Rundveehouderij

Nieuws

Goed eerste halfjaar Arla

Aarhus – Arla heeft een goed eerste halfjaar achter de rug.

De zuivelgigant zag haar omzet groeien met 11 procent naar 5,3 miljard euro. De winst steeg met bijna 7 procent naar 150 miljoen euro. Het gaat om 2,8 procent van de omzet, net iets lager dan het streefpercentage van 3 procent. De melkprijs steeg naar €43,50 per 100 kilo melk en dat is fors meer dan de €37,80 in dezelfde periode een jaar eerder.

Tegelijk met dit goede nieuws waarschuwt Arla voor de huidige moeilijke marktomstandigheden. De melkaanvoer is als gevolg van de hoge melkprijzen wereldwijd fors toegenomen en daarbij komt nog eens het recente exportverbod naar Rusland. Leden-melkveehouders moeten er dan ook rekening mee houden dat de melkprijs gedurende de rest van het jaar gaat dalen. Toch gaat de zuivelonderneming er vanuit dat 2014, voor haar leden, een wat betreft melkprijs nog beter jaar wordt dan recordjaar 2013.

Arla zag haar omzet in belangrijke groeimarkten flink toenemen. In het Midden-Oosten en Afrika groeide de omzet met 22 procent, in Rusland 68 procent en in China maar liefst 251 procent. Met de export naar Rusland lijkt het nu echter voorlopig gedaan. De verkoop van zuivel in Rusland is goed voor ongeveer één procent van Arla's omzet. Het zuivelbedrijf gaat voor het huidige boekjaar uit van een totale omzet van 10,6 miljard euro en een winst van 309 miljoen euro. De gemiddelde melkprijs blijft in ieder geval boven de vorig jaar gerealiseerde €0,403.

Topman Peder Tuborgh verwacht komende 18 tot 24 maanden een onvoorspelbare zuivelmarkt en daardoor druk op de prijzen. De toename van de melkaanvoer, verwacht na het verdwijnen van de quotering in 2015, is nu bij veel zuivelondernemingen al goed zichtbaar. Het is volgens Tuborgh voor een uitdaging om ook deze extra volumes op de langere termijn  tegen een goede melkprijs te kunnen verwaarden. De uitdagingen van nu moet volgens hem gezien worden in het licht van nog steeds goede vooruitzichten voor de zuivelondernemingen op de lange termijn.

Arla verwerkte gedurende de eerste helft van het jaar 6,7 miljard kilo melk, 0,5 miljard meer dan in de eerste helft van 2013.

Of registreer je om te kunnen reageren.