Rundveehouderij

Nieuws 838 x bekeken

Fonterra en Beingmate in kindervoeding

Auckland – Het Nieuw-Zeelandse Fonterra en het Chinese Beingmate gaan samenwerken bij de verkoop van babyvoeding in China.

De bedoeling is dat Fonterra een aandeel van 20 procent in Beingmate verwerft. Vervolgens zetten beide ondernemingen een joint venture op om Fonterra's productielocatie in het Australische Darnum gezamenlijk over te nemen. Een distributieovereenkomst moet vervolgens de verkoop van babyvoeding in China onder Fonterra's merk Anmum mogelijk maken.

De deal vertoont veel gelijkenis met de deal die FrieslandCampina hoopt te maken met het Chinese Huishan Dairy. Ook deze zuivelondernemingen werken aan een joint-venture voor de verkoop van kindervoeding in china. De overheid in China wil de Chinese zuivelsector in sneltreinvaart naar een hoger plan tillen. De focus ligt op kwaliteit en veiligheid, maar ook de melkproductie in China moet omhoog. Genoemde joint-ventures bieden Westerse zuivelondernemingen kansen om ook op de langere termijn babyvoeding en andere zuivel in China te blijven verkopen.

Fonterra maakt tegelijk met het nieuws rond Beingmate ook bekend ruim 350 miljoen euro te investeren in verdere uitbreiding van haar productiecapaciteit. Er komt een nieuwe poedertoren op het noordereiland en ook de melkverwerkingscapacteit op het zuidereiland wordt opgeschaald. In Lichfield verrijst een poedertoren met een capaciteit van 4,4 miljoen liter melk (goed voor 700 ton vol melkpoeder per dag) per dag. Dit is vergelijkbaar met de tot nu toe grootste poedertoren op Fonterra's vestiging in Darfield.

In Edendale komt een nieuwe productielijn voor de productie van melkproteïneconcentraat. Door toepassing van een nieuw filtratieproces, omgekeerde osmose, wordt de verwerkingscapaciteit van een bestaande droogtoren verhoogd met 300.000 liter per dag, en met behulp van een derde nieuwe productielijn moet dagelijkse 550.000 liter melk worden verwerkt  in room.

Sinds 2011 heeft Fonterra ruim een miljard euro geïnvesteerd in uitbreiding van haar capaciteit. Niet alleen in Nederland maar ook in bijvoorbeeld Heerenveen. Fonterra-topman Theo Spierings geeft aan dat hij van plan is ook wei-ingrediënten vanuit deze locatie naar China te exporteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.