Rundveehouderij

Nieuws 1768 x bekeken 2 reacties

Eerste aardappelpersvezel €31 per ton

Hoogeveen - De eerste vrachten aardappelpersvezel worden binnenkort geleverd. De prijs van het product is €31 per ton.

De prijs startte vorig jaar op €34 per ton en eindigde op €37 per ton. De nieuwe adviesprijs is daarmee €6 per ton lager dan de laatste prijs van het vorige seizoen.

Het zetmeelrijke product past mooi bij de graskuilen die dit jaar gewonnen zijn en voldoende eiwit bevatten. Jan Immink, nutritionist bij Van Triest Voeders in Hoogeveen, geeft aan dat het ook een product is waarvan de energie geleidelijk vrijkomt in de pens en vooral zetmeel op darmniveau beschikbaar komt voor de melkgevende koe. Daarbij kunnen veel veehouders wel wat extra zetmeel gebruiken omdat het maisareaal op de bedrijven onder invloed van derogatie gekrompen is. Met ingang van dit jaar mogen veehouders om deel te nemen aan derogatie nog maar maximaal 20 procent areaal mais hebben. Vorig jaar was dat nog 30 procent.

Er is voldoende persvezel beschikbaar voor de versvoerders. Voor wie de maiskuil ermee wil afdekken, is het nog even de vraag of in de hectische inkuilperiode voldoende beschikbaar is. Immink adviseert om mais in te kuilen en op een later tijdstip alsnog een laag aardappelpersvezel op te brengen. Dat geeft goede verdichting en het zware product draagt bij aan de vermindering van de kans op broei.

Laatste reacties

  • Gebr.hendrikx

    Duurder en lagere voederwaarde dan vrije aardappelen!

  • famtillemans1

    haha voor die prijs koopt het niemand die kannen tellen

Of registreer je om te kunnen reageren.