RundveeNieuws

Veefokker veroordeeld tot halfjaar cel en boete

Den Haag – De rechtbank van Den Haag heeft veefokker Arjan Pons veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf onvoorwaardelijk en verplichte publicatie van dit vonnis in vakblad Boerderij Vandaag.

Daarnaast legde de rechter de bedrijven Ponsstar Genetics, Ponsstar Holding en Top Cow ieder een boete op van 10.000 euro. Pons gaat in hoger beroep. 

Pons wordt veroordeeld voor het overtreden van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren en medeplegen van witwassen. De rechter acht bewezen verklaard dat de veehouder in de periode van 2010 tot en met maart 2012 op grote schaal en op commerciële basis heeft gehandeld in rundersperma, terwijl dit niet is gewonnen op een erkend runderspermawinstation. Vervolgens werd het sperma verhandeld, waarbij op de rietjes onvoldoende gegevens stonden. In eerste instantie stonden er geen gegevens op de rietjes, later stonden er wel stiergegevens op de rietjes, maar ontbraken gegevens over het KI-station waar het sperma werd gevangen.

Pons bekende tijdens de rechtszaak dat hij sperma heeft gewonnen en dit heeft verhandeld zonder dat zijn bedrijf een erkend spermawinstation is. Hij verweerde zich door erop te wijzen dat zijn bedrijf wel voldoet aan de IKB-regels en dat de stieren daar ook onder vallen. “We controleren de dieren op diergezondheid en voldoen daarmee aan de regels”, vindt Pons. Hij vindt dat hij de diergezondheid niet in gevaar brengt met zijn werkwijze. De Officier van Justitie oordeelde dat het bedrijf van Pons niet alleen geen erkenning heeft als spermawinstation, maar ook niet aan de voorwaarden voor een dergelijk station voldoet. Zo bleek tijdens de inval in het bedrijf dat de werkplek onhygiënisch was en dat het verwerken van het sperma onzorgvuldig gebeurde.

De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie. De rechter zag geen reden voor strafvermindering. “De verdachte blijft vasthouden aan zijn eigen waarheid en lijkt ervan overtuigd dat zijn werkwijze geen enkel risico met zich brengt”, aldus de rechter. 

Pons heeft direct hoger beroep aangetekend. “Ik schrik niet van de uitspraak van de rechter. Je weet dat het een politiek getinte zaak is en dat er dan hoge straffen zijn.”

Bij het hoger beroep wil Pons dat er getuigen worden gehoord van het stamboek en het Centrum Genetische Bronnen, die op dezelfde wijze als Pons handelden. Pons benadrukt dat hij hij nu geen sperma meer vangt op zijn bedrijf. “We importeren sperma vanuit het buitenland dat allemaal gecertificeerd is”, aldus Pons.

Beheer
WP Admin