RundveeNieuws

Zuivelproductie stijgt, prijzen omlaag

Parijs – De jaarlijkse wereldwijde zuivelproductie stijgt tot 2023 met circa 180 miljoen ton ten opzichte van de periode 2011-2013. Het grootste deel van de extra productie, zo’n 78 procent, zal plaatsvinden in ontwikkelingslanden. Prijzen gaan wat omlaag. Dat schrijven Wereldvoedselorganisatie FAO en Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een gezamenlijk rapport.

Volgens de rapporteurs zal de productie in de periode tot 2023 met gemiddeld 1,9 procent per jaar toenemen. Daarmee ligt de groei wat lager dan de 2,2 procent in de afgelopen 10 jaar. De vertraging hangt samen met een tekort aan water en geschikt landbouwareaal in ontwikkelingslanden en een trage opkomst van moderne veehouderijsystemen. De consumptie groeit in ontwikkelingslanden het snelst.

Voor de melkprijs verwachten de rapporteurs in eerste instantie een prijscorrectie omlaag, maar voor de middellange termijn weer een stijging. Uiteindelijk zullen prijzen tot 2023 gemiddeld wat lager liggen dan in de vorige periode maar nog wel duidelijk hoger dan in de jaren voor 2007, toen de melkprijs omhoog schoot. Hoe verhandelbaarder het product, des te beter de prijsvooruitzichten.

Voor wei, kaas en mageremelkpoeder verwachten de analisten een sterke toename van de handel. De handel neemt minder snel toe voor andere categorieën en zal klein zijn voor boter. De VS, EU, Nieuw-Zeeland, Australië en Argentinië zijn volgens het rapport het best gepositioneerd om aan de extra vraag te voldoen. De FAO en OESO verwachten dat de Chinese zelfvoorzieningsgraad niet blijft dalen, zoals de afgelopen jaren wel het geval was.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin