Rundveehouderij

Nieuws

Duitse zuivel verkoopt meer poeders

Berlijn - De Duitse zuivelindustrie heeft in het eerste halfjaar van 2014 minder kaas, maar meer mageremelkpoeder en condens geëxporteerd.

Dit meldde de Duitse Export-Union für Milchprodukte op haar jaarvergadering.

In de eerste helft van dit jaar verkocht de Duitse zuivelindustrie 13 procent minder kaas naar Rusland dan in dezelfde periode vorig jaar. Deze afname is een gevolg van de al langer aanhoudende problemen die de Duitse zuivel heeft met de Russische controlediensten en staat los van de importstop die Rusland begin deze maand afkondigde. Het grootste deel van de Duitse kaasmakers is vorig jaar al aangemerkt als niet Rusland-waardig. Gevolg was dat de Duitse kaasindustrie meer product op de Europese binnenmarkt moest verkopen. In Zweden lukte dat heel behoorlijk.

Met de productie en export van mageremelkpoeder ging het juist wel heel erg goed. In de eerste helft van dit jaar kon 178.000 ton over de grens worden verkocht, ofwel 20 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De grootste klant was China, dat 40 procent meer mageremelkpoeder kocht. Andere grote klanten waren: Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Vietnam.

Een andere product dat het heel er goed deed op de exportmarkt, is gecondenseerde melk. Het dik-vloeibare en gesuikerd product is met name populair in tropische landen. Van deze condensmelk kon 63 procent meer worden verkocht naar landen buiten de EU en 51 procent meer dan bestemmingen binnen de EU. Gecondenseerde melk wordt in Nederland alleen gemaakt door FrieslandCampina in Leeuwarden en door Hochwald in Bolsward.

Of registreer je om te kunnen reageren.