Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

Kalverbedrijf geblokkeerd wegens furazolidon

Den Haag - Opnieuw is een kalverbedrijf onder toezicht geplaatst in de furazolidon-affaire. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer.

Het verdachte bedrijf kwam in het onderzoek naar voren als leverancier van kalveren en afnemer van voer van een bedrijf in Bant. Het bedrijf in Bant was afnemer van het voerbedrijf in Lopik, waarbij  hoge gehalten van het verboden antibioticum zijn aangetroffen dat ook voer aan andere geblokkeerde en geruimde kalverbedrijven heeft geleverd.

Het nieuwe verdachte bedrijf was een van de twee bedrijven die relaties hebben met het bedrijf in Bant. Dieren op beide bedrijven zijn aan een steekproef onderworpen op het verboden antibioticum. Het ene bedrijf was 'schoon', op het andere - nu verdachte - bedrijf bleken alle dieren uit de steekproef positief op het verboden middel.

Het betrokken bedrijf heeft bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven een procedure aangespannen om de ruiming van zijn dieren te voorkomen. Eerder zijn ook door andere kalverbedrijven procedures gevoerd, die deels in het nadeel van de kalverhouders uitpakten.

De juridische behandeling van het bedrijf in Bant loopt nog, omdat er tegenonderzoek op de monsters wordt uitgevoerd. De verdere behandeling van de zaak is in verband daarmee opgeschort tot 26 augustus. Ook een betrokken melkveebedrijf heeft nog een procedure lopen bij de rechter.

Lees meer over furazolidon

Laatste reacties

 • Mozes

  wordt vervolgt........

 • Marco10

  Hoezo Mozes?

 • Mozes

  Ik dacht dat het probleem meest uit de wereld was maar nu worden er nog weer nieuwe bedrijven aan toegevoegd.

 • mbm

  Je kunt je afvragen waarom op varkensbedrijven het zelfde gehalte furazolidon (en dan gaat het om een getal met acht nullen achter de komma) wél wordt geaccepteerd en op kalverbedrijven niet. Voor de volksgezondheid is het in beide gevallen geen enkel probleem, er wordt alleen onderscheid gemaakt tussen kalveren (nultolerantie) en varkens, Gevolg: kalverbedrijven worden geruïneerd, varkensbedrijven niet. Heeft dit te maken met achterliggende economische of politieke invloeden. Zeg t maar!

 • Jan van het Zand

  Je zou toch denken dat de farmaceutische industrie, die het antibioticum furazolidon maakt, wel weet aan wie het furazolidon verkocht heeft? Het mag wel gemaakt worden voor humaan gebruik. Als meer dan 100 bedrijven in de veehouderij er besmet voer mee heeft verkregen, dan is dat toch niet met 1 gram furazolidon besmet. Dan is dat toch met een op te sporen hoeveelheid gebeurd? En de farmaceuten hebben toch ook de plicht om dit antibioticum te registreren en te monitoren? Zo kan je het vanaf de bron toch opsporen, of denk ik nu te simpel.

 • Burnetti

  @Parel:
  Je moet bij de verstrekkers zijn en dat zijn dierenartsen. Deze houden al maanden hun mond over de kwestie.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.