Rundveehouderij

Nieuws 3686 x bekeken 42 reacties

Ook steun voor zuivel

Brussel - De Europese Commissie gaat de opslag van boter, mageremelkpoeder en bepaalde kaas ondersteunen.

De Europese Unie neemt de kosten van de opslag voor de komende maanden voor haar rekening. Tot de ingreep is besloten vanwege de negatieve markteffecten van de Russische boycot van Europese land- en tuinbouwproducten.

Volgens Europees landbouwcommissaris Dacian Ciolos begint de zuivel de effecten van de boycot te merken op de prijzen van zuivelproducten. "De Europese zuivel heeft tijd nodig om zich aan de nieuwe marktomstandigheden aan te passen. Daarom heb ik besloten gerichte marktondersteuning aan te kondigen, gericht op melkpoeder, boter en exportkaas. Als het nodig is neem ik aanvullende maatregelen."

Ciolos kondigt aan dat hij de komende dagen zal duidelijk maken wat naar verwachting de effecten op korte en op lange termijn zijn van de Russische boycot op de land- en tuinbouw. De maatregelen zullen volgende week aan de lidstaten worden voorgelegd voor een formele stemming.

Een woordvoerder van Ciolos wil niet speculeren over de kosten. "De opslag duurt drie tot zeven maanden. Er is geen formeel plafond. Ik ben bedragen tegengekomen van €10 tot €20 miljoen, maar daarover wil ik verder niet speculeren." De woordvoerder gaf ook aan dat de regeling voor kaas nog nader moet worden uitgewerkt omdat niet alle kaas zich leent voor opslag.

De steun voor opslag van boter en mageremelkpoeder kan onder het huidige gemeenschappelijk landbouwbeleid. De maatregelen voor kaas zijn daar niet in voorzien. Daarvoor zal de regeling worden uitgebreid.

De Europese Commissie vindt het van belang maatregelen voor kaas te treffen vanwege de grote omvang van de kaasexport naar Rusland (ongeveer 1 miljard euro in 2013, waarvan Nederland het grootste deel voor haar rekening neemt). De totale zuivelexport naar Rusland vanuit de EU bedroeg vorig jaar €2,3 miljard.

Staatssecretaris Sharon Dijksma reageert positief op de aankondiging van de Europese Commissie de zuivel wil steunen. Ze realiseert zich dat nog niet precies duidelijk is hoe de regelingen er uit gaan zien.

Desalniettemin beoordeelt ze het als "positief dat dat de Europese Commissie de ontwikkelingen op de zuivelmarkt scherp in de gaten houdt en bereid is om passende ondersteunende maatregelen te treffen voor de gevolgen van de Russische boycot. Zuivelexport is voor Nederland van groot belang en de sector moet tijd en mogelijkheden krijgen om nieuwe afzetmarkten te vinden."

De Europese Commissie zal volgende week met de ministers van landbouw praten over het pakket van maatregelen dat in de pijplijn zit om Europese boeren en tuinders te compenseren voor de schade die ze oplopen door de Russische boycot.

Laatste reacties

 • John*

  die verwende koeboeren ook weer

 • frl

  1 april mag jij ook melken.

 • Mtstermors1

  De vleesvarkens is sinds februari al drama door boycot. Maar daar hoor je niemand over. Maar als de melk toch is zou gaan zakken moeten ze geholpen worden. De melk is nog niet eens gezakt. Lto je word bedankt. Is toch wel bevestigt dat we van jullie niks hoeven te verwachten als varkenshouders. Met de mestwetgeving hebben jullie ons ook al in de steek gelaten

 • BW

  De zuivel BEGINT de effecten te merken. En jawel de steun is daar!! Er zijn sectoren die AL LANGE TIJD getroffen worden en daar is niks voor. Te gek voor woorden. @John zegt het goed, verwend zijn ze, die koeboeren.

 • John*

  @hcsob, ik wacht wel twee jaartjes voordat ik ga melken. Eerst even wachten op een situatie zoals in Denemarken dat alles weer een reëel agrarische waarde krijgt.

 • pjvdb

  Terug naar melkplas en boterberg?

 • Ferm

  Ik als melkveehouder vindt dat de overheid ook met twee maten meet als ze onze tak nu wel gaat steunen en andere takken niet. Maar waarom de koeboeren hier op aanspreken? Spreek de belangenbehartigers en de politiek hierop aan.

 • hertha

  Er zal wel intern belang bij bestuurders van de EU en LTO zitten.Schande!!!

 • zon

  degenen die het echt nodig hebben en ook recht op hebben krijgen weer niks,degenen die het al zo goed hebben worden weer geholpen.
  Zo creeer je toch onvrede.

 • bert bert

  Hallo Boeren .Nu even ,als we dadelijk een echte politieker aan het woord hebben die echt durft is het probleem zo opgelost.
  Nog een jaartje melken met het qouta en dat min 10 %en de bergen zijn weer weg en de prijs weer goed.Maar onze organisaties pleiten het tegengestelde
  Als europa dat kan mogelijk maken .dan verdienen we ook iets

 • g.g

  steun voor melkvee eigenlijk te gek voor woorden

 • LUCTOR

  Als ik op deze site een reportage lees waar een melk vee bedrijf een kostprijs van €0,34 heeft en de bank niet moeilijk doet over de financiering worden mijn vermoedens bevestigd.
  Mijn advies aan de melkveehouderij is ga gewoon door met het luk raak investeren laat aan de buiten kant goed zien hoe zulke goede ondernemers jullie zijn als straks de melkprijs op €0,25 is wordt er wel weer een potje open getrokken over de rug van de belasting betalende consument maar lever niet direkt commentaar als deze eens een keer wat kritiek uit.

 • Mozes

  De varkenshouderij heeft het moeilijk in Nederland. Heeft de varkenshouderij in andere landen het ook zo moeilijk of is het vooral een Nederlands probleem?
  Zelf heb ik de indruk dat het grootste probleem van de varkenshouderij is dat ze in Nederland in het verkeerde land gevestigd zijn. Voer moet van grote afstand aangevoerd worden, mest op grote afstand afgevoerd worden en dan nog een dichtbevolkt land waardoor grote investeringen in milieu gedaan moeten worden.

  Varkenshouders in andere landen hebben op dit moment voordeel van de lage graanprijzen. Mest kunnen ze naast de deur kwijt en burgers zitten op grote afstand. Ik zou mij kunnen voorstellen dat varkenshouders in andere landen met de huidige prijzen nog steeds goede marges kunnen maken.

 • alco1

  Goed gezegd 'Mozes.
  En Luctor. Zou het ook zo kunnen zijn dat de banken meer vertrouwen hebben in het product melk dan in vlees.

 • LUCTOR

  @alco ik denk het wel maar in een democratisch land als NL zou vanuit de politiek direct ingegrepen dienen te worden want een omvallende bank wordt ook met mijn belasting centen in de benen gehouden. Door nu weer een potje toe te kennen aan de zuivel wordt de scheef groei alleen maar groter doordat ik en mijn collega roodvlees houders ook afhankelijk zijn van grond en voer.

 • Ferm

  Ik denk dat als de varkenshouderij uit Nederland weg zou zijn, de koeienboeren die ruimte gelijk intensief gaan invullen. Zou ze goed uitkomen. De politiek lijkt daar ook op aan te sturen met zijn éénzijdige compensatie en andere ondermijnende maatregelen. @Alco, dat de banken meer vertrouwen lijken te hebben in de koeienboeren komt volgens mij voort uit het feit dat ze samen met de politiek liever toch nog enkele koetjes in de wei hopen te zien dan varkens in dichte stallen. Imago en de kiezers voor zich te winnen.
  Dus @Mozes, alle varkens het land uit?

 • g.g

  Paysanne .....die belangenbehartigers in oa lto zijn koeienboeren( daar zijn er het meeste van)

 • alco1

  Luctor. Vergeet niet dat de banken omvielen door de huizenmarkt.
  Daarom denk ik dat uit hun eigen lijfsbehoud credit verstrekking voor de melkveehouderij gemakkelijker verloopt, vanwege grond als onderpand en toekomst verwachting. Vast niet omdat daar potjes vergeven worden, ook moet ik dat allemaal nog zien gebeuren.
  Laten we echter elkaar niet uitspelen, want ik vind de andere sectoren ook hard werkende sectoren die ook een goede boterham behoren te verdienen.

 • eppenzolder

  Mozes, aan de ene kant heb je wellicht gelijk, al kun je ook zeggen dat er te veel rundvee is die de ruimte inneemt.
  Aan de andere kant, dan heeft de varkenshouderij (of liever de intensieve veehouderij) de steun dus net zo hard, of misschien wel harder nodig. Waarom de ene sector wel en de andere, die bovendien al langer last van een boycot heeft, niet ?
  Begrijp me niet verkeerd, ik gun het de melkveehouderij ook.

 • joannes

  Melkboeren zijn in een veel groter getal in EU! Daarmee is Zuivel Politiek belangrijk! Varkensvlees heeft dat voordeel niet!

 • BoB de Bakker

  Ze krijgen geen steun omdat de prijs te laag is maar omdat de afzet wegvalt.

 • Mozes

  Steun is niet gebaseerd op de situatie in Nederland maar in Europa. Buiten Nederland rendeert de varkenshouderij veel beter dan in Nederland. Terwijl de Nederlandse varkenshouders nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden groeit de varkenshouderij in andere Europese landen. Zij hebben blijkbaar nog steeds een goed rendement. En dat rendement wordt de komende tijd nog beter door de dalende graanprijs.
  Met de melkveehouderij is het net andersom: die rendeert in Nederland beter dan daarbuiten. Terwijl de Nederlandse melkveehouders zich verheugen met de beste melkprijs sinds tijden gaan Franse en Britse melkveehouders de straat op omdat de melkprijs te laag is.

  Vanuit de Nederlandse situatie is het vreemd dat de zuivel steun krijgt en de varkenshouderij niet. Vanuit de situatie in andere landen is dit echter niet vreemd.

 • veldzicht

  Hoe moet ik die steun uitleggen aan de pomphouders in de grensstreek?
  heb nu al grote moeite de landbouwsubsidies uit te leggen aan mensen buiten de landbouw zeker met de opbrengst prijzen van melkvee en akkerbouw van de laatste jaren,dat geld voor de opslag van kaas,boter en melkpoeder hadden de zuivelconcerns zelf wel kunnen betalen
  en vragen om hulp als het echt slecht gaat maar niet als er nog niks aan de hand is.

 • minasblunders1

  Vergis je niet Mozes; de melkveehouderij is in Nederland (evenals de varkenshouderij) een verliesgevende sector. Het beeld wordt echter vertekend door de stijging van de grondprijs. Dit is het enige wat oplevert, maar is een luchtbel. Een luchtbel die velen naar het hoofd gestegen is. Het wachten is op het instorten van de piramide.

 • joannes

  Allemaal voor en nadelen van het grote EU. Die trekt één gemiddelde lijn waarop je regionaal voor of nadeel hebt! Het Nationale Voordeel hiervan ziet niemand en daarmee wordt Politiek steeds ongeloof waardiger. Erger men ziet onrechtvaardigheid! Want waar de Politiek nog te weinig rekening me houdt is dat ze locaal of nationaal gekozen worden. De partijen die locaal voordeel boeken uit deze maatregelen zijn zij die ze op de ene of andere manier bekritiseren. WD is er zo een!

 • Barneveldsei

  De afzet van de eieren is ook weg wegens de aangescherpte normen.
  Opgelegd door de overheid.
  Wur bedankt voor jullie berekeningen wat nu niet uit komt, zelfs jullie kunnen dat niet berekenen.

 • veldzicht

  Een vreemde redenering minasblunders #24,waarom stijgen de grondprijzen? omdat er boeren zijn die goed verdienen en graag hun bedrijf vergroten,,met een paar goede jaren (akkerbouw) stijgen gelijk weer de grondprijzen met enkele duizenden euro,als je het zo bekijkt zoals jij het ziet
  blijft de landbouw altijd onrendabel.misschien dat de grondprijzen nog weleens wat zullen zakken maar instorten zie ik nog niet snel gebeuren.

 • Sjmens

  Wat een afgunst... Varkenscyclus bij varkenhouderij. Minder varkens, betere prijs. Bij melkveehouderij is dit niet anders. Alleen hebben we boter op ons hoofd: vraag uit China neemt af. Rusland gooit grens dicht. Europa moet beter bestand zijn tegen dit soort situaties. Veel handel wordt nu ook gezocht richting Arabië en Afrika. Maar daar kan de vraag ook zomaar uitvallen.

 • Fermer

  @veldzicht, is het niet zo dat niet de boer, maar de bank bepaald wat de grondprijs is? Zij bepalen wat je kunt lenen om een stukje grond te kopen, en wanneer je graag wilt bied je gewoon het maximum. De bank is momenteel zeer afhankelijk van een stijgende grondprijs, na het wegvallen van een gedeelte van de huizenzekerheid, dus zij zullen zeker uitlenen om die grondprijs maar naar boven te trekken. Echter, weet wel dat je zomaar in het gat kan vallen, zie de huis'eigenaren'.
  @Mozes, vraag bij FC hun winst eens niet in China weg te stoppen, maar koop voor dat geld netjes varkenshouders uit zodat die eventueel elders in de wereld hun geluk kunnen zoeken, zo ze dat wensen. Een goed plan wat de economie in Nederland ook nog helpt, goed voor de welvaart zoals je steeds stelt, en geeft de leden-koeienboeren ook nog wat ruimte op het fosfaatdossier, win-win-win situatie.

 • veldzicht

  Emmerei,niet de bank ,de boer bepaald wat hij voor de grond betaald,
  als hij het niet kan betalen of er zijn andere kapers op de kust die meer willen geven (natuur,tuinbouw,boomkwekers)dan doet hij het gewoon niet
  en daar heeft de bank niets mee te maken.

 • alco1

  Ik heb soms het idee dat veel mensen om er bij te willen horen onrendabele contracten hebben afgesloten en nu op de blaren zitten, maar weigeren de hand in eigen boezem te steken.
  Mij werd eens gevraagd om bedrijven te begeleiden die in de shit zaten.
  Als je dan inzage krijgt gaan soms je haren overeind staan, hoe het vertrouwen van de boer geschaad is. Echter koop je daar niets voor en moet je verder.

 • Fermer

  @veldzicht, je hebt helemaal gelijk, maar alleen wanneer je grond uit eigen zak betaald.

 • landboer

  Uiteindelijk betaald iedereen de grond toch uit eigen zak of zie ik dat verkeerd?

 • joannes

  @alco1, je bedoelt met #31, dat bankmedewerkers een boer veel te veel krediet op hebben laten nemen voor ,waarschijnlijk, te dure grond? Een grondwaarde die niet in verhouding tot het mogelijke rendement op betrokken perceel staat, en...... met moeite voldoende rendement op het bedrijf. Kortom een te zwaar belast bedrijf waar bankmedewerkers moedwillig aan meewerken! Het leverde commissie op voor de bankmedewerker; zeer waarschijnlijk!

 • veldzicht

  Sommige boeren krijgen een waas voor ogen als het land van de buurman te koop staat en moeten ze het hebben,ook al is het soms niet verantwoord.ook al geeft de bank geld dan moet je later de schuld bij je zelf leggen en niet bij de bank zoeken als het fout gaat,er zijn genoeg mensen die je van te voren kunnen adviseren.

 • alco1

  Ach Joannes. Ze waren veranderd van bank omdat ze bij die andere het geld wel kregen. Dus moet die eerste bank wel mee, anders was het met hun ook gedaan.
  Wat ik zeggen wil is dat de banken ook concurrenten van elkaar zijn en met de klant meedenken of iets wel verantwoordt is, betekende meestal afscheid.

 • joannes

  @alco1, de keerzijde van vrije concurrentie dus! Alhoewel, de vrije markt calculeert met falen als signaalfunctie! Binnen de parameters van de Bank moet de juiste maximale (grond)waarde gevonden kunnen worden. Het probleem is die parameters! Bij onverwachte macro incidenten blijken die onvoldoende en soms zelfs desatreus!

 • Fermer

  @joannes, wat zal de maximale grondwaarde dan zijn? Of de huizenwaarde? Of de waarde van een willekeurig aandeel of derivaten? Banken en andere grote instituten spelen met vuur, eigenbelang en bonussen zijn hun drijfveer. Eigen bezit of onderpand tot onmogelijke waardes opdrijven. Aan de andere kant klanten en leveranciers voor steeds lagere prijzen afschepen. En bij die onafweerbare incidenten die zich steeds vaker voor zullen doen in de vrije wereldhandel zal de grote speler gered worden, en zal dat voor de gewone man inderdaad desastreus blijken te zijn.

 • joannes

  Precies zoals ik het schrijf @emmerei. De US hypotheek crisis werd pas serieus genomen toen de parameters dat aangaven! In Nederland heb je ook een perode gehad dat je meer dan de aanschafwaarde kon lenen voor een huis. Het kriterium was je verdiencapaciteit; je loon! En dan nog vaak gezamenlijk loon. Nu dan koppel je de huizenmarkt waarde dus los van de betrokken kredietwaarde en krijg je een verwrongen waardering bij schaarste. Wanneer dan die verdiencapaciteit van je buurman bij jouw een waardeverhoging van je nettowaarde betekend omdat je huis in kredietwaarde stijgt is de circel rond. Waarde stijging of inflatie dankzij gestegen kredieten verstrekt door Banken die sturen op parameters.

 • LUCTOR

  @veldzicht#35 De bank heeft ook een zorgplicht in dit soort gevallen die jij beschrijft zou de bank niet mogen financieren maar weet uit de praktijk dat het wel gebeurd.

 • veldzicht

  LUCTOR,Je moet ze eens horen als de bank niet wil financieren.en je weet pas later dat het niet goed gaat als het tegenzit.

 • koestal

  druppel op de gloeiende plaat,meer niet,de producten moeten toch een keer weg

Laad alle reacties (38)

Of registreer je om te kunnen reageren.