Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

Frans kaasbedrijf vreest gevolgen Russisch embargo

Viroflay – He Franse kaas- en zuivelbedrijf Bongrain heeft weliswaar een uitstekend eerste halfjaar achter de rug, maar waarschuwt dat de resultaten de rest van 2014 onder druk staan door het Russische handelsembargo. Bovendien blijft Bongrain last houden van de hoge melkprijzen en de economische tegenwind in Europa.

Bongrain, dat onder meer de merken Caprice des Deux, Coeur de Lion, Rambol en Tartare op de markt brengt, zag de omzet in de eerste zes maanden van dit jaar met bijna 14 procent toenemen naar ruim €2,2 miljard. Daarvan is 8 procent te danken aan organische groei terwijl de rest onder meer voortkomt uit de recente overname van Terra Lacta. De operationele winst kwam met €56,9 miljoen slechts 2,5 procent hoger uit. Die winst staat volgens Bongrain dan ook onder druk door de hoge melkprijs die niet volledig doorberekend kan worden in de verkoopprijzen. Het bedrijf benadrukt wel dat de kaasdivisie 'een goede weerstand' toont tegenover de verschillende negatieve tendensen.

In het tweede halfjaar blijft de marge onder druk staan terwijl daar bovendien de Russische maatregel bij is gekomen. ''De gevolgen van dat embargo die zich beginnen te manifesteren op Europees niveau kunnen het evenwicht in de zuiveleconomie ongunstig beïnvloeden door het zoeken naar vervangende markten. Een voortdurende innovatie, de kracht van onze merken, verbetering van de concurrentiekracht en competente medewerkers blijven de belangrijkste troeven van Bongrain om haar ontwikkeling voort te zetten.''

Laatste reacties

 • LUCTOR

  Er is wereldwijd een aantrekkende vraag naar zuivelprodukten is door de top van dit soort bedrijven in de media gebracht ook de grote melk verwerkers hier in NL volgend jaar ziet er ook weer rooskleurig uit voor de zuivel volgens een NL topman van een grote verwerker in NL.
  Begrijp daarom ook niet nu een kleine markt als Rusland even uit de roulatie is de emmer al over loopt.

 • pieter p

  Het probleem in Frankrijk is dat ze fabrieken gewoon niet willen betalen voor hun melk. Tijden liepen ze de fabrieken te schreeuwen dat ze de prijzen van Duitsland wilden uitbetalen. Maar het laatste 1 jaar wordt er in Duitsland goed uitbetaald, dus de fabrieken in Frankrijk zullen alle zeilen bijzetten om de prijs naar beneden te lullen. Wij moeten blij zijn in Frankrijk om de 36 cent te halen dit jaar.
  Groeten van een sodiaal producteur

 • farmerbn

  Elk argument wordt gebruikt om de boerenmelkprijs te drukken. Hard werken zit gewoon niet in de franse aard en het werk goed plannen al helemaal niet. Hierdoor hebben de franse fabrieken een hogere marge nodig dan de nederlandse dus je moet een lagere melkprijs accepteren. Gelukkig hebben de franse boeren een lagere kostprijs dan de nederlanders.

 • farmer135

  franse boeren willen ook nog een beetje genieten van het leven, en niet alleen maar werken, , dat lijkt me toch geen verkeerde instelling.

 • agratax2

  @Luctor. Door nu te piepen en de boycot de schuld te geven van je verwachte tijdelijke overschotje is er een grote kans dat er wat geld uit de 'boycot' pot op je bankrekening komt.

 • pieter p

  Het is ook wel goed leven hoor in Frankrijk

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.