Rundveehouderij

Nieuws

Genen van gevaarlijke E. coli voldoende voor afkeuren vlees

Rotterdam - De aanwezigheid van genen van shigatoxine-producerende E. coli (STEC) in rundvlees is voldoende reden om dit vlees aan de grens te weigeren, ook al gaat het om een geringe besmetting in een deel van het vlees. Dit oordeelt de rechtbank in Rotterdam in een zaak tussen negen importeurs van Argentijns rundvlees en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De NVWA hoeft de ondernemers, die hierdoor financiële schade opliepen, niet te compenseren voor dit nadeel. Het hoort bij de risico's die ze lopen met de import van het product.

Volgens de rechtbank mag de NVWA partijen vlees met daarin genen van de STEC-bacterie weigeren omdat de betreffende bacterie een serieus gevaar vormt voor de volksgezondheid en de detectie van virulentie-genen bijna de enige methode is om deze bacterie op te sporen.

Het gaat om in totaal zes partijen Argentijns rundvlees, die eind 2012 in Nederland werden aangevoerd. Drie partijen werden aanvankelijk binnengelaten, drie andere partijen werden direct geweigerd. Het vlees is uiteindelijk teruggestuurd.

Of registreer je om te kunnen reageren.