Rundveehouderij

Nieuws 15 reacties

Zuivelproductie stijgt, prijzen omlaag

Parijs - De jaarlijkse wereldwijde zuivelproductie stijgt tot 2023 met circa 180 miljoen ton ten opzichte van de periode 2011-2013. Het grootste deel van de extra productie, zo'n 78 procent, zal plaatsvinden in ontwikkelingslanden. Prijzen gaan wat omlaag. Dat schrijven Wereldvoedselorganisatie FAO en Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een gezamenlijk rapport.

Volgens de rapporteurs zal de productie in de periode tot 2023 met gemiddeld 1,9 procent per jaar toenemen. Daarmee ligt de groei wat lager dan de 2,2 procent in de afgelopen 10 jaar. De vertraging hangt samen met een tekort aan water en geschikt landbouwareaal in ontwikkelingslanden en een trage opkomst van moderne veehouderijsystemen. De consumptie groeit in ontwikkelingslanden het snelst.
Voor de melkprijs verwachten de rapporteurs in eerste instantie een prijscorrectie omlaag, maar voor de middellange termijn weer een stijging. Uiteindelijk zullen prijzen tot 2023 gemiddeld wat lager liggen dan in de vorige periode maar nog wel duidelijk hoger dan in de jaren voor 2007, toen de melkprijs omhoog schoot. Hoe verhandelbaarder het product, des te beter de prijsvooruitzichten.
Voor wei, kaas en mageremelkpoeder verwachten de analisten een sterke toename van de handel. De handel neemt minder snel toe voor andere categorieën en zal klein zijn voor boter. De VS, EU, Nieuw-Zeeland, Australië en Argentinië zijn volgens het rapport het best gepositioneerd om aan de extra vraag te voldoen. De FAO en OESO verwachten dat de Chinese zelfvoorzieningsgraad niet blijft dalen, zoals de afgelopen jaren wel het geval was.

Laatste reacties

 • De Waard

  Zuivelprijzen gaan omlaag, winkelprijzen stijgen alleen maar.
  Zo was het, zo is het, en zo zal het altijd blijven.
  Kosten stijgen ook alleen maar, dus straks slechts boeren met minimaal 200 koeien. De rest gaat het niet meer redden............

 • info36

  Uitbreiden kost niets dan? Juist die grootschalige uitbreidingen zorgen voor een blijvende lage prijs en de bijbehorende armoede.

 • koestal

  wie kan het volhouden met al die grote investeringen ? boeren zijn vaak elkaars concurrent !

 • bankivahoen

  De Waard@, als het net zo gaat als met de zeugen dan ben je over 5-10 jaar met 200 koeien een kleintje. Daar schijnt men je onder de 1000 zeugen al een kleintje te noemen.

 • agratax2

  De Waard waar baseer jij je conclusie op dat bedrijven kleiner dan 200 koeien niet voor de lagere prijs kunnen produceren? Waarom zouden bedrijven met meer dan 200 koeien wel overleven? is hun kostprijs per liter lager dan voor niet zwaar gefinancierde bedrijven met minder koeien?

 • wmeulemanjr1

  Uitbreiden kan als het maar rendeert, is dat een aantal jaren niet het geval dan peiger je jezelf mooi af voor noppes, maar niet geschoten is altijd mis. Maar wanneer vind je de juiste balans? En iedere melkveehouder heeft een ander financieel startpunt.

 • koestal

  opbrengsten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst !

 • landboer

  Das jammer!!

 • De Waard

  @agratax1, Omdat zeer veel 200+ boeren het niet echt met boeren verdient hebben, maar met dik vet geld van buitenaf, sommigen zijn 2 of 3 x uitgekocht. Uitzonderingen daargelaten.
  Plus het deel dat geen grond meer in eigendom heeft, en dus wel geld verdient, maar uiteindelijk straatarm is.

 • koestal

  Nederland is al aan het voorsorteren op het quotumloze tijdperk,grotere stallen en nieuwe zuivelfabrieken er bij,de rem is er bijna af

 • Jan van het Zand

  Niet de sterkste wint, maar de slimste.

 • info48

  De klimaat extremen zijn natuurlijk niet te voorspellen,alleen weten we dat die vaker en intenser voorkomen, dat is m.i. veel bepalender voor de productie en prijs dan de uitbreiding van productie capaciteit.
  Het afgeven op de nieuwbouw van, wereldwijd, een paar 'grote 'stallen in NL is m.i. navelstaren!

 • alco1

  Och info. Sommige boeren zijn nog nooit buiten hun dorp geweest en hebben er geen flauw benul van hoe groot die wereld is en hoe klein onze 'postzegel'.

 • Fermer

  Komen droogtes of wateroverlast wereldwijd momenteel vaker voor? Slechts de aandacht erop vanwege Al Gore z'n waanverhaal doet ons geloven van wel. De laatste jaren was er overal ter wereld wel eens wat met de voedselproductie vanwege weersinvloeden. De wereldproductie en wereldmarktprijzen veranderden daardoor weinig en bleven ver onder onze kostprijs. De wereld is groot, de voedselproductie wereldwijd is groot, de wereldvoedselvraag is groot, maar de wereldwijde bestedingscapaciteit (het inkomen) der mensen is voor onze kostprijs te laag. We geven niet af op de nieuwbouw van grote stallen, de vraag is slechts hoe verstandig het is om te bouwen in een land wat qua kostprijs niet kan concureren of leveren op de wereldmarkt.

 • alco1

  @emmerei. Laten we nog eens duidelijk zijn van onze gedachte.
  De melkprijs zal niet veel veranderen als op een postzegel als Nederland meer wordt gemolken. De kostprijs zal duurder worden en dat is aan iedereen vrij hoever hierin te gaan. Als melkprijs goed is zal er nog meer gemolken worden, dus kostprijs ook hoger. Wat is nu beter dat die extra verdienste verdwijnt in de stopper zijn bejaarden woning of dat onze bouwboer hiervan profiteert?
  Let wel dat we als zuivel wereldwijd een goede naam hebben.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.