Rundveehouderij

Nieuws 1978 x bekeken 2 reacties

Langere rusttijd dan 3 uur tijdens veetransport blijft strafbaar

Den Haag - Veetransporteurs moeten zich bij het vervoer van dieren over lange afstand houden aan zowel een minimale als een maximale rusttijd. Dit volgt uit een uitspraak van de rechtbank Den Haag.

De vee-exporteurs verenigd in de Veepro, de Vereniging van Exportstallen voor Fokvee en een exportstal in Woerden hadden geëist dat niet meer zou worden beboet voor het aanhouden van langere rusttijden dan drie uur voor vee tijdens transport. Zij wijzen er namelijk op dat de Europese transportverordening geen maximale rusttijden noemt voor vee.

Hun verhaal is dat dieren er in de moderne vrachtwagens van tegenwoordig ook niet echt last van hebben als een chauffeur even een iets langere rustpauze neemt dan 2 of 3 uur. De dieren hebben vaak ruimte genoeg en worden ook goed voorzien van water en eventueel voer.

Voor de veetransporteurs speelt vanzelf mee dat de chauffeur tijdens een iets langere onderbreking dan ook zelf aan zijn wettelijke rusttijden kan voldoen. Dan kunnen twee belangen met elkaar worden verenigd.

De rechtbank gaat niet mee in deze visie en meent met de rijksoverheid (in casu de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) dat de transportduur van vee zo kort mogelijk moet worden gehouden. Daar passen geen rusttijden van 8 of 9 uur bij, hoe goed de voorzieningen tijdens transport ook zijn, zo wordt gesteld. Nederland heeft daar, samen met onder meer de Scandinavische landen, eerder ook lang genoeg voor gepleit binnen de Europese Raden.

Laatste reacties

  • vandenbrandcv1

    moeten ze bij Schiphol , en bij spoorwegen ook invoeren als er vertragingen zijn. dieren welzijn gaan weer boven mensen welzijn zeker.

  • schoenmakers1

    als het dierwelzijn er in nederland werkelijk toe deed zouden we helemaal geen rusttijden moeten hebben, het is funest voor het vee

Of registreer je om te kunnen reageren.