Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Fins Valio ontslaat 1.300 man

Helsinki - Het Finse zuivelconcern Valio moet als gevolg van het Russische voedselimportembargo 1.300 werknemers ontslaan, 800 in vier fabrieken in Finland en 500 in Rusland.

Valio rekent zich tot de zwaarst getroffen bedrijven in Finland. Van de 2 miljard euro concernomzet wordt ongeveer 242 miljoen euro in Rusland gehaald. Dat is 85 procent van de totale Finse export van de waren die onder het Russische embargo vallen. In het geval van Valio gaat het zowel om boter en kaas als dagverse zuivelproducten. De vier fabrieken waar de arbeidsplaatsen op de tocht zijn komen te staan, worden in afwachting van de opheffing van de importstop stilgelegd. In Rusland produceert Valio ook kaas en daarmee kan het bedrijf doorgaan. Het concern telt 4.600 medewerkers, inclusief de voorlopig te schrappen arbeidsplaatsen. Dat betekent derhalve dat ruim 28 procent van het personeel op straat komt te staan. Valio is eigendom van de melkleveranciers.

Laatste reacties

 • agratax2

  Rijst bij mij de vraag; 'Waar blijft de melk, die de boeren aanleveren?' Dat de zuivel niet naar Rusland gaat begrijp ik, maar dat dan in eens ook de mensen die de melkverwerking doen overbodig worden is me niet duidelijk.
  Als er 30 % van de mensen alleen maar werkten aan de export van zuivel naar Rusland terwijl ca. 12 % van de totale bedrijfsomzet uit Rusland komt.

 • alco1

  @agratax. Ik denk dat de banen al op de tocht stonden en nu er misschien Europese schadeloosstelling zit aan te komen, de knoop is doorgehakt.

 • agratax2

  @alco1. Wat jij suggerreert zou wel eens voor veel meer bedrijven kunnen gelden. De technisch failliete tuinders, hebben via Brussel misschien nog een kansje om zich op te richten of om een veilige uitweg te krijgen.

 • Koen Franken

  @agrotax , geld dit ook niet voor de melkveehouderij , en de kalvermesterij , als de steun vanuit Brussel dan behoren deze sectoren ook bij de afvallers .

Of registreer je om te kunnen reageren.