Rundveehouderij

Nieuws

Ook importverbod Litouwen uitgebreid

Zeist - De Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalveren (SKV) breidde afgelopen vrijdag het importverbod voor kalveren uit Litouwen uit.

Vanwege de uitbraak van Afrikaanse Varkenspest is het district Ignalina het derde district waar geen kalveren meer vandaan mogen komen. Ook voor drie districten in Letland en delen van drie Poolse provincies gelden importverboden. Uit de overige districten en provincies mogen nog wel kalveren ingevoerd worden maar daar geldt de kanalisatie-eis. Dit houdt in dat de kalveren rechtstreeks van de verzamelplaats naar een kalverhouder vervoerd moeten worden en vanaf de kalverhouderij alleen naar de slachterij mogen. Deze kanalisatie-eis geldt sinds vorige maand ook voor kalveren vanuit Duitsland. Dit vanwege nieuwe gevallen van BVD type 2 onder Duitse kalveren. De verboden heeft direct invloed op de import van kalveren. In het eerste half jaar zijn er 18.830 kalveren ingevoerd uit Polen, ruim de helft van het aantal in dezelfde periode in 2013. Ook het aantal Letse en Litouwse kalveren zijn met respectievelijk 3.000 en 7.200 gedaald. Door de recent opgelegde beperkingen zal de invoer uit deze landen dit jaar verder terug lopen. Temeer omdat het Letland, Litouwen en Polen nog niet lukt het Afrikaanse varkenspestvirus in te dammen. Hierdoor bestaat het risico dat er varkensbedrijven in andere regio's worden getroffen en er meer districten worden geblokkeerd. De kanalisatie vanuit Duitsland heeft minimale invloed op de import. Er zijn enkele Nederlandse kalverhouders die vanwege het BVD type 2-virus geen Duitse kalveren meer willen hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.