Rundveehouderij

Nieuws

Nieuwe fabriek A-ware nadert voltooiing

Heerenveen - De bouw van de kaas- en ingrediëntenfabriek van A-ware en Fonterra langs de A7 in Heerenveen vordert gestaag.

Per 1 december, dus over ruim drie maanden, moet de eerste melk worden ontvangen. Dat lijkt nu nog veraf, want op alle plekken in en om de zo'n 500 meter lange fabriek wordt hard gewerkt. Dagelijks zijn er zo'n zes- tot zevenhonderd mensen bezig om kabels en buizen te leggen, vloeren af te werken, machines, schakelkasten en andere uitrusting te installeren. Tegelijkertijd verdwijnt aan de buitenkant ook het kale beton steeds meer onder isolatie en beplating. Op het melkontvangststation wordt ondertussen al proefgedraaid met water. Operationeel directeur Klaas de Jong is tevreden over de voortgang van het werk. "Tot nu toe hebben we eigenlijk nauwelijks tegenslagen gehad, gelukkig. Op dit moment liggen we zelfs iets voor op schema." De geplande start per 1 december is in beginsel dus gemakkelijk te halen.

A-ware wil graag zo snel mogelijk aan de slag met de kaasproductie. Nu is de eigen productie nog ondergebracht bij derden.

De eerste melk komt van de eigen leveranciers en partner NoorderlandMelk, per 1 maart volgend jaar komt daar ook een stroom melk bij van de Dutch Milk Foundation (DMF). Deze organisatie maakte juist gisteren bekend dat de overeenkomst hierover nu definitief is. In eerste instantie zouden de DMF-leveringen al eind dit jaar starten.

Met het definitief worden van het uitgifteplafond van de DMF, veranderen ook de regels voor leden van FrieslandCampina die met een vertrekpremie weg willen bij de coöperatie. Wie snel weg wil, kan dat formeel nog tot over 3 dagen. Daarna moet worden gewacht tot 1 september 2015.

Op het nog braakliggende terrein naast de A-ware fabriek moet over enige tijd de nieuwe fabriek voor babyvoeding van Ausnutria Hyproca verrijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.