Rundveehouderij

Nieuws 33 reacties

FrieslandCampina waarschuwt leden voor lagere melkprijs

Amersfoort – De leden van FrieslandCampina moeten zich opmaken voor een daling van de garantieprijs. Dit is een indirect gevolg van de Russische zuivelboycot.

Dit meldt FrieslandCampina op website. De onderneming handhaafde dit jaar tot nog toe een volgens concurrenten vrij hoge melkprijs. FrieslandCampina publiceert op 1 september een nieuwe garantieprijs. Begin deze week waarschuwde kaasmaker DOC in Hoogeveen de leden al voor een lagere voorschotprijs.

Voor de Nederlandse zuivel tikt het stilleggen van de kaasimport vanuit de EU het hardste door, maar ook de prijzen van andere zuivelproducten worden geraakt. Nederland verkocht vorig jaar ruim 60.000 ton kaas naar Rusland, met een waarde van zo'n 250 miljoen euro FrieslandCampina exporteerde voor circa 190 miljoen euro aan kaas, boter en andere zuivel naar Rusland.

Na kaas uit boter het belangrijkste exportproduct voor Rusland. Ook daarvan zijn de noteringen hard omlaag gegaan in de EU, evenals van mageremelkpoeder.

Voor de wereldmarkt van zuivelproducten is de Russische invoerstop voor producten uit de EU, de Verenigde Staten en Australië ook een stevige domper. Deze markt had al maanden last van vraaguitval en dalende prijzen - overigens na een periode met recordhoge prijzen. Voornaamste oorzaak van deze malaise is het gebrek aan kooplust vanuit China, bij een relatief groot aanbod. De Russische importstop geeft nog een extra duw aan een toch al zwakke markt.

Europa heeft het meeste last van de neergaande markt omdat de prijzen hier nog altijd flink hoger zijn dan op de wereldmarkt, en omdat Europa vrijwel geen alternatief heeft voor Rusland als grootafnemer van kaas op de exportmarkt. In de EU en Nederland bewegen de noteringen zich nu richting wereldmarktniveau. In Nieuw Zeeland daarentegen bewegen de noteringen voor volle melkpoeder en boter zich sinds deze week juist omhoog (vanaf een veel lager niveau dan in Europa). Dat is omdat Nieuw-Zeelands product nu een alternatief is voor Europese zuivel die niet meer naar Rusland kan.

Voor kaas heeft Rusland niet zomaar een alternatief. Nieuw Zeeland produceert Cheddar, geen Goudse of Edammer kaas, en in beperkte hoeveelheden.

Laatste reacties

 • Ishtar

  Tja, eerste klaagverhaal van rfc is er al.
  Dalende trend was al maanden zichtbaar, ook zonder russische boycot.

 • koestal

  Zagen we al aankomen maar de Russen kunnen ook niet zonder kaas,ik vraag me af hoe lang ze de consumenten tevreden kunnen houden ,op de Krim in het Russisch gedeelte van de Oekraine beginnen de consumenten al te morren,krijgen ook geen zuivel uit Rusland,de Russiche melkproductie daalt elk jaar door gebrek aan goed management

 • hervé

  kaas blijft toch lang goed ?
  en laat die russen maar eens een paar maand stikken zonder kaas, dan wordt de goesting daarna dubbel zo groot

 • haam

  er is toch laatst veel kaas niet op de markt gekomen door de brand of was anders de daling nog groter geweest ? En de eerste halfjaarlijkse nabetaling komt er aan in september

 • jan007

  Hebben de Russen zoveel te vertellen? Er zijn veel mensen omgekomen met de de vliegtuig ramp. Nu bepalen ze ook nog wat ze wel of niet van ons afnemen omgekeerde wereld lijkt mij.

 • bert bert

  Spijtig ,maar helaas ,alles werd opgepeuzelt door de rus .Ik wis niet dat die rus nu plots niet meer eet.Zouden we niet beter in rusland gaan boeren kunnen we exporteren naar europa ..
  En dan haam ,die kaas is naar rusland gegaan ,maar komt nu terug ,zullen het zelf moeten opeten.

 • nieuwsgierig

  Wees blij dat RFC over de hele wereld een groot assortiment aan zuivel exporteert en niet alleen van de kaasmarkt afhankelijk is, want degene die dat wel is krijgt nu echte klappen, en iedereen kon aan zien komen dat Rusland met deze sancties zou komen. Maar als men verstandig is geweest heeft men een buffer opgebouwd en niet lukraak geïnvesteerd om toch vooral in 2015 maar meer koeien te kunnen melken!

 • LUCTOR

  Waar blijven ze in 2015 en daarna met de zuivelprodukten als nu de melkprijs al zakt nu een kleine speler als Rusland weg valt of kan na het afschaffen van het Quotum voor de helft van de prijs gemolken worden als het aanbod van melk zal toenemen of zijn de melkveehouders blij gemaakt met een dooie mus zodat de verwerkers straks verzekerd zijn van voldoende aanvoer om de prijs te drukken?

 • W Geverink

  Jij snapt hem LUCTOR.

 • koestal

  Bij Friesland -Campina in Gerkesklooster is al een kaasfabriek buiten gebruik door een grote brand,daarbij is ook nog eens 2 miljoen kg kaas verloren gegaan,dus die hoeft ook niet meer geexporteerd te worden, de productie van kaas is door die brand ook al omlaag gegaan

 • Timpie

  jawel koestal maar die melk word wel in andere fabrieken verwerkt. je denkt toch niet dat ze die melk dumpen?

 • landboer

  Volgend jaar telt de laagste kostprijs weer!

 • farmer135

  Nou haam, als het goed is zijn de kazen die bij de brand verloren zijn gegaan verzekerd.

 • kuhman

  Dit is weer een mooie aanleiding van de eu het afschaffen van het melkquotum toch noch een paar jaar uit te stellen. nood breekt wet.
  Je kunt immers beter een half miljard straf incasseren dan al deze overtollige melkprodukten weer opslaan.

 • afm

  naar 1 april 20015 kan iedereen wetstrijd houden wie de meeste speen ne in de stal heeft en dan wort de ramp nog veel groter

 • Ishtar

  Wel benieuwt wat de professionals van LTO hier van vinden.
  Immers die zijn al jaren Elke dag bezig met dit gegeven van mogelijke
  Enorme overproductie en dat de prijs dan inelkaar stort.
  Rfc laatste maanden al tegen beter weten in, hun uitbetaal prijs kunstmatig hoog gehouden in vergelijking met wereldmarkt, om de moed en schone schijn er in te houden.....
  Lto of cda hebben toch wel een plan B?
  Dat zou heeeel onverantwoordelijk besturen zijn als er geen plan B of C is.
  Wie weet wat plan B is?
  Die is er toch wel??????

 • Nell.

  hebben wij als boeren er zelf niet om gevraagd,dat de melkprijs volgend jaar gaat naar de wereld markt,groot groter grootst en dan klagen dat de fabrieken te weinig betalen,je kan nu al zien dat er voldoende melk is,en dan het risico nemen van 100% en meer uitbreiden dan vraag je er toch zelf om.

 • Mozes

  @ishtar #16 en @Nell #17, de melkproductie in de VS is met 2% gestegen. Welk nut heeft het dan dat wij de productie beperken? Alles wat wij minder melken, melken ze in de VS juist meer, waardoor het aanbod op de wereldmarkt hetzelfde zal zijn en de prijs eveneens.

 • Ishtar

  Tja, er zal in Europa wel iets meer als 2% bijgemelkt Worden door alle landen samen.
  Hoe veel denk jij?
  10% of 20% of 30%
  Wat denkt lto?
  Wat zal 20% extra melk doen qua uitbetaal prijs, over een periode van 1 a 2 a 5 of 10 jaar?
  Of zakt her 33%?
  Wat zijn de 6 mogelijkheden om toch dingen als prijs in belans te brengen als dat nodig mocht zijn?
  Simpele vragen, dus zou graag duidelijke antwoorden willen van professionals bestuurders.

 • BO(skabout)ER

  Wat een domme opmerkingen weer! Het is logisch dat de melkprijs nu zakt. De prijs zat al in de dalende tendens en dat is nu versterkt door Rusland. Dit is natuurlijk tijdelijk, binnen 1 jaar is dat weer goed. En over 1 jaar is de vraag van China ook weer een paar procent gestegen.

  Mijn conclusie; even door de zure appel bijten en over een jaartje weer kijken hoe de markt er bij staat. En als het dan slecht is? Dan kijken we nog wat langer vooruit! Uiteindelijk komt het allemaal goed.

 • Ishtar

  Ik zou graag een visie lezen van zogenaamde professionele Rabobank bestuurders van 1 a 2 a 5 a 10, kunnen we mooi Elke maand hier vergelijken hoe het gaat met hun inschattingen, en rustig bekijken wie er bij de rabobank ontslagen moet Worden met terugbetaling 10 jaar loon en bonussen.
  Morgen kan er toch wel een rabo visie/artikel hier komen?
  Zo erg druk zijn ze waarschijnlijk ook niet, behalve koffiedrinken dan......

 • ikkethuis

  In de vrije markt is het normaalgesproken zo, dat als er in een goed jaar bv 10% wordt uitgebreid, er in een minder jaar er 10% afvalt aan de onderkant, die niet met de kostprijs mee kunnen. Als dit niet gebeurd, moet of de consumptie 10% omhoog, of de kostprijs omlaag, zodat er voor een lagere prijs de extra hoeveelheid geleverd kan worden.

 • alco1

  @Isthar. Als ik zoals je steeds reageert een profiel schets van je moet maken denk ik dat je ergens totaal in mislukt bent. Zoveel rancune ontdek ik en dingen opmerken die totaal off the toppic zijn met artikel.

 • groot731

  eerste versoepelingen zijn er al, denk dat er wel meer komen ze laten de mensen toch niet voor lege schappen staan?
  export vaarzen gaan ook nog gewoon naar Rusland, denk dat mijn generatie(ben 47) nog geen last heeft van de zelfvoorzienendheid van de russen.En die van mn opvolger ook nog niet.

 • Martin Oldenhof

  Logische signaal van RFC. De melkprijs was al dalende en dat is nu versterkt. Overigens laat Rusland (de Krim) langzaam weer producten toe. Nu een pas op de laats en even afwachten is het verstandigst.

 • jan doedel

  over 1 jaar weten we hoe ver we nat zijn. gewoon afwachten toch heb ik er een zwaar hoofd in.

 • melkveehouder .

  De mens lijdt het meest van de pijn die hij vreest. Ben het met de opmerkingen en visie van BO(skabout)ER, Mozes en Martin Oldenhof helemaal eens.

 • Khalid en zijn maten

  Waarom wordt hier altijd meteen geroepen dat verwerkers van producten de prijs kunstmatig aan het bijstellen zijn,dat snap ik niet. Misschien worden de kosten van verwerking/vermarkting wel hoger in de toekomst en houd men daar nu al rekening mee....Ik krijg wel eens het idee dat sommige agrariërs weinig in de toekomst denken,of dat ze afwachten wat anderen doen
  Alle melkveehouders zijn op de hoogte van het produceren voor de wereldmarkt,dus zeuren en klagen over een schommelende melkprijs heeft geen zin, dan komend jaar maar een weekje minder op vakantie.

 • schilder771

  dus als Campina in iets zwaarder weer komt, moeten de veehouders direct de lasten dragen , omdat de managers hun bonussen kunnen ontvangen aan het eind van het jaar??? en Campina wereldwijd stoer kan blijven doen over de ruggen van de veehouders, als er veehouders in zwaar weer zitten hoe denk Campina daar over?? arrogantie in hoe verre??

 • Peerke1

  Het is net als bij de aardappelen. Zodra ze duurder worden dan wordt de friet ook duurder. Nu 1.50 euro per honderd kilo echter de friet is nog even duur. Er zijn mensen die altijd goud verdienen, hoe dan ook behalve als je mens en boer bent.

 • loes1

  Het is een kwestie van vraag en aanbod, als het aanbod groter is dan de vraag zakt de prijs!!! wat de oorzaak ook is maakt niet uit. Velen waren er van overtuigd dat er markt was voor meer, en hebben fors uitgebreid of hebben nog plannen voor uitbreiding. Je bent ondernemer en zelf verantwoordelijk, niemand dwingt je om mee te doen aan de afval race. Als je met handen en voeten gebonden bent door je financiering kun je niet terug slaan en dat geeft een onmachtig gevoel dat snap ik, maar dat doe je zelf! Wat een vreselijk gezeur nu opeens, Poetin lacht zich het apezuur, en heeft ons precies waar hij ons hebben wil.

 • Khalid en zijn maten

  Als melkveehouder zet je zelf een handtekening voor de financiering bij de bank,en dan moet je als melkveehouder weer beter je best doen. Dus misschien eerst wat verder vooruit kijken en risico's afwegen voordat je jezelf met zwaardere lasten opzadelt.

 • joannes

  De Euro is van 1,40 in April naar 1,32 gedaald ten opzichte van de Dollar! Dat maakt verschil! Dankzij Poetin! Het kan nog meevallen! De Kaas en Melkpoeders worden Mondiaal goedkoper voor de klanten zonder dat ons wat kost. Daarbij die financiering is óók in die dalende Euro!

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.