Rundveehouderij

Nieuws 1444 x bekeken

Weersomstandigheden spelen Klebsiella in de kaart

Deventer – Het warme, broeierige weer van de afgelopen weken zorgt voor meer uitbraken van Klebsiella-mastitis. Dit blijkt uit een toename van het aantal meldingen bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

De Klebsiella-bacterie gedijt goed bij temperaturen boven de 20 graden Celsius en een hoge luchtvochtigheid. Omstandigheden waarbij de weerstand van veel koeien juist daalt. Het probleem met Klebsiella is dat de bacterie een hevige mastitis veroorzaakt die niet of nauwelijks te behandelen is. "Afvoeren van een chronisch besmette koe is eigenlijk het enige devies. Vooral omdat een besmette koe drager wordt en ook zonder klinische verschijnselen de bacterie blijft verspreiden," legt Christian Scherpenzeel, dierenarts uiergezondheid van het UGA-team van de GD, uit. Wil een veehouder een besmette koe nog niet afvoeren dan is het voorkomen van overdracht van belang. Dit kan door de betreffende koe als laatste te melken, de ligboxen twee maal per dag te controleren en vochtige plekken en mest eruit te verwijderen en de roosters schoon te houden. Daarnaast adviseert GD het boxstrooisel zowel in de boxen als in de opslag te laten controleren. Van vochtig zaagsel is bekend dat het een bron van Klebsiella kan zijn, maar ook andere soorten boxbedekking kunnen verontreinigd worden door mest. Klebsiella is namelijk een mestbacterie die zich onder de juiste omstandigheden explosief vermeerderd. Zelfs een anorganische boxvulling als zand kan via de mest met deze bacterie vervuild raken.

Of registreer je om te kunnen reageren.