RundveeNieuws

Boer liet touw in nek koeien groeien

Ermelo – Een boer in het buitengebied van Ermelo op de Veluwe heeft zijn vee zodanig verwaarloosd, dat bij een aantal koeien het touw waarmee ze vastgebonden waren in de nek was vastgegroeid.

Sommige dieren hadden daardoor vreselijke wonden, aldus de politie woensdag.

De politie kreeg vrijdag een tip over een dood lam in een wei. Een agent van de dierenpolitie trof bij de veehouder ,,schokkende zaken” aan en schakelde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA in. Deze week volgde een nieuwe controle. Niet alleen werden dieren met een ingegroeid touw gevonden, maar ook koeien die met zo’n kort touw waren vastgebonden dat ze niet gewoon konden staan. Andere dieren hadden zulke doorgegroeide hoeven dat ze niet meer konden staan of lopen. Alle koeien stonden in een dikke laag natte mest.

Op het erf van de boer lag nog een dood schaap in een enorme berg mest. De gemeente Ermelo heeft de veehouder opgedragen zijn erf schoon te maken. Hij krijgt een proces-verbaal voor verwaarlozing van zijn vee. De koeien zijn verzorgd door een dierenarts en in een wei gezet. De NVWA gaat opnieuw controleren.

Beheer
WP Admin