Rundveehouderij

Nieuws

'Kaas ongezond door hoge zoutgehalte'

Londen – Veel kaas die in de supermarkten te koop is, bevat veel zout en is daardoor slecht voor de gezondheid. Vooral blauwe kaas als Roquefort is erg zout maar ook Edam en de veel in salades gebruikte feta staan in de top vijf. Dat staat in een onderzoek van de Britse organisatie Cash die het bewustzijn over het zoutgebruik wil stimuleren.

Daarbij is het zoutgehalte bepaald van 612 kazen, zowel uit eigen land als uit andere landen. Een samenvatting van de studie is gepubliceerd in de British Medical Journal. Cash meldt daarbij dat grote kaasfabrikanten als Dairy Crest en Kerry Foods tot nu toe niet bereid zijn haar activiteiten te steunen.

Volgens het onderzoek levert kaas, waarvan de Brit gemiddeld negen kilo per jaar eet, één van de grootste bijdragen aan het zoutgebruik. De grootste boosdoeners zijn Halloumi en Roquefort die meer zout bevatten dan zeewater. Bij Edam komen de onderzoekers uit op 2,29 gram per ons waarmee ook die in de gevarenhoek zit. Bij Cheddar, in Groot-Brittannië verreweg de meest verkochte kaas, valt op dat merkkaas meer zout bevat dan Cheddar die onder het eigen merk van een winkelbedrijf wordt verkocht. Volgens de onderzoekers kan dat komen doordat de grote supermarkten, mede door de activiteiten van Cash, de laatste tijd meer aandacht besteden aan zout in levensmiddelen en de gevaren daarvan.

Judith Bruans, directeur van de koepelorganisatie voor de zuivelsector Dairy UK, wijst de beschuldigingen echter van de hand: ''Zout is een integraal onderdeel van de kaasproductie, om technische en veiligheidsredenen. De zuivelfabrikanten hebben al veel gedaan om het zoutgehalte in hun producten te verminderen. Daarbij proberen ze ook alles uit om een oplossing te vinden voor de technische barrieres die er nog zijn om een verdere reductie te bereiken.''

Of registreer je om te kunnen reageren.