Rundveehouderij

Nieuws 10 reacties

Veel spreiding in uitkomsten Kringloopwijzer

Wageningen - Melkveebedrijven die gebruik maken van de Kringloopwijzer laten grote verschillen zien in resultaat als het gaat om het voordeel op gebied van stikstof en fosfaat. Dat blijkt uit de analyse van de eerste resultaten van het systeem.

Die werd gepresenteerd op de derde bijeenkomst van adviseurs en gebruikers van de Kringloopwijzer.

De resultaten hebben betrekking op de Kringloopwijzers berekend over 2013. Het overgrote deel van de bedrijven haalt wel een stikstofvoordeel uit BEX (bedrijfsspecifieke stikstof excretie), maar dat geldt niet voor het percentage bedrijven dat voordeel haalt uit BEP (bedrijfsspecifieke fosfaatnorm) voor fosfaat. Iets meer dan de helft haalt er namelijk geen voordeel uit. Bij elkaar opgeteld betekent het dat slechts een derde van de bedrijven op zowel stikstof als fosfaat voordeel uit BEX en BEP.

De adviseurs trekken daar de conclusie uit dat er nog veel te verbeteren en te leren is. Focus op verbetering van de benutting en efficiëntie van fosfaat kan veel bedrijven naar de goede kant van de streep trekken.

De Kringloopwijzers zijn aangeleverd door Agrifirm, Alfa Accountants, Arvalis, DLV Rundvee Advies, Koeien & Kansen, PPP-Agro Advies en FrieslandCampina. Het is de bedoeling dat de komende tijd nog meer Kringloopwijzers aan de database worden toegevoegd. Na de zomer zullen de resultaten van ongeveer duizend bedrijven binnen zijn en vervolgens uitgebreid geanalyseerd worden. Deze analyse moet informatie opleveren die bijdraagt aan het realiseren van een effectieve goede kringloop op bedrijfsniveau en een goed werkbaar systeem.

Laatste reacties

 • HJ O R

  veel gelul over aannames en weinig (echte ) feiten..

 • alco1

  Over werkverschaffing gesproken.
  Alleen jaarlijkse grondbemonstering geeft de echte feiten!!!

 • koeboertje

  Grote verschillen in uitkomsten tussen bedrijven toont aan dat er nog veel winst te halen is voor veel een groot aantal ondernemers

 • alco1

  Het kan ook aantonen dat het gewoon niet te berekenen is.
  Mineralen in voer, melk, vlees, grond en mest kun je niet zomaar bij elkaar optellen en aftrekken. Ze zullen niet zomaar kunnen verdwijnen, maar door samenklontering, persing, uiteentrekking, e.d. zeer verschillende weeg resultaten te zien geven.

 • H Zonderland

  Juist Alco. We wegen hier nu op veel melkveebedrijven de ruwvoeropbrengsten en die getallen komen lang niet overeen met de berekende cijfers.

 • koeboertje

  Vreemd dat de kringloopstudieclubs dan toch bij bosjes opgericht worden?

 • alco1

  @koeboertje. Kringloop denken is een misschien een verbetering in de huidige situatie en ook ik doe hieraan mee. Maar het is een weg te gaan in een oude rammelende auto, die je anders lopend moet afleggen. Veel beter zou zijn die rammelende auto een goede opknap beurt te geven.

 • H Zonderland

  @ koeboertje, die kringloopstudieclubs hebben vaak als interessantste resultaat dat de input op het bedrijf daalt en dat kan financieel erg interessant zijn. Punt is wat dergelijke ingrepen op langere termijn voor effect hebben. Hier geld uitsluitend rendement per proces en hiermee hou je jezelf door rekenkundige vertroebeling niet voor de gek.

 • koeboertje

  H Zonderland wat er bij mij financieel onder de streep overblijft is staat voorop ! !
  De kringloopwijzer is een hulpmiddel om de efficiëntie op je bedrijf te monitoren , en er zit natuurlijk ook ruis in de cijfers , maar het is nog niet uitontwikkeld , en je kan het programma zelf van internet halen en invullen .
  En uit boekhoudvergelijkingen van mijn accountant maak ik ook op dat er hele grote verschillen in input per bedrijf zijn .maar dat is al jaren zo.

 • alco1

  @Koeboertje. Je kunt kringloopwijzer ook vergelijken met rijen bemesting in mais. Het eerste jaar kun je met minder toe, omdat je het dichtbij de plant brengt. Het volgende jaar is de totale voorraad wat in de grond zit echter minder, waardoor meer in de rij bemest moet worden en steeds gaat dus de voorraad verminderen. Dit is dus het gevolg als de eerste jaren succesvol lijken.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.