Rundveehouderij

Nieuws 1640 x bekeken 4 reacties

Genetisch overzicht voor veehouder in VS

Florham Park - Zoetis in Amerika en de Holstein Association USA gaan gezamenlijk een online tool voor veehouders op de markt brengen.

Enlight, zoals de internettoepassing heet, geeft een overzicht van de genetische fokwaarden van alle vrouwelijke dieren op het bedrijf van de deelnemende veehouder. Daartoe moet de veehouder DNA-monsters van de dieren laten onderzoeken. De samenwerkende partijen zorgen er dan voor dat de gegevens beschermd online komen.

Met inzicht in de genetische status van zijn veestapel en de individuele dieren is de veehouder in staat om de vooruitgang in de genetische aanleg van zijn dieren te volgen. Ook kan hij beter selecteren in het jongvee dat hij wil aanhouden of afstoten. En voor de dieren die blijven kan de veehouder gerichter een goed passende stier uitzoeken.

Laatste reacties

 • joannes

  En waarom worden de voordelen van die Organisatie Zoetis in Amerika en de Holstein Association USA niet belicht! Want data exploratie en exploitatie zijn op dit ogenblik de grote drivers achter efficientie verbeteringen en kennis. Efficienties en kennis die bij betrokken boeren veel minder renderen als in het grote geheel. Die kant van de medaille moet toch ook geld waard zijn. Waarschijnlijk zoveel dat de grote bedrijven zonder die data geen bestaansrecht meer hebben, want een melkvee exploitatie kan met zijn eigen data en kennis eenvoudiger een competatieve voorsprong behouden dan wanneer hij zich afhankelijk maakt van data miners die hem met fees gaan belasten wanneer hij conclusies, nb voor een deel uit eigen data, moet gaan gebruiken voor die service! en verwachte extra kennis voor competitie!

 • NoordHollander

  deze poppenkast helpt je nauwelijks bij vooruitgang zolang niet bewezen is dat genomics enige toegevoegde waarde bezitten.................

 • denker123

  De stiermoeders in praktijkomstandigheden stallen zal meer helpen om betere stieren te fokken dan huisvesting in strostallen zoals nu veel gebeurd in de V.S.door de beroemde fokkers.

 • ...............

  Denk dat alleen de bedenkers er weer beter van worden. Zij hebben weer veel 'gegevens'(voor wat dat waard is) op kosten van een ander.
  Ik vindt het elke keer weer knap om zo aan je verdiensten te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.