Rundveehouderij

Nieuws 22 reacties

Veefokker veroordeeld tot halfjaar cel en boete

Den Haag – De rechtbank van Den Haag heeft veefokker Arjan Pons veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf onvoorwaardelijk en verplichte publicatie van dit vonnis in vakblad Boerderij Vandaag.

Daarnaast legde de rechter de bedrijven Ponsstar Genetics, Ponsstar Holding en Top Cow ieder een boete op van 10.000 euro. Pons gaat in hoger beroep. 
Pons wordt veroordeeld voor het overtreden van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren en medeplegen van witwassen. De rechter acht bewezen verklaard dat de veehouder in de periode van 2010 tot en met maart 2012 op grote schaal en op commerciële basis heeft gehandeld in rundersperma, terwijl dit niet is gewonnen op een erkend runderspermawinstation. Vervolgens werd het sperma verhandeld, waarbij op de rietjes onvoldoende gegevens stonden. In eerste instantie stonden er geen gegevens op de rietjes, later stonden er wel stiergegevens op de rietjes, maar ontbraken gegevens over het KI-station waar het sperma werd gevangen.

Pons bekende tijdens de rechtszaak dat hij sperma heeft gewonnen en dit heeft verhandeld zonder dat zijn bedrijf een erkend spermawinstation is. Hij verweerde zich door erop te wijzen dat zijn bedrijf wel voldoet aan de IKB-regels en dat de stieren daar ook onder vallen. "We controleren de dieren op diergezondheid en voldoen daarmee aan de regels", vindt Pons. Hij vindt dat hij de diergezondheid niet in gevaar brengt met zijn werkwijze. De Officier van Justitie oordeelde dat het bedrijf van Pons niet alleen geen erkenning heeft als spermawinstation, maar ook niet aan de voorwaarden voor een dergelijk station voldoet. Zo bleek tijdens de inval in het bedrijf dat de werkplek onhygiënisch was en dat het verwerken van het sperma onzorgvuldig gebeurde.

De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie. De rechter zag geen reden voor strafvermindering. "De verdachte blijft vasthouden aan zijn eigen waarheid en lijkt ervan overtuigd dat zijn werkwijze geen enkel risico met zich brengt", aldus de rechter. 
Pons heeft direct hoger beroep aangetekend. "Ik schrik niet van de uitspraak van de rechter. Je weet dat het een politiek getinte zaak is en dat er dan hoge straffen zijn."

Bij het hoger beroep wil Pons dat er getuigen worden gehoord van het stamboek en het Centrum Genetische Bronnen, die op dezelfde wijze als Pons handelden. Pons benadrukt dat hij hij nu geen sperma meer vangt op zijn bedrijf. "We importeren sperma vanuit het buitenland dat allemaal gecertificeerd is", aldus Pons.

Laatste reacties

 • joannes

  En het CRV wrijft genoegzaam in haar handen: Een concurrent op ¨legale¨ wijze uit de weg gewerkt. Het elite clubje van eigenzinnige fokkers gebroken! De particuliere innovatie initiatieven gebroken! Leve het Monopolie en ...... de Monopolie macht! Ik zou wel willen weten wat ze op de feesttaart hebben laten zetten om met enkele woorden hun vlijt uit te drukken. En voor de Rechtelijke macht: lees eens een boekje of wat over hoe Monepolies gebruikt en misbruikt kunnen worden. Hoe kan een particuliere fokker met eigen stieren nog zijn ideeën testen wanneer hij met de Stier rond moet rijden of een duur KI station moet onderhouden. Fokken wordt zo dus een aktiviteit die alléén nog maar door die paar Monopolisten wordt uitgevoerd en daarmee beperkt tot een paar beslissers EU wijd, die bepalen wat wel en niet gewenst is op papier in de genen van het melkvee. Mensen die waarschijnlijk nooit in een melkstal gestaan hebben of een stal koeien voor jaren gevoerd heeft.

 • 344412

  Hij had gewoon bij KI de Toekomst of Samen zijn stieren moeten laten springen, was er niks gebeurt. Onvoorwaardelijke gevangenisstraf wel erg zwaar. Voorwaardelijk lijkt mij wel afdoende, dan doet hij het nooit meer.

 • Marcel v

  Je kunt in dit land beter iemand omleggen en zeggen dat je niet wist wat je deed. Dan kom je met minder weg..

 • cornelis 22

  Zojuist nog een repeternde drugshandelaar in het dorp gezien hij had wel 6 uur vastgezeten . Die rechter is volkomen geknarst . CRV schop ik per nu van mijn erf af .

 • 344412

  Waar lezen jullie trouwens CRV?

 • williewortel

  Ik snap niet waarom Crv hieraan schuldig is. alle ki-clubs /spermaverdelers die actief zijn in Nederland slagen er wel in om aan de regels te voldoen en alle mogelijke sanitaire risico's uit te sluiten.
  een malloot die zich nergens iets van aantrekt en tegen alle eisen schopt kan niet genoeg gestraft worden, het is trouwens niet de eerste keer dat hij met dubieuze zaken bezig is. Voor het imago van de gehele Nederlandse veeverbetering en alle fokkers die het wel nauw nemen met de regels kan deze man niet streng genoeg gestraft worden of worden de mensen die het voor hem opnemen pas wakker als er een of andere dierziekte uitbreekt door zijn toedoen.

 • joannes

  @ williewortel, das mooi eea met een Dierziekte in verband te brengen, Waar staat dat hij voor Dierziektes verspreiden is veroordeeld? Een bedrijf wat aan de eisen http://ikbei.nl/overikbei/wettelijke-regels-en-ikb/ voldoet. Behalve wat eigenwijzigheid, geen etiketten op de rietjes, en mogelijk geen goede commerciële administratie in de zin van een sluitende financiële boekhouding gaat deze man dus als voorbeeld 6 maanden de bak in. Voor een vergrijp wat vergelijkbaar is met: Je stier opladen, naar je buurman rijden, de stier laten springen, en weer naar huis rijden. Als een vriendendienst zonder afrekening of administratie. Sinds wanneer zijn de hobby bedrijven met geiten, varkens, konijnen en pluimvee criminelen die je voor 6 maanden onvoorwaardelijk kan opsluiten voor niet meer of minder dan dieren sex. Laten we het maar niet over die Nuchteren kalveren importeurs hebben want die nemen veel meer risco met kalveren die buiten de natie met alleen een registratie worden geïmporteerd. Ken je de Vader, Moeder, het bedrijf van Geboorte voldoende voor vertrouwen op het moment van invoer? Ik bedoel om dierziekten te voorkomen in die gevallen ?

 • cocoma

  Hallo,

  'We controleren de dieren op diergezondheid en voldoen daarmee aan de regels', vindt Pons.' Als pons de stieren waarvan hij sperma heeft verkocht inderdaad op alle van belang zijnde ziekten heeft laten controleren door de GD en de uitslagen van de testen waren gunstig, welk risico is er dan qua gezondheid voor de veestapels van derden?

  Dan blijft over dat hij tegen de regelgeving in als niet erkend EU spermawinstation toch sperma heeft gewonnen en verhandeld, om hem daar nu een halfjaar voor vast te zetten plus zijn bedrijven nog beboeten dat komt mij qua strafmaat heel zwaar over.


 • Mozes

  @joannes, het gaat niet om het risico dat een ziekte wordt binnengehaald maar wordt verspreidt. Er is geen grotere verspreiding van dierziektes denkbaar dan via sperma.

 • NoordHollander

  ik heb al eerder gezegd pons had beter zn samenwerking met engelen cq samen kunnen continueren en nog een paar beste stieren fokken;hij fantaseerde er op los en geloofde die fabels wellicht zelf.De hoogte van de straf daar kun je uren over uitwijden doe t niet te lang anders is t al voorbij immers...

 • jaap69

  op youtube staat een uitgebreid filmpje over arjan pons, dat filmpje spreekt voor zichzelf. zoeken naar ponsstar shogun.

 • rmw

  Sommigen zien in elk fokkerij gerelateerd artikel een stok om CRV te slaan, erg zielig... Nee dan de Ponsstar fokkerij, dat is echt een aanwinst... Dat YouTube filmpje is gewoon humor...

 • joannes

  Voor iedereen die de straf rechtvaardig vindt: als alle rommelaars in het gevang worden gegooid hebben ze in Nederland te weinig cellen! De straf staat niet in verhouding en is compleet fout geargumenteerd! Er zijn veel grotere risicos óók in de veehouderij, die niet de aandacht, laat staan de straf krijgen. Denk even aan de kalveren die de laatste dagen onteigend en vernietigd zijn omdat een nb certificerings bedrijf (met ook regerings gesteunde monopolie kwaliteiten; oftewel gratis belastingen heffen op de keten) eea gegarandeerd heeft, maar er toch een verboden stof in minimale hoeveelheden en waarschijnlijk nog afbreekbaar met enige tijd in de urine is gevonden. Klasse justitie niet meer en niet minder, En in het geval van Pons, zeer waarschijnlijk aangezet door die Monopolist die nog steeds wereld dominantie of in ieder geval ¨Premier Legua¨ najaagt. En vooral geen ¨amateurs¨ in zijn achtertuin dult!

 • Jongman

  Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Pons is meerdere keren gewaarschuw voor zijn illegale praktijken en stopte niet. Hij is de relaliteit in de maatschappij kwijt. De rechter doet er goed aan deze uitspraak. Er zijn in Nederland veel KI's, die zich houden aan de richtlijnen, en zo hoort het ook.Pons heeft veel schade toegebracht aan de goede naam van Nederland op fokkerijgebied nationaal en internationaal. De boetes zijn naar mijn oordeel niet hoog genoeg, had ook het tienvoudige mogen zijn.

 • j.verstraten1

  onvoorstelbaar dat lieden het zo opnemen voor Pons. Eigenbelang door goedkoop sperma?
  IBR is in het verleden door import van besmet sperma in NL geïntroduceerd om slechts één voorbeeld te noemen. Als je het niet eens bent met de regels moet je de regels aanvechten. Neem je het risico dan heb je ook de consequenties daarvan te dragen. En over het oordeel van rechters denkt iedereen net zoals scheidsrechters, daar ben je het vaker niet mee eens dan wel.

 • joannes

  Behalve waarschuwingen en administratieve overtredingen, Welke feiten zijn hem kwalijk genomen? En... belangrijker moet iedereen die in het vervolg waarschuwingen krijgt en administratieve fouten maakt de bak in? Het blijft Klasse justitie! Ik hoop @Jongman dat je geen fouten maakt of administratieve fouten want met jouw strafmaat betekent dat 60 maanden of 5 jaar brommen! Een beetje eigenwijs zijn komt je duur te staan! Animal farm http://en.wikipedia.org/wiki/Animal_Farm van George Orwell is al realiteit!

 • somporn

  Hij had beter kunnen zeggen dat hij een slechte jeugd had gehad en een verkeerde kleur kinderfiets en daarom geestelijk niet toerekeningsvatbaar.
  Dan was hij met 40 uur schoffelen in een parkje weg gekomen.
  Bescherming van de hoge heren die niet willen dat er een kleintje bij de snoeppot komt.

 • cocoma

  hallo j.verstraten1

  IBR is in het verleden volgens mij via de officiele Ki organisaties via officeel gewonnen sperma naar Europa gekomen.
  Als een stier van Pons nu IBR of BVD had en Pons gaat vervolgens toch het sperma vermarkten, Tja dan.

 • jaap69

  @rmw, dat filmpje op youtube humor? het is een teringbende in zijn stal. Hij is diverse malen gewaarschuwd en bleef gewoon door gaan. Er zijn genoeg opties om het wel goed te doen. hij heeft heus wel goede dieren, maar volg gewoon de regels en dan kom je verder. een gemiddelde van meer dan 18.000 kg melk met meer dan 5% vet en 4% eiwit. zijn stieren geven inderdaad meer melk maar er is er geen enkele die een plus voor eiwit geeft. aan melkcontrole doet hij ook niet en als ik de koeien in het filmpje bekijk kan ik er geen een vinden die een vol uier heeft. Hij bleef doorgaan met zijn praktijken en is niet alleen veroordeeld voor illegaal winnen van sperma, maar ook fraude, witwassen belastingontduiking etc. de rechter werkt niet voor crv. gewoon de regels volgen daar hebben we meer aan, zijn stieren hoeven niet bij crv te staan. als hij goede stieren heeft komen die vanzelf wel boven drijven.

 • koster

  Ik ben het met je eens Joannes. Als je in een vrij land wilt leven is dit onverenigbaar met de straf die hij heeft gehad.
  En een ieder die bang is voor ziektes die gebruiken zijn sperma niet. En iedereen die vindt dat hij de boel belazert en hij slechte koeien heeft, wel dan gebruikt zijn sperma toch gewoon niet, dan hoef je toch niet andere boeren te beschermen? We zijn allemaal groot en we maken allemaal onze eigen keuzes. Vrijheid heet dat.
  Weet je waar we ziektes van krijgen? Als straks LTO o.a. het voor elkaar krijgt dat we verplicht IBR en BVD moeten gaan enten!

 • Mozes

  @koster, je hoeft niet verplicht te enten tegen IBR of BVD. Je moet alleen zorgen dat jou bedrijf VRIJ wordt van IBR en BVD. Mijn bedrijf is 12 jaar geleden al vrij geworden van IBR en BVD ZONDER te enten.

 • Rapsody

  Ach ja crv gaat zn gang , maximale inteelt.cijfers op papier die goed scoren. Inteelt maximaal ; levensduur minimaal en regenten die nog nooit koeien gemolken hebben die de boer vertellen hoe je moet fucken eh ik bedoel fokken

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.