Rundveehouderij

Nieuws 1367 x bekeken

Ierse rundveehouders 'op kookpunt'

Navan – Ierse rundveehouders hebben 'een kookpunt bereikt' nu de grote vleesbedrijven de veeprijzen laag blijven houden.

''Op onze belangrijkste markten in Groot-Brittannië en elders in de EU zijn de prijzen stabiel of vertonen ze een licht herstel. Daarom is de aanslag op de prijzen die onze Ierse fabrieken plegen niet te rechtvaardigen.''

Dat stelde voorzitter Eddie Downey van de Irish Farmers Association (IFA) tijdens een eerste actiebijeenkomst van rundveehouders in Navan. Ierse veeboeren protesteren al maanden tegen de huns inziens te lage veeprijzen. ''De woede en frustratie van de boeren over de manier waarop hun inkomens zijn gedecimeerd is erg sterk en boeren voelen zich verraden door het onaanvaardbare gedrag van de winkelbedrijven en de vleesverwerkers.''
Downey houdt minister van landbouw Simon Coveney voortdurend voor dat hij zal moeten ingrijpen om de positie van de veehouders te verbeteren. ''Hij zal zijn beloften aan de veehouders waar moeten maken en zijn autoriteit op moeten leggen aan de fabrieken.'' IFA wil daarbij vooral dat de vee-inkopers zich houden aan eerdere ook met de overheid gemaakte afspraken over de kwalificaties van runderen, het Quality Payment System, iets waar die bedrijven volgens de boerenbond nu onderuit proberen te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.