Rundveehouderij

Nieuws 5687 x bekeken 53 reacties

Mogelijk Europese steun voor zuivelproducten

Brussel - Na de Europese steunmaatregelen voor bederfelijke tuinbouwproducten, bekijkt de Europese Unie of er hulp nodig is voor bepaalde zuivelproducten die getroffen worden door het Russische importverbod. Dat maakte de Europese Commissie in Brussel vrijdag bekend na overleg met EU-deskundigen over de gevolgen van de Russische boycot.

De Europese Commissie zegt niet te aarzelen om verdere noodmaatregelen te treffen, met name voor bepaalde zuivelproducten, mocht dat nodig zijn. De commissie en experts uit de EU-landen buigen zich volgende week donderdag in Brussel over de situatie voor zuivel en vleesproducten.

Ook maandag vinden er weer nieuwe gesprekken plaats, waarbij het voorstel voor de praktische uitvoering van steunmaatregelen voor de groente- en fruitsector dat nu op tafel ligt verder wordt besproken. Nederland dringt er hierbij op aan dat er soepele voorwaarden komen om voedsel naar de voedselbank te kunnen brengen, aldus een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken.

Laatste reacties

 • bertes

  koeiboeren merken nog niks met de opbrengst prijs. dat dreigt alleen maar.
  de varkensboer krijgt niks. wand; die heeft al een half jaar last. dus is dat al gewend.

 • koestal

  Net bericht gehad ,dat de melkprijs daalt,ook de slachtveeprijzen dalen ,,boeren en tuinders zijn de dupe van deze politieke crisis,consumenten zijn de lachende derde. Hoezo normaal bedrijfsrisico ? zoals sommige burgers dit noemen.

 • Wim Toornstra

  Let maar op varkens en pluimveehouders laten ze weer met een lachend gezicht verreken. Legpluimveehouders dreigen al massaal failliet te gaan door maatregelen die de E.U hun heeft opgelegd. En elke varkenshouder die de handdoek werpt zien ze als winst.

 • aqwzsx12

  de laatste, ja de aller laatste die recht zouden mogen hebben om nog maar er aan te denken, dat ze eventueel, bij nog niet nader bepaalde mogelijke impact van iets wat bijlange nog niet is en wellicht voor hen niet veel zal uitmaken ivm een klein beetje minderinkomsten ( ????), ja dat zijn de melkveehouders!
  Hadden de varkensboeren, de tuinders en de akkerbouwers zo'n lobby achter zich, om hun gram te halen, ja dan explodeerde de index.

  Begrijpe wie het kan.

 • jocox

  Het lijkt me alleszins redelijk dat we de lasten welke als gevolg van democratisch genomen besluiten niet afwentelen op de hardwerkende mensen die daar door getroffen worden maar dat ook gezamenlijk voor onze rekening nemen.Profiteren van andersmans ellende is als de zwarthandel in oorlogstijd en dan ook verwerpelijk.

 • Han

  Diep triest dit.

 • Koen Franken

  Inderdaad of de melkveehouderij niet al genoeg word gesteund door Brussel https://mijn.rvo.nl/europese-subsidies-2013

 • yongone

  vrije markt economie ???

 • alco1

  Sanders. De melkveehouderij wordt helemaal niet gesubsidieerd.
  Er is graan subsidie die ook voor mais geld. Dit krijgt een varkensboer of een pluimveehouder ook als ze grond hebben waarop ze dat verbouwen.

 • kleine boer

  2015 kan iedereen melkboer worden.... einde gezeur en gewijs naar elkaar
  het was trouwens vrije keuze geen melkboer te zijn maar akkerbouwer of varkens-kippenboer en toen piepers duur waren wilden iedereen pieperboer zijn nu niet dit jaar

 • bharbers

  @alco1. De melkveehouders krijgen echt niet alleen 'graansubsidie'. Zo zijn er ook nog toeslagen voor de hoeveelheid melk in het verleden en krijgen melkverwerkers ook een zak met geld, wat indirect weer bij de melkveehouder terecht komt. Daarnaast hebben ze massaal gebruik gemaakt van de slachtpremie, zodat deze ook nog in de huidige toeslagen verwerkt konden worden. Kortom, de melkveehouderij kan als enige sector van bijna alle subsidies ' mee-eten', maar dat is al zo gewoon dat dat vergeten wordt.
  Ik denk dat ik ook in 2015 maar ga melken, stel robots erin het landwerk uitbesteden hoe moeilijk kan het zijn.

 • Mozes

  De intensieve veehouderij heeft vanaf eind jaren vijftig tot begin jaren negentig als gevolg van Europese regelingen geprofiteerd van kunstmatig lage voerprijzen. Zonder deze Europese regelingen was de intensieve veehouderij in Nederland nooit tot ontwikkeling gekomen.

 • alco1

  Peanets bharbers. De grote subsidie slurpers zijn graanverbouwers en mestkalverhouders en succes met je koeien.

 • John*

  door fort Europa liggen de voerprijzen hier toch structureel hoger dan de wereldmarktprijzen.. het grootste gedeelte van de subsidie wordt indirect door de consument betaald en in is door de agrariërs omgezet in hoge grondprijzen. Zonder subsidies zou een hectare grond nu geen 60 euro. Ik houd mijn hart ook vast voor de verwende melkveehouders en andere overgefinancierde bedrijven op basis van grondwaarde. Neem een voorbeeld aan denemarken en wordt een realistisch!

 • 344412

  Als de melkveehouderij zo'n vetpot is, waarom is het aantal bedrijven dan gehalveerd in 20 jaar?

 • ikkethuis

  als je naar rendementen kijkt de laatste jaren, met risico van fallietsementen om bedrijven te steunen, denk ik dat de melkveehouders achter in de rij staan. Dat de melk prijs gaat zakken als deze op zijn top is, is logisch,.

 • ikkethuis

  344412, de meeste melkveehouders die ophouden, doen dit met een gevulde beurs. De glastuinders en varkenshouders moeten blij zijn als ze niet in de schuldsanering komen.

 • gjcamps

  @alco en John* door de areaal subsidies op met name graan en mais is het graan kunstmatig goedkoop. De subsidie komt dus niet echt bij de akkerbouwer maar toch bij de melkveehouders of de intensieve veehouderij. Als de toeslagen afgebouwd worden gaan de voerprijzen omhoog, een deel zal afgezwakt worden door import maar snijmais uit de states zul je in NL niet aantreffen. Ik kan me nog het eerste jaar herinneren met de maispremie, dat jaar daalde de markt prijs voor snijmais met hetzelfde bedrag.

 • Lin

  Ik was er al weer bang voor. Eerst de tuinbouw, straks de zuivel, dan ook nog de akkerbouw, waarvan het complete machine park vernieuwd is, maar wanneer het vlees? Elke keer weer hetzelfde liedje. Intensieve veehouderij, Die gaan we niet helpen, nee die mogen wel kapot.

  vlees kan nu toch niet meer achter blijven? Wij willen ook wel eens een keer een paar centen over houden voor ons zelf.
  Dan is het weer een ziekte, dan weer hoge voer kosten, dan weer Rusland. Whats next?

 • bharbers

  @gjcamps: die prijsval kan ik me ook nog goed herinneren.
  @alco: voor de vleeskalverhouderij geldt volgens mij het zelfde, als het graanverhaal veel subsidie maar veel van dit geld gaat weer, door aankoop van kalveren, terug naar de melkveehouderij.

 • alco1

  Wie mij kent weet dat ik elke vorm van subsidie afkeur, behalve bij calamiteiten. Subsidies worden in ELKE TAK door marktwerking teniet gedaan. De basisprijs wordt minder waardoor men wel afhankelijk wordt van de subsidies. Ze worden dan ook gebruikt om iedere landbouwer als een schoothondje te sturen.
  Een andere reden van het verlenen van subsidies is om zo een product te hebben, waarmee internationaal geconcurreerd kan worden ten bate van bv Nederland. Hier valt wat voor te zeggen als andere landen de markt ook bevuilen.
  p.s. Vergis je niet in de hypotheken die op de nekken van veel melkveehouders rusten. Waar het het mooiste lijkt drukt ook vaak het zwaarste.

 • JP

  Niet klagen maar dragen

 • piethermus1

  Goed uitgelegd gjcamps en alco1

 • henk11

  Het gras in buurmans weide lijkt altijd groener
  Varkens kippen koeien of kalveren , elkaar afzeiken wanneer de prijzen dalen om welke reden ook heeft nog nooit wat opgeleverd

 • Zents beheer

  Hoelang is het nog maar geleden toen #Mozes op dit forum victorie kraaide voor alles wat met koeien melken van doen had.
  De onverzadigbare markt voor babymelk, de onvolprezen bijdrage aan de economie, het troetel kind van de politiek ver verheven boven de intensieve veehouderij.
  We zijn nu amper een paar maanden verder. De markt is verzadigd en de productiestijging moet nog komen. Prijzen zullen nog verder zakken. De boycot doet er slechts een schepje boven op.
  En wederom houden de melkers de hand op en kan de hele gemeenschap betalen voor de nieuwe trekkers en stallen !
  Beschamend.

 • tessa2010

  Helemaal juist bijstand! Als een sector goed draait en er geld wordt verdient slaat het al snel door naar hebzucht! Dan wordt het meer,meer en nog eens meer! Kijk maar naar de pluimvee en aardappelsector,hetzelfde dreigt nu voor de melkveehouderij. Een verstandige ondernemer bouwt een buffer op,dan kan je zo´n klap wel opvangen! De Boerderij overspoelt je ook met reportages van grote stallen,net of dat de toekomst is! De tijd zal het leren,maar ik denk dat een boer met 80 koeien echt wel bestaansrecht heeft!

 • dhvanmeerveld

  Vertegenwoordigers varkenshouderij.
  Wanneer staat de varkenshouderij op de agenda voor compensatie?

 • a.t.herwijnen

  Verdeel en heers politiek. Zo drijven ze de agrariërs steeds verder uit elkaar. Hierdoor wordt het in de toekomst alsmaar gemakkelijker om vervelende besluiten te nemen over de ruggen van de agrariërs. Ze vormen dan toch geen blok meer samen.

 • Koen Franken

  @ Alco1 , De melkveehouderij word helemaal niet gesubsidieerd zoals jij zegt , zoals je aan al die onderstaande reacties wel hebt kunnen lezen zijn menige er hier niet met jou eens . Ik ken geen enkele varkens of pluimveehouder die slachtpremie ontvangt , en ik ken er echt wel een paar . En door dit spoort ontkenningen van de verwende melkveehouderij word de kloof tussen de andere sectoren er echt niet kleiner door

 • joannes

  @C Sanders, varkens en pluimvee houders zijn óók veel beter in staat hun productie te controleren. Melkvee houderij is véél meer afhankelijk van de natuur en haar klimaat. Natuurlijk geldt dat meer in andere EU landen dan in Nederland maar daar doen we in mee! En vwb het onderwerp: We moeten compensatie voor Politiek Buitenlandsbeleid beslissingen niet onder het hoofdstuk ¨subsidies¨ kwalificeren, al is het gemeenschapsgeld. Het is een compensatie voor onevenredige schade aan de sector zuivel. Een compensatie die niet nodig zou zijn geweest wanneer we niet een sanctie spiraal zouden zijn beland. Een sanctie spiraal die gemotiveerd is met Westerse ideologie die Rusland wil dwingen en overtuigen voor en met haar EU Politieke belangen en overtuigingen. Want op alleen handels belangen waren we het al jaren eens zo blijkt uit de ontwikkelde handelsstromen!

 • Fermer

  @joannes, onder welke steen heb jij geslapen? Melkveehouderij die nog afhankelijk is van 'natuur en klimaat'? In ieder geval niet (lang) meer in Nederland, waar de fosfaatrechten vlgs de deskundigen hier naar de stallenbouwers moeten en waar niet in het minst naar onderliggende oppervlakte wordt gekeken. Zet de melkveehouderij maar in het rijtje der intensieve sectoren, want dat is dichter bij de waarheid. Trouwens, de premie op snijmais is eigenlijk onrechtvaardig, want de premies zouden enkel voor akkerbouwgewassen gelden, dus alleen voor korrelmais.

 • joannes

  @emmerei, doorlezen dan kom je de nuancering tegen : Natuurlijk geldt dat meer in andere EU landen dan in Nederland maar daar doen we in mee!
  Voor wie denk je dat het EU beleid bepaald is? Alleen NL! NL melkveehouderij profiteert mee, van de vertraagde afbouw! Het punt is overigens dat EUsteun voor Zuivelbedrijven natuurlijk geen subsidie genoemd kan worden. Het is een Compensatie voor Politiek onevenredig verdeelde consequenties. In mijn ogen absoluut geen subsidie al is het wel gemeenschaps geld. Maar let op: anderen takken, óók buiten de agrarische wereld, zullen dezelfde vraag gaan stellen. Politiek wanhoops beleid heeft consequenties die beter snel kunnen worden gecompenseerd als laten verpieteren. De extra kosten voor nieuwe markten of geleidelijker afbouwen zijn veel minder kostbaar dan de abrupte liquidatie!

 • jocox

  Nogmaals....Niet leuteren over varkens, kippen etc. etc. en alles wat daarmee of daarop betrekking heeft.Het onderwerp is het tijdelijk compenseren van de door de boycot getroffen sectoren.
  Een boycot heeft immers al dan niet tijdelijke konsekwenties en die moet je
  gezamenlijk 'verteren' en niet oop enkele schouders laten rusten.
  De politiek moet dan ook haar verantwoordelijkheid nemen en dat doet ze nu terecht ook. Derhalve nu ook waardering daarvoor en geen gekissebis tussen sectoren of onverholen afgunst !

 • Zents beheer

  Nogmaals #jocox....Niet leuteren over boycot en alles wat daarop betrekking heeft.
  Marktwerking accepteren en geen hand ophouden. Verantwoordelijkheid nemen net als de andere sectoren.

 • Peerke1

  Gewoon gas erop en na 2015 wordt je weer afgerekend op wat je voorheen ooit produceerde. Dus wij gaan nog investeren voor een nog lagere kostprijs in de toekomst.

 • poldes

  De ,,EU Landbouw' heeft de afgelopen 15 jaren in zijn geheel meer geld opgebracht als gekost.
  de EU heeft goed geboert.
  Een van de reden is dat de productie gebeurt tegen minimale kosten.
  En als je de goedkoopste producent bent in de wereld dan ben je kampioen.
  De grotere melkverwerkers (uit verschillende werelddelen) hebben daarom afgelopen jaar o.a. in Nederland veel uitgebreid.
  De gehele kolom weet het goedkoop te doen.
  Het is verantwoord om het beste jongetje van de klas dat het aller verste van de school woont een E bike aan te bieden.
  Het is vanuit de Eu gezien verstandig om door toedoen van buiten de zuivelkolom komende onheil ; deze kosten voor zich te nemen.

 • Fermer

  @poldes, de EU landbouw heeft in z'n geheel zeker meer opgebracht dan gekost, dat is zeker, alleen de winsten in de kolom zijn zo oneerlijk verdeeld. Rendement agrarier 2 %, rendement zuivelverwerkers ( met CAO-lonen en top-verdiensten voor de hogere rangen) 10 % en rendement zuivelverkopers 17 %. Zolang wij voor een habbekrats blijven werken en denken dat het in de toekomst 'beter' met de boer zal gaan, gaat dit niet veranderen. Het ligt niet aan de inzet van de Nederlandse boer, die is waar ter wereld die ook boert goed. We steken ons liever nog dieper in de schulden dan te moeten opgeven omdat er een grens gepasseerd wordt. En dat is nu net waarom de melkverwerkers zo gek op nederlandse boeren zijn, ze gaan zulke grote verplichtingen aan dat stoppen helemaal niet meer kan, dus melkaanvoer verzekerd. Buitenlandse boeren zijn wat dat betreft veel vrijer en slimmer, ze produceren dat wat voor henzelf het hoogste resultaat geeft en veranderen veel meer en sneller van productie. Dit geeft ook een positieve druk op de opbrengst per product voor de boer.

 • jocox

  Nog een keer # Zentsbeheer: Marktwerking prima .Daaronder vallen niet de gevolgen van een ( politieke) boycot. Gelukkig dat dit Europa-breed door de politiek ( zowel ter linker als ter echterzijde ) ook als zodanig wordt opgepakt en terecht wordt vertaald in (tijdelijke) hulp aan de direct getroffenen waartoe u kennelijk niet behoort.Begrepen ?

 • zon

  Hulp aan de melksector is uit den boze.
  Ze worden al van alle kanten gematst.
  En hebben hoge prijzen.
  Hulp zou voor de legsector moeten zijn,
  vanwege het conflict in Oekraine heeft de EU besloten om Oekraine toegang te geven om batterijeieren vrij te exporteren naar de EU.
  Deze eieren mag de EU boer al enkele jaren niet meer produceren.
  Deze zijn veel goedkoper en ondermijnen de toch al zeer lage prijs.

 • poldes

  zon,
  zolang jij en wij in de EU produceren; hebben wij het over ons en niet over ze.
  het is onze gemeenschap waar wij deel van uit maken.
  Je kunt bij je eigen te raden gaan of je als legpluimveehouder het goedkoopste ter wereld produceert?
  Als dat zo is hoef je niets te vrezen.

 • zon

  Poldes,,
  Jij zit aan de kant die altijd uit de wind gehouden wordt,
  Er zijn sectoren die niet die luxe krijgen.
  We zitten dan wel in dezelfde EU.
  Maar jouw gedachte dat we dan ook hetzelfde behandeld worden.
  Is wel een beetje naieve droom.
  De werkelijkheid is anders.

 • Zents beheer

  Begrepen #jocox, u bent getroffene. Maar hou vol, binnenkort wordt de jaarlijkse steun uit Brussel weer bijgeschreven op uw rekening.

 • piethermus1

  Huursubsidie, de 65plus-pas, hypotheekrenteaftrek en vele andere maatregelen zijn vormen van subsidie... kortom; heel de Nederlandse samenleving is doordrenkt van de subsidie... Zonder subsidies draait de Nederlandse samenleving niet. Het is allemaal een vorm van kunstmatigheid. Alleen als het woord subsidie valt wijst diezelfde Nederlandse samenleving , die dus ook zelf aan het subsidie-infuus ligt als eerste naar alles wat met landbouw te maken heeft.

 • alco1

  Het heeft allemaal tot gevolg dat de staatsschuld elke seconde 480 euro oploopt. De subsidie voor boeren die weer teniet gaat door marktwerking levert elke sec. geld op.

 • joannes

  @Zentsbeheer, het is onzin de compensatie als subsidie te zien. Geen compensatie zou betekenen dat iedereen die wat onderneemt, waarvoor investeringen en schaalgrote nodig is, zulke Politieke incidenten moet incalculeren of zelf gaan verzekeren. Dat zou velen kopschuw maken en de economische ontwikkeling vertragen of definitief op een lager plan zetten. @alco1, de staatsschuld loopt op omdat de economische basis langzamer groeit als veronderstelt. Die Politieke sancties gaan daar bovendien niet aan meehelpen.
  Precies @piethermus1, herverdeling heeft naast sociale doelen vaak economische doelen. Wie hebben, er bv, het meest genoten van huursubsidie en hypotheekaftrek? In mijn ogen is de bouwwereld jaren verwend geweest met dank aan inflatie en subsidies. In de ogen van de overheid was het herverdeling in combinatie met werkgelegenheid.

 • koestal

  als een boer subsidie krijgt is het geld binnen een maand al weer uitgegeven voor bedrijfszaken en niet aan vakantie of andere flauwe kul,dat is goed voor de economie

 • koestal

  veel aannemers hebben nu nog werk ,dankzij veehouders die stallen bouwen of laten verbouwen,anders zaten er heel wat bouwvakkers thuis,is ook goed voor de economie

 • Koen Franken

  Nogmaals , de koek was al altijd oneerlijk verdeeld kan iemand mij uitleggen waarom de melkveehouderij wel in aanmerking komt en de totale intensieve veehouderij niet

 • Vibank

  Netwerken lobbyen ect
  Het is in deze wereld niet wat je weet maar wie men kent

 • alco1

  @Sanders. De enige subsidie die ik krijg is de graansubsidie en dit krijg ik niet als melkveehouder, maar als verbouwer van mais.
  Slachtsubsidies e.d. zijn allang verleden tijd voor de melkveehouderij.

 • piethermus1

  Volgens bestaat de graansubsidie ook niet meer... Dat zijn toch de huidige toeslagrechten welke losgekoppeld zijn van graan, suiker, melk etcetera... Voor graan geldt toch de wereldmarktprijs sinds een kleine 10 jaar?

 • alco1

  Mijn toeslagen zijn gebaseerd op mais verbouw, gemiddelde over drie jaren

 • piethermus1

  historisch gebaseerd? maar nu toch ontkoppeld?

Laad alle reacties (49)

Of registreer je om te kunnen reageren.