RundveeNieuws

FrieslandCampina waarschuwt leden voor lagere melkprijs

Amersfoort – De leden van FrieslandCampina moeten zich opmaken voor een daling van de garantieprijs. Dit is een indirect gevolg van de Russische zuivelboycot.

Dit meldt FrieslandCampina op website. De onderneming handhaafde dit jaar tot nog toe een volgens concurrenten vrij hoge melkprijs. FrieslandCampina publiceert op 1 september een nieuwe garantieprijs. Begin deze week waarschuwde kaasmaker DOC in Hoogeveen de leden al voor een lagere voorschotprijs.

Voor de Nederlandse zuivel tikt het stilleggen van de kaasimport vanuit de EU het hardste door, maar ook de prijzen van andere zuivelproducten worden geraakt. Nederland verkocht vorig jaar ruim 60.000 ton kaas naar Rusland, met een waarde van zo’n 250 miljoen euro FrieslandCampina exporteerde voor circa 190 miljoen euro aan kaas, boter en andere zuivel naar Rusland.

Na kaas uit boter het belangrijkste exportproduct voor Rusland. Ook daarvan zijn de noteringen hard omlaag gegaan in de EU, evenals van mageremelkpoeder.

Voor de wereldmarkt van zuivelproducten is de Russische invoerstop voor producten uit de EU, de Verenigde Staten en Australië ook een stevige domper. Deze markt had al maanden last van vraaguitval en dalende prijzen – overigens na een periode met recordhoge prijzen. Voornaamste oorzaak van deze malaise is het gebrek aan kooplust vanuit China, bij een relatief groot aanbod. De Russische importstop geeft nog een extra duw aan een toch al zwakke markt.

Europa heeft het meeste last van de neergaande markt omdat de prijzen hier nog altijd flink hoger zijn dan op de wereldmarkt, en omdat Europa vrijwel geen alternatief heeft voor Rusland als grootafnemer van kaas op de exportmarkt. In de EU en Nederland bewegen de noteringen zich nu richting wereldmarktniveau. In Nieuw Zeeland daarentegen bewegen de noteringen voor volle melkpoeder en boter zich sinds deze week juist omhoog (vanaf een veel lager niveau dan in Europa). Dat is omdat Nieuw-Zeelands product nu een alternatief is voor Europese zuivel die niet meer naar Rusland kan.

Voor kaas heeft Rusland niet zomaar een alternatief. Nieuw Zeeland produceert Cheddar, geen Goudse of Edammer kaas, en in beperkte hoeveelheden.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin