Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Leden stuk beter af dan bedrijf FrieslandCampina

Amersfoort - De leden van FrieslandCampina hebben het in de eerste helft van 2014 behoorlijk beter gedaan dan hun coöperatie.

FrieslandCampina zag de inkomsten dalen, bij een licht hogere omzet, de leden zagen de totale melkprijs met ruim 9 procent stijgen.

De garantieprijs steeg zelfs met 13,6 procent ten opzichte van de melkprijs in de eerste helft van 2013. Daarbij molken ze in de eerste helft van dit jaar ook nog eens 3,8 procent meer, goed voor in totaal 178 miljoen kilo melk.

De toestroom aan melk was in het afgelopen voorjaar zo groot, dat FrieslandCampina even niet meer zo goed wist waar al dat product heen moest. Het verkocht daarom een deel van de aanvoer vloeibaar op de spotmarkt en maakte meer bulkzuivel. Daarvan verkocht het in de eerste helft van dit jaar 7,4 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De verkopen van toegevoegde waarde producten daalde, bovendien stonden de opbrengsten onder druk.

Of de leden van de coöperatie het in de tweede helft van dit jaar weer zo goed zullen hebben, is erg onwaarschijnlijk. FrieslandCampina waagt zich niet aan voorspellingen, maar waarschuwde vorige week toch alvast dat de garantieprijs wellicht gaat dalen. Dat is in lijn met wat de meeste zuivelbedrijven voorzien. Een lagere garantieprijs kan de winst wel weer ten goede komt, en daarmee ook weer de nabetaling. Dat is echter niet gegarandeerd. De markt is voorlopig erg volatiel, maar voor de lange termijn blijft FrieslandCampina optimistisch.

Laatste reacties

 • Piet Piraat

  Al is het een keertje wat minder dan laten we gelukkig niet onze kop hangen.

 • koestal

  ze hebben het eerste half jaar in ieder geval een goede voorschotprijs betaald

 • farmerbn

  Ben maar blij dat ze alle melk hebben opgehaald. Ik zie in de toekomst daar problemen komen.

 • boerbarg

  reactie 3 ???

Of registreer je om te kunnen reageren.