Rundveehouderij

Nieuws 1970 x bekeken 2 reacties

Kalverhouders draaien verlies met nieuw GLB

Doetinchem - Als de Europese toeslagen niet worden mee genomen ligt de opbrengstprijs van rosékalveren over 2013 lager dan de kostprijs.

Dit meldt De Kalverhouder op basis van een bedrijfsvergelijking van accountantsbureau Flynth. Klaverhouders met oude rosés hebben bij het weglaten van de toeslagen 30 cent per kilo geslacht-gewicht meer nodig, of de nukaprijs die €55 lag ligt dan het werkelijke niveau van 2013.

Onder de huidige omstandigheden mét toeslagen was 2013 wel een goed jaar. Nuka's waren gemiddeld €35 goedkoper dan een jaar eerder. Op een bedrijf van 1.500 kalveren betekende dat er €52.500 op de rekening courant vrij kwam. Dit geld is op veel bedrijven opgegaan aan onderhoud en renovatie van gebouwen en/of aankoop van machines. Daardoor is er maar weinig aan de kant gezet. Het uiteindelijke bedrijfsresultaat valt mede door de bestedingen tegen. Daarnaast veroorzaakte dure kalveren uit 2012 en de goedkopere kalveren in de tweede helft van 2013 voor een negatieve post aanwas op de balans.

Laatste reacties

  • abtje

    In het midden van het land pachten de kalverhouders ieder stukje land wat vrijkomt. Niet voor de mest of gewasopbrengst. Maar om grond te hebben om toeslagrechten uitbetaald te krijgen. Die verdienen meer met die handel dan met de kalveren. Terug naar de basis heet dat.

  • Koen Franken

    Zoek zelf maar eens een kalverkouder uit bij je in de buurt en kijk maar eens hoe groot dat die subsidies zijn , gaat nergens meer over https://mijn.rvo.nl/openbaarmaking-europese-subsidiegegevens

Of registreer je om te kunnen reageren.