNieuws

Rusland belangrijkste kaasmarkt buiten EU

Zoetermeer – Rusland is Nederlands belangrijkste kaasmarkt buiten de EU, zo blijkt uit cijfers van ketenorganisatie Zuivel NL. De Russische importstop kan daarom behoorlijke gevolgen krijgen.

In 2013 was de zuivelexport, met name kaas, wat betreft uitvoerwaarde goed voor €264 miljoen. Het gaat om 12 procent van de totale uitvoerwaarde naar derde landen (€2,2 miljard). De EU is nog steeds de belangrijkste bestemmingsregio voor Nederlandse zuivelproducten, goed voor €4,5 miljard van de totale uitvoerwaarde.

Een woordvoerder van FrieslandCampina laat weten dat de zuivelonderneming in Rusland €320 miljoen aan omzet realiseert. Daarvan wordt €120 miljoen  gerealiseerd vanuit de eigen vestiging in Stupino, gelegen een kleine honderd kilometer onder Moskou. In deze vestiging worden yoghurts en yoghurtdranken geproduceerd. De overige €200 miljoen is afkomstig van export, van met name kaas, vanuit Nederland en voor een klein deel uit Duitsland. Volgens FrieslandCampina ligt de totale exportwaarde van Nederlandse zuivel naar Rusland op €300 miljoen.

DOC Kaas, de tweede kaasproducent in Nederland, wil niet aangeven welk deel van de omzet in Rusland wordt gedraaid. Wel laat de zuivelonderneming weten ook direct hinder van de sancties te ondervinden, al zij het in veel mindere mate dan FrieslandCampina.

Extra zuur voor de kaasexporteurs is dat er juist afgelopen periode miljoenen zijn geïnvesteerd om te voldoen aan Russische importeisen.

Beheer
WP Admin