RundveeNieuws

Veel spreiding in uitkomsten Kringloopwijzer

Wageningen – Melkveebedrijven die gebruik maken van de Kringloopwijzer laten grote verschillen zien in resultaat als het gaat om het voordeel op gebied van stikstof en fosfaat. Dat blijkt uit de analyse van de eerste resultaten van het systeem.

Die werd gepresenteerd op de derde bijeenkomst van adviseurs en gebruikers van de Kringloopwijzer.

De resultaten hebben betrekking op de Kringloopwijzers berekend over 2013. Het overgrote deel van de bedrijven haalt wel een stikstofvoordeel uit BEX (bedrijfsspecifieke stikstof excretie), maar dat geldt niet voor het percentage bedrijven dat voordeel haalt uit BEP (bedrijfsspecifieke fosfaatnorm) voor fosfaat. Iets meer dan de helft haalt er namelijk geen voordeel uit. Bij elkaar opgeteld betekent het dat slechts een derde van de bedrijven op zowel stikstof als fosfaat voordeel uit BEX en BEP.

De adviseurs trekken daar de conclusie uit dat er nog veel te verbeteren en te leren is. Focus op verbetering van de benutting en efficiëntie van fosfaat kan veel bedrijven naar de goede kant van de streep trekken.

De Kringloopwijzers zijn aangeleverd door Agrifirm, Alfa Accountants, Arvalis, DLV Rundvee Advies, Koeien & Kansen, PPP-Agro Advies en FrieslandCampina. Het is de bedoeling dat de komende tijd nog meer Kringloopwijzers aan de database worden toegevoegd. Na de zomer zullen de resultaten van ongeveer duizend bedrijven binnen zijn en vervolgens uitgebreid geanalyseerd worden. Deze analyse moet informatie opleveren die bijdraagt aan het realiseren van een effectieve goede kringloop op bedrijfsniveau en een goed werkbaar systeem.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin