Rundveehouderij

Nieuws 2357 x bekeken 2 reacties

Furazolidon-affaire begon in november

Den Haag - De furazolidon-affaire is aan het licht gekomen nadat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in november vorig jaar van de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) een melding kreeg over het verboden antibioticum furaltadon.

Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Sharon Dijksma op Kamervragen.

Die vondst leidde in december tot een onderzoek op een bedrijf in het Overijsselse Rossum. Op het bedrijf werden 770 kalveren geruimd.

In april van dit jaar  nam de NVWA monsters op twintig kalverbedrijven. Het was, zegt Dijksma, "gericht onderzoek door de NVWA op het gebruik van verboden stoffen in de veehouderij." Op één bedrijf werd het verboden antibioticum furazolidon aangetroffen, een verboden antibioticum dat verwant is aan furaltadon. Met die vondst kwam het furazolidon-onderzoek in een stroomversnelling. Verder onderzoek leidde naar andere kalverbedrijven en naar de vermoedelijke leverancier van het voer. Dat traject is nu onderwerp van strafrechtelijk onderzoek, waarover Dijksma verder geen mededelingen doet.

Laatste reacties

  • Burnetti

    Zo blijkt wel weer, waar rook is....

  • aarthamstra1

    furazolidon ???? even de schepen vol met soja bij binnen komst controleren????
    Oeps dat kan niet, mag niet ,willen ze ook niet.
    En de slachtoffers?? stelletje kleine ondernemers zonder weerstand.Nog de overheid ,nog de collega's nog de veevoederbedrijven,of wie dan ook scheelt dat iets. Als je dit tot je laat doordringen word je misselijk dat je Hollander bent.

Of registreer je om te kunnen reageren.