Rundveehouderij

Nieuws 3529 x bekeken 2 reacties

FrieslandCampina vergoedt veehouders na brand

Amersfoort – FrieslandCampina vergoedt melkveehouders die met roet bevuild voer hebben in de omgeving van de afgebrande kaasopslag in Gerkesklooster. Dat bevestigt een woordvoerder van de onderneming.

Het gaat om gemaaid gras dat lag te drogen op het veld toen afgelopen week zware rookwolken als gevolg van de brand overdreven. De zuivelonderneming heeft veehouders geadviseerd het gras apart in te kuilen of in balen te persen. Aan de hand van monsters wordt bepaald of het voer roetdeeltjes bevat. Als dat zo is, compenseert FrieslandCampina de veehouders. Tot nu toe hebben zich zes melkveehouders, en tevens leden, gemeld. De regeling geldt ook voor niet-leden melkveehouders.

Als gevolg van de brand afgelopen week ging 1,6 miljoen kilo aan kaas en 1,6 miljoen liter melk verloren. Ook is er een uit concurrentieoverweging niet bekendgemaakt volume geitenmelk verloren gegaan. De brand duurde van dinsdagochtend tot vrijdagmiddag. Voor de smeltende kazen maakten het blussen een lastig karwei. Ook zaterdag en zondag moest de brandweer nog nablussen. De oorzaak van de brand is vanwege de felheid van de brand, en sloopwerkzaamheden op advies van de brandweer, niet meer te achterhalen. Het kaaspakhuis is verloren, de kaasmakerij en poedertoren bleven voor het grootste deel gespaard.

FrieslandCampina produceert jaarlijks zo'n 500.000 ton kaas. Gerkesklooster is goed voor zo'n 57.000 ton. Nog niet bekend is wanneer de fabriek weer in gebruik genomen kan worden. Sloop-, schoonmaak en herstelwerkzaamheden zijn in volle gang. Ook het schadebedrag is nog onbekend. FrieslandCampina wil dit bedrag sowieso niet eerder bekendmaken dan bij presentatie van de jaarcijfers.

Laatste reacties

  • abtje

    Terecht hoor, maar is Fc dan niet verzekerd?

  • koestal

    Hiervoor is een goed bedrijf toch verzekerd ?

Of registreer je om te kunnen reageren.