Rundveehouderij

Nieuws 8643 x bekeken 19 reacties

Boer liet touw in nek koeien groeien

Ermelo - Een boer in het buitengebied van Ermelo op de Veluwe heeft zijn vee zodanig verwaarloosd, dat bij een aantal koeien het touw waarmee ze vastgebonden waren in de nek was vastgegroeid.

Sommige dieren hadden daardoor vreselijke wonden, aldus de politie woensdag.

De politie kreeg vrijdag een tip over een dood lam in een wei. Een agent van de dierenpolitie trof bij de veehouder ,,schokkende zaken'' aan en schakelde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA in. Deze week volgde een nieuwe controle. Niet alleen werden dieren met een ingegroeid touw gevonden, maar ook koeien die met zo'n kort touw waren vastgebonden dat ze niet gewoon konden staan. Andere dieren hadden zulke doorgegroeide hoeven dat ze niet meer konden staan of lopen. Alle koeien stonden in een dikke laag natte mest.

Op het erf van de boer lag nog een dood schaap in een enorme berg mest. De gemeente Ermelo heeft de veehouder opgedragen zijn erf schoon te maken. Hij krijgt een proces-verbaal voor verwaarlozing van zijn vee. De koeien zijn verzorgd door een dierenarts en in een wei gezet. De NVWA gaat opnieuw controleren.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Er zijn ook mensen die een houten klosje in hun oorlel hebben.

 • Elevage

  ja farmerbn ,maar die kiezen daar duidelijk zelf voor!

 • g.g

  direct mee afwerken.....komt niet meer goed.

 • koestal

  zeker weer een boer met psychische problemen of ouderdom

 • jogeeldi

  Wil de VWA ook uit zoeken hoe het zo ver heeft kunnen komen
  Bij dit soort incidenten is altijd een achtergrond niet goed te praten maar zoek de oorzaak !!!!!!

 • Kasteelrund

  Inderdaad Jogeeldi, dierenverwaarlozing heeft ALTIJD een sociale achtergrond. We moeten het voorkomen en ook ingrijpen, niet alleen voor de dieren, maar ook voor ons imago. Maar (ver)oordeel niet! Wie weet misschien kom je zelf ooit ook in zo'n sociale situatie. Dat valt nooit te voorspellen!
  Overigens, wie van de ouderen boeren onder ons heeft nooit meegemaakt dat een touw of ketting in groeide toen destijds de koeien nog vast stonden. Het verschil is, dat wij onmiddellijk ingrepen zodra we een smetterig plekje bij het touw of ketting zagen! De jonge boeren die nooit met een Hollandse of Friesche stal hebben geboerd kunnen zich waarschijnlijk niet voorstellen, dat dit zomaar gebeurt als het touw of ketting altijd op één plaats aan de nek blijft zitten en je even niet alert bent.

 • trijnie

  Het is triest. Hoe kan zoiets zolang doorgaan?
  Zijn er dan geen buren die zien hoe erg het is? Hoe het ook is: dit valt niet goed te praten.
  Het was beter geweest dat de dieren ergens anders ondergebracht waren.

 • Piet, Midden-Europa

  Gelukkig zijn de dieren nu in de wei !!!... Uiteraard is hier een gezondheids probleem bij de veehouder. Een proces-verbaal heeft geen zin ! De boer moet uit z'n depressie gehaald worden !!!... Over-duidelijk is dat de Boer geen plezier meer in z'n werk heeft, 'k ben nu zeer benieuwd hoe de Dieren Bescherming daar mee omgaat. Verstandig praten is veel beter dan een straf geven, denk ik ? (?) ?

 • Case1056

  Eindelijk verstandige reacties van mijn voorgaande schrijvers. Inderdaad is dit niet goed te praten, maar het is ons vroeger met een touw ook wel eens gebeurt (lichtjes), maar voor wat de rest betreft is het voor mij zeker dat er een isolement is (anders was het wel door de buren gesignaleerd) en een sociaal trauma voor de boer. Deze man moet sociale hulp hebben, dan komt die stagiere ook wel voor assistentie. Er zijn vast wel genoeg mensen uit de buurt die willen helpen, als je het maar weet. En als hij al niet meer zit zitten, dan natuurlijk afscheid nemen van de dierverzorging. Helaas kan zo'n enkeling het voor de veesector het bij de Partij van de dieren bescherming behoorlijk verzieken voor het imago van dierenliefde en verzorging wat er bij de echte zeer zeker is.
  succes buurtgenoten.

 • koster

  gister nog een halsband bij een kalf afgehaald met een flinke smetplek eronder. En we zagen niet aan dat beest, terwijl ze goed in het zicht liep, het was omdat ze toevallig in handen was. Ik heb het met geiten met halstouwtjes ook meerdere malen meegemaakt.
  Maar het klinkt bij deze man echt als verwaarlozing.
  Ik hoop dat er goede begeleiding bij deze man komt, zodat het niet weer uit de klauwen kan lopen. Persoonlijk vind ik dat als hij het op redelijke termijn niet zelfstandig kan bolwerken dit soort mensen toch hun vee afgenomen moet worden voor minstens enkele jaren.
  Je zou maar als koe bij die boer wonen.

 • Burnetti

  Goeie reactie Koster
  Begrip voor het onderliggende probleem maar ook de dieren beschermen.

  De man en de dieren verdienen beide het beste.

 • boerke brabant

  Hoor en lees veel verzachtende woorden . Niet geheel op zijn plaats. Is sprake van verwaarlozing. Dan ben je fout bezig. Psychische problemen of niet. Geen dieren meer mogen houden !

 • LUCTOR

  @trijnie #7 Dit is het verschijnsel van individualisme, is geen reden om de beesten te verwaarlozen maar zou er meer sociale cohesie zijn en allemaal wat minder materialistisch ingesteld konden dit soort excessen op een eenvoudige manier terug gedrongen worden.
  Wat mij nog het meest verbaast aan dit bericht is dat deze boer in de bible belt woont laten ze daar elkaar ook al links liggen?

 • Burnetti

  @luctor je zou eens moeten weten hoeveel vervuilde woning daar zijn.
  De maatschappelijke zorg is er in iedergeval nog georganiseerd.
  In nogal wat gemeenschappen ben je totaal op jezelf aangewezen.

 • LUCTOR

  @Burnetti Ik geloof er niks van dat de maatschappelijke zorg daar nog georganiseerd is dit soort mensen krijgen toch ook te maken met een veehandelaar of dierenarts, dan is het toch vanzelf sprekend dat je deze mensen er van bewust maakt dat het niet normaal is dat de koeien niet in de benen kunnen komen omdat de klauwen vergroeit zijn maar meestal vormen dit soort mensen cynische humor op buur visite,s zoals ze daar nog voor komen en wordt er hartelijk om gelachen maar de gemeenschap steekt geen poot uit ik vind persoonlijk dit net zo erg dan wanneer er in de stad iemand gevonden wordt die al een half jaar dood in de woning ligt en de naaste bewoners niks gemerkt hebben. Vroeger was het niet wat maar is het nu wel wat?

 • trijnie

  Bij ons in de buurt was ook zoiets aan de knikker. Als je wat verder weg woont, zie je pas verwaarlozing als de dieren buiten lopen, maar de naaste buurman zag meer en die heeft er een melding van gemaakt.
  Niet gemakkelijk om dit te doen maar wel de juiste keuze.
  Ook een dier heeft goede zorg nodig.
  Dit is gelukkig weer allemaal goed gekomen.

 • Elevage

  misschien kunnen de buren, in welke vorm en waar dan ook weer eens wat vaker bij elkaar 'live' op de koffie in plaats van allemaal maar achter de ipad/laptop/etc
  Er is geen sociale controle meer, geen betrokkenheid!

 • Case1056

  Ja loop wat vaker naar je buurman over het betonpad, in plaats van over de IPAD.

 • trijnie

  De boeren zijn tegenwoordig te druk en de boerinnen werken, net als heel veel vrouwen in de stad, buitenshuis.
  We moeten het tegenwoordig met een barbecue en een winter bij elkaar kom avond doen.
  't Was voor 40 jaar terug wel gezelliger.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.